You are currently viewing Τα «στρατόπεδα»,οι ομάδες και οι συμμαχίες  της τελευταίας στιγμής στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Τα «στρατόπεδα»,οι ομάδες και οι συμμαχίες της τελευταίας στιγμής στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η εκλογή Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο δεν παρουσίαζε τόσο ενδιαφέρον, όσο η εκλογή αυτή. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη σε αυτή τη διαδικασία η οποία θα αναδείξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο οποίος θα κληθεί να ηγηθεί της Αποστολικής Εκκλησίας της μεγαλονήσου, να συνεχίσει τον εθναρχικό ρόλο των προκατόχων του και να ενώσει τα διεστώτα στην ολιγομελή μεν αλλά διασπασμένη σε πολλά μέρη Ιεραρχία. Μέχρι στιγμής έχουν θέσει υποψηφιότητα οι Μητροπολίτες ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Πάφου Γεώργιος, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Ταμασού Ησαίας και ο Μόρφου Νεόφυτος. Δηλαδή το 1/3 των μελών της Ιεραρχίας έθεσε υποψηφιότητα.Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δεν θα δυσκολευτεί να μπει στο Τριπρόσωπο αφού έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις του λαού. Ακολουθεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και μετά οι Ταμασού Ησαίας, Αμμοχώστου Βασίλειος, Κυρηνείας Χρυσόστομος και Μόρφου Νεόφυτος. Από το Τριπρόσωπο που θα δημιουργηθεί από την ψήφο κλήρου και λαού η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου θα εκλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.

Όσον δε αφορά τους συσχετισμούς οι οποίοι θα κρίνουν και το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, ουδείς μπορεί να είναι απόλυτος.

Πιο αναλυτικά τα «στρατόπεδα»με βάση τα τωρινά δεδομένα έχουν ως εξής. Έχουμε τους λεγόμενους Αρχιεπισκοπικούς αυτούς δηλαδή που θεωρούνται συνεχιστές της γραμμής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β ´. Η πτέρυγα αυτή είναι η πολυαριθμότερη αλλά είναι διασπασμένη σε πολλά μέρη. Αρκεί να πούμε ότι εξ αυτής της πτέρυγας έχουμε τρεις υποψηφιότητες γεγονός που αποδυναμώνει την πιθανότητα των υποψηφίων να εισέλθουν δυναμικά στο Τριπρόσωπο.Πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη για το ποιος εκ των τριών θα καταφέρει να εισέλθει στο Τριπρόσωπο και να έχει πιθανότητα εκλογής. Οι πολλές υποψηφιότητες αφ´ενός παρουσιάζει την ανωριμότητα αυτών που την συναποτελούν αφού δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να τα βρουν αφ´ετέρου τους αποδυναμώνει και καθιστά την συμμετοχή τους στο Τριπρόσωπο επισφαλή.
Οι ομάδες που υπάρχουν είναι οι εξής:

Η ομάδα των Αρχιεπισκοπικών. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι:

Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Νεκτάριος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας, Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος, Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος είχε ζητήσει από τους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο και Κωνσταντίας Βασίλειο να αποσυρθούν και να τον στηρίξουν, με το σκεπτικό ότι θεωρούνται ακραίοι ή και για άλλους λόγους.
Στη συνέχεια ο Καρπασίας αποσύρθηκε από την υποψηφιότητα και δημιούργησε χάσμα στις σχέσεις του με τον Κωνσταντίας.
Εάν στην ομάδα αυτή έχει το προβάδισμα για το Τριπρόσωπο ο Πάφου Γεώργιος σίγουρα θα τον στηρίξει ο Καρπασίας . Αν προβληθεί ο Κωνσταντίας δεν νομίζω να συμβεί το ίδιο μετά τους μεταξύ των δημοσίους διαξιφισμούς (στα ΜΜΕ). Ως γνωστόν ο Βασίλειος, εξέθεσε σε συνέντευξη του τον Καρπασίας ότι ζώντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β ´, του ζήτησε να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του και να τον στηρίξει.

Η ομάδα των Αθανασιακών, δηλαδή των υποστηρικτών του Λεμεσού Αθανασίου. Στην ομάδα αυτή ανήκουν: Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος της Μητρόπολη Λεμεσού, Νεαπόλεως Πορφύριος και Αμαθούντος Νικόλαος και φυσικά ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Και οι Κυκκώτες: Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας. Ο Μητροπολίτης Ησαίας με την δυναμική που έχει θα εισέλθει σίγουρα στο Τριπρόσωπο. Και με προσεκτικές κινήσεις έχει κατορθώσει να αμβλύνει τις γωνίες που είχε δημιουργήσει στον παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και καθόλου ευκαταφρόνητο το γεγονός οτι ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον προσκάλεσε να είναι στο Φανάρι κατά τον εορτασμό της Θρονικής εορτής του Αγίου Ανδρέου.

Τέλος, μόνος του κινείται ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα υποστηρικτών κυρίως μέσω του Youtube .
Αυτό είναι το τοπίο αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν πολλές διαβουλεύσεις και θα υπάρξουν συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων οι οποίες θα μας εκπλήξουν! Για να ρισκάρουμε μάλιστα εμείς θα πούμε ότι πιστεύουμε ότι το Τριπρόσωπο που θα προκύψει θα το αποτελούν οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαίας και Πάφου Γεώργιος ή Κωνσταντίας Βασίλειος- στην κόψη του ξιραφιού η διαφορά των δύο τελευταίων η οποία θα κρίνει την είσοδο τους ή όχι στο Τριπρόσωπο.