You are currently viewing Θυρανοίξια της ενορίας των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σουηδία

Θυρανοίξια της ενορίας των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σουηδία

  • Reading time:1 mins read

Με λαμπρότητα ετελέσθησαν τα θυρανοίξια της νέας ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πόλη Jönköping της Σουηδίας, της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κλεόπα, το Σάββατο 21 Μαίου 2016.

Ο επίσκοπος αφήχθη στην πόλη του Jönköping το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Μαίου 2016, συνοδευόμενος από τον Μουσικολ. Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης κ. Δημήτριο Καλπακίδη και το ζεύγος Δημητρίου και Φωτεινής Μπατσέλα. Τον υπεδέχθησαν ο εφημέριος της ενορίας Αιδ. Πρεσβύτερος Δρ. Νικόλαος Ρήγας μετά του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ι. Προιστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Οσλο Νορβηγίας, και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Ιωάννης Νικολαίδης, εφημέριος της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Borås.

Αμα της αφίξει του, ο Σεβασμιώτατος παραχώρησε συνέντευξη σε εκπροσώπους του τοπικού τύπου και αμέσως μετά μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο της πόλης, Εντιμ. κ. Johnny Lilja και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Εντιμ. κ. Ilan De Basso. Σημειωταίον, ότι καθ’όλη την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Μητροπολίτου στο Jönköping, στο Δημαρχείο κυμάτιζε η Ελληνική σημαία.

Στη συνάντηση, οι ανωτέρω επίσημοι φορείς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον ποιμενάρχη γιά την ίδρυση της ενορίας και υπεσχέθησαν, μαζί με τον Ελληνα Βουλευτή, Εντιμ. κ. Σωτήριο Δελή, ότι θα προσφέρουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς την Ελληνική παροικία και προς τις πρωτοβουλίες της νεοσυσταθείσης ενορίας.

Ο Μητροπολίτης προσέφερε στους πολιτικούς την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διεβίβασε τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ετελέθη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Κλεόπα, με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων κληρικών της περιοχής. Στην ομιλία του, ο επίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιά την ίδρυση της νέας ενορίας επ΄ ονόματι των δύο μεγάλων Ιεραποστόλων της Εκκλησίας και κάλεσε όλους να αναπτύξουν εφάμιλο ιεραποστολικό φρόνημα και ζήλο. Ακολούθησε δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης μετέβη με την συνοδεία του στην οικία του Εντιμ. κ. Ilan De Basso, όπου παρετέθη δεξίωση.
Την επομένη, 21 Μαίου 2016, ετελέσθη ο Ορθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, η τελετή των θυρανοιξίων, η εγκατάσταση του νέου εφημερίου, η χειροθεσία σε αναγνώστη του κ. Ιωάννου Θεοδωρίδου, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και η ορκωμοσία του νέου εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ι. Προιστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Οσλο, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Askefur, Αδελφός της Σερβικής Ι. Μονής της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Borås, ο Σέρβος Ιερεύς της περιοχής Αιδ. κ. Slobodan Jezdic, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Χρήστος Λέτσιος, εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Ιωάννης Νικολαίδης, εφημέριος της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Borås και ο Αιδ. Πρεσβύτερος Δρ. Νικόλαος Ρήγας, εφημέριος της νεοιδρυθείσης ενορίας. Τους ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Δημήτριος Καλπακίδης, Ιωσήφ Κιρλάπος και Δημήτριος Μπατσέλας.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας με την συνοδεία του και οι Εντιμώτατοι κ.κ. Johnny Lilja και Ilan De Basso, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας της πόλεως, Αιδ. κ. Hans Boeryd, ο Αντιοχεύς Ιερεύς από την Στοκχόλμη Αιδ. κ. Isa, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών τςη περιοχής Αιδ. κ. Fredrik Hollertz, η Προέδρος του Σουηδικού θρησκευτικού φορέα BILDA Δδα Helena Cankalp, εκπρόσωποι της Ρωσσικής, της Συριακής και της Καθολικής Kadelska εκκλησίας, η κ. Μαρία Κεχαγιά εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και η κ. Φωτεινή Μπατσέλα εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Στο κήρυγμά του, ο Ποιμενάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δύο χρόνια πέρασαν ακριβώς σαν σήμερα, όταν η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, διά των τιμίων Του χειρών, με χειροτόνησε επίσκοπο στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό Φανάρι. Τον ευγνωμονώ και προσεύχομαι υπέρ υγιείας και μακροημερεύσεώς της Παναγιότητός Του και της Μητρός Εκκλησίας καθόλης.

Επέλεξα τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη ως προστάτες και πολυούχους της νέας μας ενορίας, γιά να αποκτήσετε και εσείς τον ίδιο ιεραποστολικό ζήλο και να «μαθητεύσετε πάντα τα έθνη, αρξάμενοι από Ιερουσαλήμ», την δική σας Ιερουσαλήμ, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται το Jönköping ως η «Ιερουσαλήμ της Σουηδίας»!

Διαδώστε το όραμα μας παντού. Αυτή θα είναι η δική μας συμβολή στην κοινωνία της Σουηδίας! Ας «χτίσουμε» μια ενορία που θα λειτουργήσει ως πρότυπο και οδηγός για τις ενορίες που θα ακολουθήσουν. Ο καθημερινός πνευματικός αγώνας ας δίδει απαντήσεις στις εσωτερικές μας αναζητήσεις, αλλά και στα καίρια προβλήματα της εποχής μας, το τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Αγκαλίαστε και στηρίξτε, όπως πολύ επιτυχημένα κάνει ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο, τους αδελφούς μας που έρχονται προς αναζήτηση νέων ευκαιριών, αλλά μαζί με αυτούς και κάθε ένα που θα αναζητήσει πνευματικό και φυσικό καταφύγιο εδώ, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής.

Στο αδυσώπητο πρόβλημα της κλιματολογικής αλλαγής ας εγκολπωθούμε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και το όραμα της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, που έχει χαρακτηρισθεί ως ο «πράσινος Πατριάρχης» και ας προσθέσουμε και τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες μας τις δραστηριότητες και τις εκφάνσεις του βίου μας. Ας δείξουμε στα παιδία μας νέους δρόμους και ας τους θέσουμε νέους προβληματισμούς και ορίζοντες».

Την ευγνωμοσύνη του προς τον Λουθηρανό Επίσκοπο της περιοχής κ. Fredrik Modeus εξέφρασε δημοσίως ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας, γιά την καλοσύνη του να παραχωρήσει έναν ακόμη περικαλή ναό γιά την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών του ποιμνίου της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, το νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας προσέφερε πλούσιο γεύμα. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον εφημέριο και το εκκλησιαστικό του συμβούλιο γιά την υποδοχή που του επεφύλαξαν και την αβραμιαία φιλοξενία που τους προσέφεραν και. τους ευχήθηκε όπως ο Αναστάς Κύριος τους χαριτώνει και τους εμψυχώνει στη νέα τους ιερή αποστολή και διακονία.

Ο επίσκοπος ευλόγησε τους ευλαβείς και φιλέορτους προσκυνητές, που ήλθαν στην πρώτη πανήγυρη και στην επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας ενορίας, της συνεχιζόμενης όντως προς Εμμαούς πορείας της τοπικής Εκκλησίας.

Φωτογραφίες, προσφορά των κ.κ. Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Δημητρίου Καλπακίδη και Μαρίας Κεχαγιά.