You are currently viewing Τί συμβαίνει στην Φανερωμένη Λευκάδος που διχάζει  το νησί;  —Το…. κουτί του Δεσπότη;

Τί συμβαίνει στην Φανερωμένη Λευκάδος που διχάζει το νησί; —Το…. κουτί του Δεσπότη;

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Είχαμε ασχοληθεί προ εξαετίας περίπου, με το ίδιο θέμα! Περιμέναμε οτι θα το θεράπευε ο χρόνος αλλά απ´ότι φαίνεται τα συμφέροντα είναι ισχυρά!

Ο νέος τότε Ποιμενάρχης της Λευκάδας, Μητροπολίτης Θεόφιλος, παρασυρόμενος, δυστυχώς από συναδέλφους του με εμπειρία στον έλεγχο και στην εκμετάλλευση των Μονών της επαρχίας τους, αλλά και από την επάρατη δεσποτοκρατία, που διέπει ακόμη το σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας μας , θέλησε να ασκήσει τον απόλυτο έλεγχο στη Μονή Φανερωμένης– αληθινό κόσμημα για τη Λευκάδα– και ζήτησε την μετατροπή του από Μονηστήρι όπου ήταν και παραμένει από συστάσεώς του,σε προσκύνημα για να έχει τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο.
Η Μονή, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο αντέδρασε αρνούμενη να θυσιάσει την κατοχυρωμένη από Οικουμενικές Συνόδους και Ιερούς αγώνες,Μοναστική της αυτονομία, στο βωμό της δεσποτικής αυθαιρεσίας.
Στη Μονή Φανερωμένης να πούμε οτι είναι Ηγούμενος από πολλών ετών ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας– πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Γέροντος Λευκάδος Νικηφόρου, ο οποίος εκοιμήθη την ίδια ημέρα με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο(28/01/2008).
Ο π. Νικηφόρος είναι ένας παραδοσιακός κληρικός, με τεράστιο πνευματικό έργο και προσφορά στο νησί αλλά και με πνευματικά παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Από το Διδυμότειχο και την Κομοτηνή, έως στην Πάτρα, στην Κρήτη και στη Λέσβο , χιλιάδες ψυχές και μάλιστα νέων ανθρώπων, εμπιστεύονται το πετραχήλι του και την προσευχή του. Μάλιστα κατά την εκλογή για την Μητρόπολη Λευκάδος, ήταν συνυποψήφιος του εκλεγέντος Θεοφίλου. Προσπάθησε με τις μικρές δυνάμεις που διέθετε στο Σώμα της Ιεραρχίας να αποτελέσει την φυσική διαδοχή του Γέροντά του Νικηφόρου Α ´.
Η Ιεραρχία, όμως, είχε ήδη δρομολογήσει την εκλογή του Θεοφίλου, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός στους εκλέκτορες Αρχιερείς, λόγω της υπηρεσίας του στη Σύνοδο, αλλά και γιατί ενδιαφέρθηκαν για την προαγωγή του παλιοί Ιεράρχες όπως ο τότε Γρεβενών Σέργιος και ο Νικαίας Αλέξιος, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την απειρία των πρώτων μηνών του νεοεκλεγέντος τότε Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Τον Θεόφιλο, τον θυμάμαι από λαϊκό ακόμη, ως ακόλουθο του λόγιου αειμνήστου Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαδοπούλου, Ηγουμένου της Μονής Πετράκη.
Ήταν ένας σεμνός νέος με κόκκινα εκ κατασκευής μάγουλα ( τα διατηρεί ακόμη), που κοκκίνιζαν ακόμη περισσότερο όταν μιλούσε — αν και πέρα της καλημέρας ή της καληνύχτας, σπάνια έλεγε κάτι παραπάνω!

Ανατρέχω στο παρελθόν για να αποδείξω εμπράκτως οτι ο πρότερος έντιμος βίος του Θεοφίλου δεν προεξοφλούσε επ´ουδενί την εξέλιξή του και πολύ περισσότερο, τη σημερινή σκληρή συμπεριφορά του έναντι της Μοναστικής Αδελφότητας της Φανερωμένης και προσωπικά προς τον π. Νικηφόρο, ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου κομμάτι της Λευκαδίτικης γής! Ελευκάνθησαν οι τρίχες της κεφαλής του και της γεννιάδος του στην υπηρεσία και στην αφοσίωσή του στο λαό της Λευκάδος.

