You are currently viewing Τα θυρανοίξια του πρώτου Ρωσικού Ναού στην  Ταμασό-Κύπρου

Τα θυρανοίξια του πρώτου Ρωσικού Ναού στην Ταμασό-Κύπρου

  • Reading time:1 mins read

Παρουσία των πολιτειακών, πολιτικών, εκκλησιαστικών, στρατιωτιωτικών και διπλωματικών αρχών της Μεγαλονήσου Κύπρου, τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ρωσικής τεχνοτροπίας Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου και όλων των Ρώσων Αγίων, στον περιβάλλοντα χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Ταμασού, στο Επισκοπειό Λευκωσίας.

Στα θυρανοίξια, που τελέστηκαν με κάθε επισημότητα, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,ο Κτήτωρ- Ευεργέτης του Ναού,  ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας,αξιωματούχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας,Μητροπολίτες, λοιποί κληρικοί και πλήθος πιστών.

Από εκκλησιαστικής πλευράς, εκτός από  τον  Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία που ως φιλοξενών και  οικείος ποιμενάρχης κινούσε όλα τα νήματα των εκδηλώσεων καθ´όλη την εβδομάδα των εκδηλώσεων, για να είναι όλα τέλεια, παρέστησαν ακόμη οι Ιεράρχες: Μεσαορίας Γρηγόριος που εκπροσώπησε, έστω και στο παρά πέντε, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο Κύκκου Νικηφόρος( Γέροντας του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία), ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων( που σφράγισε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας), ο Κένυας Μακάριος(έλκων την καταγωγή από την Κύπρο), ο δραστήριος και αεικίνητος  Βόστρων Τιμόθεος ( από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Γέρων Φιλιππουπόλεως Νήφων( από το Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μοραβίσκι Αντώνιος ( από το Πατριαρχείο Σερβίας), ο ισχυρός Ιεράρχης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος (από την  Εκκλησία της Βουλγαρίας), ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Βρεσθένης Θεόκλητος( από την Εκκλησία της Ελλάδος), ο Αρσινόης Νεκτάριος και ο Αμαθούντος Νεκτάριος.
Τον Αγιααμό των Θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, ενώ τον χορό των ιεροψαλτών διηύθυνε με το γνωστό και γλυκό Αγιορείτικο ύφος  ο Ιερομόναχος Αντύπας από το Άγιο Όρος .
Η βραδιά ήταν οργανωμένη κατά τρόπο εξαιρετικό. Παρά τα λάθη και τις κεντρικές παραλείψεις κατάφεραν οι οργανωτές να πείσουν οτι και οι πιο απαιτητικές εκδηλώσεις επιτυγχάνουν αρκεί να γίνονται όλα σωστά και να οργανώνονται και οι παραμικρές λεπτομέρειες !
Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης, εντυπωσίασε με την φωτισμένη ομιλία του, η οποία ήταν ένα ….”δωρεάν μάθημα” για τους Ελλαδίτες πολιτικούς.
Αφού ομίλησε για την σημασία της πίστεως στη ζωή του λαού μας και για τη δύναμη που μας δίνει στους δύσκολους αυτούς καιρούς απευθύνθηκε στον μεγάλο ευεργέτη και κτήτορα του Ναού κ. Ζαρενκόφ και του είπε:
” Ευχαριστούμε τον κ. Ζαρενκόφ,είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά τις δύσκολες οικονομικές στιγμές, που πέρασε η Κύπρος, πίστεψε στις δυνατότητές μας, στηρίζοντας την οικονομία Μαρία τον καλύτερο τρόπο. Και για τη στάση σας αυτή η Κύπρος δεν είναι αγνώμων και σας ανταποδίδει αυτή σας την προσφορά, με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μέχρι τώρα απονέμονταν σε γηγενείς Κυπρίους”.
Και συνέχισε:
” Συγχαίρω την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και ιδιαιτέρως τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη κ. Ησαία, ο οποίος χάρη στον ακάματο κόπο του και στις προσπάθειες που κατέβαλε,κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του μεγάλου ευεργέτη κ. Βιαστισλάβ Ζαρενκόφ”, τόνισε καταλήγοντας!
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, τίμησε τον ευεργέτη- κτήτορα του Ναού με το ύψιστο παράσημο προσφοράς της  Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος μετέφερε” τις ευχές του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και τόνισε οτι αυτός ο Ναός θα αποτελεί το αιώνιο σύμβολο, των ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου”.

Και κατέθεσε με ύφος και Πατριαρχικό ταπεραμέντο την ευγνωμοσύνη του στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία για την ανέγερση του περικαλλέστατου αυτού Ναού.
— ” ΠΑΝΙΕΡΏΤΑΤΕ ΗΣΑΙΑ, του είπε, αποδείξετε εμπράκτως την αγάπη σας, έναντι της Ρωσικής Εκκλησίας.

Και κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ιλαρίων υπογράμμισε:
” Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου να διαφυλάξετε την Ορθόδοξη Πίστη και εύχομαι να μην υποκύψετε ποτέ στις υποσχέσεις και τις προτροπές εκείνων των φιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης που θέλουν να αφανίσουν και να καταστρέψουν την πίστη μας”.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας στην ομιλία που εξεφώνησε έπλεξε το εγκώμιο του ευεργέτη και ομίλησε για την συγκίνηση που τον έχει κυριεύσει.

” Συγκλονισμένος από το έλεος του Κυρίου και συντετριμμένος από το μέγεθος της αγάπης και της προσφοράς του μεγάλου ευεργέτη κ. Βιατσεσλάβ Ζαρένκοφ .
Αγαπητέ μου φίλε δεν μπορώ να εξηγήσω με ανθρώπινα λόγια την τεράστια σημασία αυτού του Ναού της Πίστεως. Έχεις κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου όχι μόνο γιατί έκανες το όνειρό μου πραγματικότητα αλλά και γιατί από την ημέρα που σε γνώρισα απέκτησα ξανά ελπίδα οτι δεν εξαφανίστηκαν οι καλοί και σεμνοί άνθρωποι. Αποτελείς για μένα πρότυπο Χριστιανού ο οποίος αντιλαμβανόμενος τις οικουμενικές διαστάσεις του Ευαγγελικού Λόγου του Χριστού,μετατρέπει τα λόγια σε πράξεις”είπε ο Μητροπολίτης Ταμασού.
Στη συνέχεια απένειμε στον ευεργέτη την ύψιστη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας , το παράσημο και τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ηρακλειδίου του θαυματουργού.
Μπροστά σε όλες αυτές τις τιμές ο ευεργέτης και κτήτωρ του ναού
κ. Ζαρένκοφ εμφανώς συγκινημένος είπε:
” Θεωρώ οτι το παράσημο αυτό αλλά και όλες οι τιμές που λαμβάνω σήμερα, δεν ανήκουν σε μένα αλλά σε όλους όσους εργάστηκαν και συμμετείχαν στην ανέγερση του Ιερού Ναού αλλά και  προς αυτούς που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου”.
Στη συνέχεια ο κ. Ζαρένκοφ μαζί με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία, τίμησαν όλους όσους βοήθησαν στην ανέγερση του Ναού. Ακολούθησε δείπνο στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Μητροπολιτικού Μεγάρου της Μητρόπολης Ταμασού.

Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της Ι. Μ. Ταμασού