You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Οι πληγές του Χριστού είναι η παρηγοριά μας»

Φθιώτιδος Συμεών: «Οι πληγές του Χριστού είναι η παρηγοριά μας»

  • Reading time:1 mins read

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Τιθορέας ιερούργησε και ωμίλησε σήμερα Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 12 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

         Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως , ραδιοφώνου και διαδικτύου.

         Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού, σημείωσε χαρακτηριστικά:

         «Όπως και τότε έτσι και σήμερα ζούμε σε μία εποχή διχασμού και αμφιβολιών και εύκολα μπορεί να χάσουμε τον δρόμο μας και να διαταραχθεί η ειρήνη στην καρδιά μας. Να φοβόμαστε ακόμη και αυτό από το οποίο δεν κινδυνεύουμε.

         Ο Απόστολος Παύλος λέει κάτι συγκλονιστικό για τον Σταυρό του Χριστού και ιδιαίτερα παρηγορητικό. Μας παρουσιάζει την δική του στάση και την δική του τοποθέτηση και μας λέει ότι: «Εγώ δεν πρόκειται να εγκλωβιστώ σε διλήμματα και σε διχασμούς. Εγώ δεν πρόκειται να εγκλωβίσω τον εαυτό μου, την ύπαρξη μου σε ατέρμονες σχολαστικές συζητήσεις, διότι αυτό που μου δίνει ζωή, με κρατά στη ζωή, μου δίνει την δύναμη να προχωρήσω, μου δίνει την υπομονή να αντέξω, την ελπίδα να πορευθώ, είναι ο Σταυρός του Χριστού. «Ἐμοὶ δὲ μὴ γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μὴ ἐν τῷ σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, δι’ οὗ ἐμοὶ κόσμος ἐσταύρωται κἀγὼ τῷ κόσμῳ». Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα του Αποστόλου Παύλου.

Όταν εμείς, αδελφοί μου, οι ταλαίπωροι άνθρωποι καυχώμεθα πολλές φορές, για πράγματα τόσο πρόσκαιρα, αναλώσιμα, τόσο φθαρτά και λίγα. Όταν καυχώμεθα για την ομορφιά μας, τον πλούτο μας, την δύναμη και την ισχύ μας, για πράγματα τα οποία δεν έχουν νόημα. Όταν όμως γνωρίσουμε στην ζωή μας το πανεπιστήμιο του πόνου και της δοκιμασίας, τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό που αξίζει στην ζωή είναι οι άνθρωποι που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν, αυτό που αξίζει και είναι πάνω απ΄ όλα στη ζωή είναι ένα βλέμμα αγάπης, ένα χάδι αγάπης, το οποίο δεν το νικά ούτε ο θάνατος. Η αγάπη νικά τον θάνατο.

Ένας χριστιανός λαμβάνει την δύναμη αυτή από τον Σταυρό του Χριστού, γιατί ο Σταυρός του Χριστού είναι η ματωμένη αγάπη, η απόλυτη θυσία, η απόλυτη προσφορά, ο απόλυτα άδικος θάνατος για την αγάπη όλων μας και ιδιαίτερα των πονεμένων και των αναγκεμένων. Ένας θάνατος όμως που οδηγεί στην Ανάσταση και την Αιώνια Ζωή. Οι πληγές του Χριστού είναι η παρηγοριά μας στα ακατανόητα πράγματα, που αντιμετωπίζουμε πολλές φορές στην ζωή μας. Ο θάνατος είναι ο απόλυτος παραλογισμός και μπορεί κανείς να τον ψηλαφίσει με την ελπίδα του Σταυρού και την δύναμη της αγάπης του Εσταυρωμένου.

Όποιος ζει και βιώνει την ζωή του μέσα από το πολίτευμα του Σταυρού, αυτός μόνο μπορεί να αντέξει, αυτός μπορεί να προχωρήσει και να πορευθεί μέσα ακόμα και στα πιο σκληροτράχηλα μονοπάτια, τα οποία μπορεί να είναι ποτισμένα με δάκρυα, με πόνο και με ατελείωτα γιατί.  

         Μέσα σε αυτά τα γιατί, ο Σταυρός του Χριστού έρχεται να μας παρηγορήσει, για να σηκώσουμε τον δικό μας Σταυρό. Για να γίνουμε συγκυρηναίοι μαζί Του. Να ανεβούμε τον δικό μας Γολγοθά, ο οποίος δεν είναι το τέλος, γιατί μετά τον Γολγοθά ακολουθεί  η Ανάσταση. Αυτό είναι που μας δίνει την ελπίδα και την δύναμη και με την αγάπη την μεταξύ μας, την ενότητα την μεταξύ μας, με την άρση κάθε διχασμού, με την αποδίωξη κάθε ψευδοδιλήματος, τα οποία οφείλουν να μας αφήνουν ασυγκίνητους. Οι διχασμοί, οι έριδες και οι διχόνοιες, είναι για αυτούς που δεν θέλουν να αγαπήσουν, γι αυτούς οι οποίοι είναι οι «θέλοντες  αφορμήν».

         Να αντλήσουμε ελπίδα από τον Σταυρό του Χριστού. Εκεί να ακουμπήσουμε τα δάκρυα μας και τον πόνο μας. Στα πόδια του Χριστού μας, να εμπιστευτούμε την καρδιά μας και ο Χριστός θα σταλάξει μέσα της βάλσαμο, φως και ζωή».

         Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_1987