Θα περίμενα να είχε ο Μητροπολίτης Θεόφιλος την μεγαλοψυχία και την γενναιότητα της ανοχής και της παραδοχής κάποιων πραγμάτων, όταν μάλιστα ο Θεός τον αξίωσε με την εκλογή του σε ποιμενάρχη της Λευκάδας.

Κοτζάμ Μητρόπολη πήρε, γιατί να θέλει να ελέξει τα πάντα στο νησί και γιατί;
Όλα για τον έλεγχο του παγκαριού;
Όλα για τον ήχο του χρήματος;

Τί παθαίνουν αλήθεια κάποιοι άνθρωποι μόλις καταλάβουν θέσεις και αξιώματα;

Στην περίπτωση του Μητροπολίτη Λευκάδος Θεοφίλου, δεν θέλουμε να πιστεύουμε οτι ισχύει κάτι τέτοιο!

Έχει προφανώς παρασυρθεί από κακούς συμβούλους και κάποιους φιλόδοξους ντόπιους παράγοντες της Εκκλησίας που στοχεύουν στην επόμενη ημέρα και θέλουν να θέσουν τις βάσεις γιαυτό το εγχείρημα: τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο της τοπικής Εκκλησίας.

Δεν θέλουμε να καλύπτουμε τέτοια γεγονότα που διχάζουν το λαό μας! Σε μία εποχή που η πατρίδα μας δοκιμάζεται και η Εκκλησία μας κάνει ότι μπορεί για να σταθεί κοντά στο ποίμνιό της,όχι ως μια διευρυμένη ΜΚΟ, όπως κατάντησε να φαίνεται,αλλά ως πραγματική Εκκλησία, σταθερή στην θεία αποστολή της, πρέπει να αποκαλύπτουμε και να στιγματίζουμε τέτοια γεγονότα διχασμού!
Αναδημοσιεύω παρακάτω κάποια στοιχεία που ήλθαν στα χέρια μας και αφορούν τα γεγονότα στη Λευκάδα.
Ένα ανακοινωθέν του Σωματείου ” Φίλοι της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος” στην οποία απεικονίζεται με τον πιο καθαρό τρόπο η άψινθος του διχασμού που έχει δηλητηριάσει το λαό του νησιού! Είναι λυπηρό ο λαός να εγκαλεί και να καταγγέλει τον ιερό κλήρο και μάλιστα τον Μητροπολίτη για φαινόμενα και συγκεκριμένες ενέργειες διχασμού και ο Μητροπολίτης να κάνει πως δεν καταλαβαίνει!

Παράλληλα αναδημοσιεύουμε μία επώνυμη περιγραφή από τα όσα διαδραματίστηκαν σε έναν κατανυκτικό εσπερινό, στη Μονή Φανερωμένης, μεσούσης της Αγίας Τεσσαρακοστής!
Μα είναι δυνατόν να χτυπά ο Μητροπολίτης με το μπαστούνι του πάνω στο κουτί για τον οβολό των πιστών και να λέει :
— Πάρτε το κουτί από δώ και φέρτε το άλλο, το δικό μου…
Ακούς εκεί ;
–Το κουτί του Δεσπότη!!
Σαν ανέκδοτο ακούγεται!

Και μάλιστα το …”κουτί του Δεαπότη” τ είχε αποσυρθεί , γιατί είχε βάλει ανθρώπους χωρίς τη συνεννόηση της Μονής για να το ανοίγουν και δεν έκανε πίσω … Οπότε η Μονή είχε μείνει χωρίς κουτί για τα κεράκια..

Και τα δύο κείμενα όπως θα δείτε είναι αρκετά περιγραφικά και φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος!
Όταν γράφαμε για το ίδιο θέμα, προ εξαετίας, είχαμε πιστέψει οτι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ενδοοικογενειακού θέματος που η αγάπη και η λογική θα το θεραπεύσουν !
Έξι χρόνια μετά το πρόβλημα έγινε πληγή! Δεν είμαστε στο τέλος! Είμαστε μόνο στην αρχή!