You are currently viewing «Θεοτόκε η ελπίς πάντων των χριστιανών»- Η εορτή της Υπαπαντής στην Ι. Μητρόπολη Διδυμοτείχου

«Θεοτόκε η ελπίς πάντων των χριστιανών»- Η εορτή της Υπαπαντής στην Ι. Μητρόπολη Διδυμοτείχου

  • Reading time:19 mins read

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο κάθε χρόνο προσλαμβάνει μια ξεχωριστή λαμπρότητα, καθώς από ετών έχει καθιερωθεί από την τοπική Εκκλησία ως ημέρα της Μητέρας. Φέτος η ημέρα αυτή είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα διότι ετιμήθη η πολύτεκνη Μητέρα αλλά και διότι κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία εχειροτονήθη εις Πρεσβύτερον ο μέχρι της ημέρας αυτής Διάκονος Νικόλαος Καλφόπουλός, υιός κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Σχολής του Πλόβντιβ (Φιλιππουπόλεως).

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφερόμενος στην εορτή εσημείωσε· «…Είναι πολλά τα μηνύματα της σημερινής εορτής της Υπαπαντής, αγαπητοί, και είναι ευκαιρία να προσεγγίσουμε τις πνευματικές ευλογίες που αναδύονται μέσ’ απ’ αυτά. Η πρώτη μεγάλη ευλογία είναι η αστείρευτη αγάπη του Θεού και η πρόθεσή του να μας συναντήσει. Όπως δε δίστασε να φιλοξενηθεί μέσα στη γεροντική αγκαλιά του πρεσβύτη Συμεών, έτσι δε διστάζει να φωλιάσει μέσα στην αγκαλιά του κάθε πιστού που Τον επιθυμεί και Τον ψάχνει…

»Η δεύτερη μεγάλη ευλογία της ημέρας είναι ο απεγκλωβισμός από το Νόμο και το άνοιγμα στην ελευθερία. Μέχρι την ημέρα της Υπαπαντής ο Θεός διαλέγει και ο άνθρωπος υπακούει. Διαλέγει το λαό Του, επιλέγει τούς Προφήτες, ρυθμίζει τη ζωή των εκλεκτών Του, με σκοπό να προετοιμάσει την ανθρωπότητα για την κάθοδό Του μέσα στον αμαρτωλό κόσμο μας. Από σήμερα, όμως, παύει να επιλέγει. Από την ημέρα της Υπαπαντής αφήνει τούς ανθρώπους να Τον διαλέξουν. Τώρα πλέον ο Θεός δεν είναι αναμενόμενος αλλά είναι παρών…

»Τέλος η σημερινή εορτή μας προσφέρει μία ακόμη ευλογία. Καθώς εκκλησιάζεται ο Ιησούς, εκκλησιάζει ολόκληρη την ανθρώπινη φύση. Όταν εισέρχεται στο σπίτι του Πατέρα Του κάνει το Ναό σπίτι για τον κάθε άνθρωπο. Μετά τή δική Του είσοδο όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το αληθινό μας σπίτι, η πραγματική μας οικογένεια, ο αληθινά δικός μας χώρος πάνω στη γη είναι η Εκκλησία του Θεού. Έτσι καταλαβαίνουμε γιατί, όταν εισερχόμεθα μέσα στην Εκκλησία,  όλος ο κόσμος σβήνει. Μέσα στο Ναό τά πάντα χάνονται, τα πάντα ανακαινίζονται…

»Οι ευλογίες της σημερινής εορτής, αγαπητοί μου, ας γίνουν πολύτιμες παρακαταθήκες για όλους μας. Η έλευση του Ιησού στο Ναό και η υποδοχή Του από τον πρεσβύτη Συμεών ας μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η δική μας αγκαλιά χωράει το Χριστό, αρκεί πρώτα να χωρέσει το συνάνθρωπο μας. Στην ένωσή μας με τον Κύριο το μόνο πού επιθυμεί να Του χαρίσουμε είναι οι αμαρτίες μας. Εάν τις δώσουμε και απαλλαγούμε απ’ αυτές, δε θα έχουμε κάνει ένα καλό δώρο μόνο στο Θεό, θα έχουμε κάνει το ακριβότερο και πιο πολύτιμο δώρο στον εαυτό μας. Τότε κάθε δικός μας εκκλησιασμός θα είναι μία δική μας Υπαπαντή από το Θεό, ένας εναγκαλισμός σωτηρίας και λύτρωσης, πού ξεκινά από τώρα και δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος με βαθειά συγκίνηση συνεχάρη τον νεωστί χειροτονηθέντα Πρεσβύτερο και τους κατά σάρκα γονείς του Πρωτοπρ. Απόστολο Καλφόπουλο και Πρεσβυτέρα Δέσποινα, που παραδίδουν στην Εκκλησία ένα από τα τρία άρρενα τέκνα τους, και την σύζυγό του νέου Ιερέως Πρεσβυτέρα Ελευθερία, που χωρίς δισταγμούς συνηγόρησε για την χειροτονία του.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αφού εξεδήλωσε τις ευγενικές σκέψεις του για τη μητρότητα και την πολύτεκνη μητέρα προσέφερε το ποσό των χιλίων (1000) Ευρώ στους δύο Συλλόγους πολυτέκνων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, οι Δήμαρχοι Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Στρατηγός Άγγελος Ιλαρίδης, Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού και της XVI Μεραρχίας, ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδος και πολυπληθές εκκλησίασμα από  Διδυμότειχο, Σουφλί, Νέα Βύσσα, Κυπρίνο και Ορεστιάδα ακόμα και από την Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας.