You are currently viewing Τα βγάζουν όλα στο σφυρί στο Σικάγο:Αποφάσισαν να πουληθεί το Μητροπολιτικό Οίκημα και να αγοραστεί καινούργιο

Τα βγάζουν όλα στο σφυρί στο Σικάγο:Αποφάσισαν να πουληθεί το Μητροπολιτικό Οίκημα και να αγοραστεί καινούργιο

  • Reading time:1 mins read

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Η τοπική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Σικάγου η οποία συγκλήθηκε στις λεγόμενες «Δίδυμες Πόλεις» -Twin Cities – και την οποία συγκρότησαν τριακόσιοι και πλέον σύνεδροι αντιπρόσωποι κοινοτήτων, παρατηρητές και εθελοντές αποφάσισε την πώληση του Μητροπολιτικού Οικήματος του Σικάγου, γνωστό ως Burton Place, το οποίο από το 1960 μέχρι τώρα χρησίμευε ως κατοικία του εκάστοτε ιεράρχη του Σικάγου και συνάμα ως Γραφεία των Υπηρεσιών της Μητρόπολης.

Στην Κληρικολαϊκή του Σικάγου ουδεμία μνεία έγινε στον περικαλλή ναό της ιστορικής κοινότητας της Αγίας Τριάδος ο οποίος, ως γνωστόν πουλήθηκε.

Τονίζεται ότι θα αναζητηθεί η αγορά καινούργιου κτιρίου το οποίο να εξυπηρετεί της ανάγκες της Μητρόπολης.

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» εξήγησε τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης.

Στην ερώτηση τι ήταν αυτό που ώθησε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση να πάρει απόφαση να πουλήσετε τα Μητροπολιτικά Γραφεία και την Οικία, είπε, ότι, «κατ’ αρχήν κάναμε ολόκληρη παρουσίαση του κτιρίου και την κατάσταση του και είδαν ότι όντως αυτό το κτίριο παρόλο που πολλοί νομίζουν πως είναι κάστρο και πολύ μεγάλης αξίας, κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι όντως δεν είναι κάτι το οποίο αυτή στη στιγμή βοηθάει τη Μητρόπολη για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της. Δεν μας βοηθάει το κτίριο, είναι σε μία κατάσταση στην οποία είτε τρέπει να βάλουμε πολλά χρήματα για να διορθωθεί και να γίνει σπίτι ή πρέπει να βρούμε κάποια άλλη λύση και για το σπίτι και για τα γραφεία της Μητροπόλεως. Ήταν ομόφωνη η απόφαση, οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Είπε επίσης ότι ακολουθήσαμε τη διαδικασία η οποία περιγράφεται στους Κανονισμούς: Πρώτα πήραμε απόφαση το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, η Κληρικολαϊκή παίρνει την απόφαση είτε για αγορά, είτε για πώληση κάποιου ακινήτου της Μητροπόλεως και αυτή η απόφαση μετά πρέπει να την εξετάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, οπότε καταθέσαμε και αυτή την αίτηση και περιμένουμε και αυτή την απόφαση» και τόνισε «ήταν η ομόφωνη απόφαση της Κληρικολαϊκής της Μητροπόλεως».

Στην επερώτηση δηλαδή είναι μικρό, είναι παλιό το οίκημα, όλα μαζί, τί είναι, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ είπε, πως «έδιναν κάποια στοιχεία από την επιθεώρηση (inspection) είναι πολλά και διάφορα. Όχι μόνο είναι μικρό, αλλά είναι και σε πολύ κακή κατάσταση το κτίριο και για να διορθωθεί θα πρέπει να ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα. Αν το διορθώσουμε δεν βολεύει για γραφεία, θα ήταν ένα παρά πολύ μεγάλο σπίτι για τον Μητροπολίτη, μέχρι εκεί θα μπορούσε διότι αυτό το κτίριο κτίσθηκε για σπίτι όχι για γραφεία. Παλιά έμενε σ’ ένα δωμάτιο μαζί με τον ανιψιό του ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιάκωβος και οι υπάλληλοι εργαζόταν στο υπόγειο. Δεν μπορούσαμε να τους έχομε να εργάζονται άλλο πια στο υπόγειο, αλλά ούτε να χρησιμοποιηθεί ως σπίτι και γι’ αυτό όταν παρουσιάσαμε τις ανάγκες και τις προοπτικές του κτιρίου η Κληρικολαϊκή πήρε την απόφαση ότι όντως είναι η πιο σωστή λύση να πουληθεί και να κοιτάξουμε να βρούμε κάτι άλλο».

