Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, ήταν ανέκαθεν σημείο αναφοράς. Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, προεξήρχε τις περισσότερες φορές των ιερών ακολουθιών και μαζί με τον εκάστοτε Μητροπολίτη Πειραιώς έριχνε τον Τίμιο Σταυρό και αγίαζε τα ύδατα συμπαραστατούμενος από τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πόσες φορές δεν θυμόμαστε τους Προέδρους Δημοκρατίας να κατηφορίζουν στον Πειραιά την ημέρα των Θεοφανείων και να συμμετέχουν στο ιερό αυτό έθιμο; Αλλά και οι Πρωθυπουργοί της Χώρας έδιναν το παρών.Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στα 17 έτη που βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας έχει παραστεί αρκετές φορές και μάλιστα σε εποχές που η πολιτική ηγεσία ήθελε σκοπίμως να υποβαθμίσει την τελετή. Και η στάση του αυτή τον τιμά γιατί δείχνει πως ξέρει να ξεχωρίζει τα γεγονότα και αποδεικνύει έμπρακτα τον θεσμικό ρόλο του.
Η απερχόμενη ( θέλουμε να ελπίζουμε) κ. Πρόεδρος επέλεξε να βρεθεί φέτος στην Δοϊράνη του Κιλκίς. Ωστόσο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια – και κυρίως από την εποχή που ήταν Προεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος – είναι αισθητή η απουσία Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πειραιά.
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με την απουσία τους,δεν τιμωρούν το έθιμο( το οποίο είναι συνυφασμένο με τη ζωή του Έλληνα σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκεται) ούτε το υποβαθμίζουν και μάλιστα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Πατρίδας μας. Τον θεσμό που εκπροσωπούν υποβαθμίζουν γιατί δεν τον σέβονται.
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι για να ενώνει και όχι για να αναπτύσσει πρωτοβουλίες κατά την προσωπική βούληση και τα ιδιαίτερα πιστεύω και τις προτιμήσεις του εκάστοτε Προέδρου!
Το λιμάνι του Πειραιά, στο βάθος των χρόνων, γνώρισε δόξα και μεγαλείο αυτήν την λαμπρή ημέρα των Φώτων. Το τίμησαν βασιλείς, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και κάποιες φορές παρευρέθηκαν μαζί Πρόεδρος και Πρωθυπουργός.Θυμόμαστε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως Πρωθυπουργό να παρίσταται αλλά και πολλούς στη συνέργεια που τον διαδέχθηκαν. Και το έθιμο να αποκτά ακόμη και πολιτική διάσταση αφού στη συνέχεια έβγαιναν και πολιτικές ειδήσεις .
Και τα δελτία ειδήσεων της ημέρας από τον Πειραιά ξεκινούν γιατί ο Πειραιάς είναι το επίκεντρο του εορτασμού και μετά επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλα τα σημεία του ορίζοντα όπου εορτάζεται η μέρα των Θεοφανείων και τελείται αυτό το έθιμο.
Το έθιμο της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, όπως είδαμε σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης είναι πολύ σημαντικό για τον λαό μας. Καμαρώσαμε παιδιά, εφήβους, νέους, αγόρια και κορίτσια, να αψηφούν το κρύο και να βουτάνε για «το τάμα», για «ευλογία» και όχι απαραίτητα για να προλάβουν αυτοί πρώτοι να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι μεγαλύτεροι, συγκινητικά παραμέρισαν με ευγένεια για να πιάσει τον Σταυρό κάποιος μικρότερος!
Τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας είναι η βαριά παρακαταθήκη, την οποία οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές ανόθευτη. Αυτά θα κρατήσουν όρθια την Ελλάδα μας.Και το διαπιστώσαμε αυτό και εφέτος από την συμμετοχή του κόσμου σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Είδαμε τι εκτόπισμα έχει ο Αγιασμός των Υδάτων ακόμη και στην ισλαμική Τουρκία!Στο Φανάρι με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη μας, στην Χαλκηδόνα αλλά και στα Πριγκηπόννησα, τα τελευταία κυρίως χρόνια χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου αναβίωσε το έθιμο και εορτάζονται τα Θεοφάνεια κάθε χρόνο και σε ένα από τα νησιά. Και εφέτος εόρτασαν με λαμπρότητα την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή στην Τουρκία. Και έπεσαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου αλλά και στην Χάλκη και στην Χαλκηδόνα όχι μόνον ομογενείς αλλά και Τούρκοι για να πάρουν ευλογία. Τους είδαμε να βάζουν τον Σταυρό στο μέτωπό τους και τα πρόσωπό τους να λάμπουν!
Τι δεν καταλαβαίνουμε επιτέλους εμείς, οι…υποτιθέμενοι χριστιανοί, οι οποίοι στο όνομα του εγωισμού και των όποιων διαφορών μας δεν διστάζουμε να αμαυρώσουμε και να υποβαθμίσουμε ένα έθιμο που μας ενώνει και μας κάνει να θυμόμαστε τις χριστιανικές ρίζες μας;