Αναφορικά πόσο θα πουληθεί, είπε, πως «ακόμα δεν έχομε βάλει το οίκημα στην αγορά οπότε δεν μπορούμε να πούμε πόσο υπολογίζουμε, αλλά θα πουληθεί όσο τραβάει η αγορά. Αυτή τη στιγμή πολλοί νομίζουν ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία, αλλά η αξία κανονίζεται από την Αγορά όχι από εμάς».

Στην ερώτηση έχετε βρει καινούργιο κτίριο, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, απάντησε πως «ήδη επί ένα χρόνο δεν χρησιμοποιείται για γραφεία μας αυτό το σπίτι. Η οικογένεια Παρθένη μας είχε παραχωρήσει δωρεάν κάποια γραφεία και επίσης βρήκαμε τώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια δωρεάν γραφεία από μία άλλη οικογένεια της Ομογένειας». Όταν ζητήσαμε να πει το όνομα της οικογένειας, είπε ότι «δεν θα ήθελα να ανακοινώσω ακόμα το όνομα της οικογένειας, αλλά θα το ανακοινώσουμε και θα το δείτε γιατί πρέπει να ενημερώσουμε και τον κόσμο πού θα είναι τα καινούργια γραφεία οπότε θα το ανακοινώσουμε επισήμως».

Όταν τον ρωτήσαμε εσείς πού μένετε, είπε, «έμεινε σε ξενοδοχείο τις πρώτες τρεις μέρες, τώρα μένω σ’ ένα διαμέρισμα και να είναι καλά μία οικογένεια που μου το παραχώρησε δωρεάν και μένω εκεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν αναφέρω το όνομα τους διότι σέβομαι την επιθυμία τους να παραμείνουν ανώνυμοι. Όλοι ξέρουν που μένω, δεν το κρύβω, έχουν έλθει διάφοροι άνθρωποι, είναι σε μία πολυκατοικία. Το κάνουν οι άνθρωποι για να κάνουμε τα σωστά βήματα, να μην πιεσθούμε οικονομικά διότι ήταν δύσκολο στην αρχή. Μου είπαν ότι μπορώ να μείνω όσο θέλω χωρίς ενοίκιο».

Στην ερώτηση πώς τα βλέπετε τα πράγματα εκεί στους 19 μήνες που είσθε, απάντησε πως «έχομε καλούς ανθρώπους, αγαπούν τις παραδόσεις τους, την πίστη τους, αλλά είναι και μία Μητρόπολη πολύ διαφορετική, δεν είναι παντού το ίδιο. Βεβαίως στο Σικάγο έχομε μία ομοιόμορφη κατάσταση, αλλά μόλις βγει κανείς από το Σικάγο το λεγόμενο Midwest είναι πολύ διαφορετικό από τη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο που είναι η Ομογένεια πολλή δυνατή. Έξω από το Σικάγο είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε ενορίες που είναι άλλες με 40 ή 50 οικογένειες, άλλες με 150».

Μιλώντας για την πώληση του ναού της Αγίας Τριάδος είπε, «στενοχωρηθήκαμε πολύ, δεν ήταν εύκολο πράγμα για μας. Έγιναν πολλές προσπάθειες, αλλά τελικά δεν μπορέσαμε να σώσουμε τον ναό. Ηταν πολύ μεγάλο το χρέος που είχε η ενορία η οποία έχει μικρύνει, δεν είναι όπως ήταν πριν».