You are currently viewing Σύρος:Έφυγε από τη ζωή ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Φραγκίσκος

Σύρος:Έφυγε από τη ζωή ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Φραγκίσκος

  • Reading time:1 mins read
✔️Σε προσκύνημα θα εκτεθεί η σορός του

✔️Ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου 

Σε προσκύνημα θα εκτεθεί η σορός του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Σύμφωνα με την αναγγελία θανάτου που εξέδωσε η Καθολική Επισκοπή Σύρου, η σορός του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη, πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης, θα εκτεθεί σε προσκύνημα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης από τις 10 π.μ.

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί, στις 3 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος.

Ο ενταφιασμός του σκηνώματός του θα γίνει, στο Καθολικό Κοιμητήριο Ερμούπολης.

Τα αδέλφια

Βερονίκη, χήρα Γεωργίου Χαλαβαζή

Άννα, χήρα Ιωσήφ Παπαμανώλη

τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων, οι δωρεές να προσφερθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα

🔺Βιογραφικά στοιχεία του

Ο Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας, Μήλου και Κρήτης

Γεννήθηκε στην Άνω Σύρο στις 5 Δεκεμβρίου 1936.

Δεν είχε συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του όταν ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος. Γνωρίζει έτσι την πείνα και την ανέχεια.

Το έτος 1954 τελειώνει το Γυμνάσιο και εισέρχεται στο Μοναχικό Τάγμα των Πατέρων Καπουκίνων στο Παλέρμο της Σικελίας.

Τα έτη 1955 – 1958 σπουδάζει Φιλοσοφία στο Παλέρμο ενώ

τα έτη 1958-1962 σπουδάζει Θεολογία στη Μεσσήνη και στις Συρακούσες της Σικελίας.

Στις 29 Απριλίου 1962 χειροτονείται Ιερέας από τον Επίσκοπο Γεώργιο Ξενόπουλο, στον Καθεδρικό Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Επιστρέφει στη Σικελία.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1962 – 1963 σπουδάζει Ποιμαντική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού στη Ρώμη, με ειδικότητα στην Κατηχητική.

Το Δεκέμβριο του 1963 διορίζεται Εφημέριος της Ενορίας Ιεράς Καρδίας του Ιησού στην Κέρκυρα.

Το 1968 εκλέγεται από τους συναδέλφους του, παμψηφεί, Ηγούμενος των π. Καπουκίνων στην Ελλάδα, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Μετακινείται στην Αθήνα όπου, με την φροντίδα του, ανοικοδομείται η Μονή των Πατέρων Καπουκίνων και ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

1968 – 1974: Η Σύνοδος της Ιεραρχίας τον διορίζει μέλος διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών και του Πρωτοβάθμιου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για υποθέσεις Γάμων, και του αναθέτει διάφορα άλλα καθήκοντα.

Στις 27 Ιουνίου 1974 ο Πάπας Παύλος ο 6ος τον διόρισε Επίσκοπο Σύρου, Θήρας Μήλου και Αποστολικό Τοποτηρητή Κρήτης.

Στις 20 Οκτωβρίου 1974, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον προκάτοχό του, Σεβασμιότατο π. Γεώργιο Ξενόπουλο, αναλαμβάνοντας έτσι τα επισκοπικά του καθήκοντα.

Αυτά τα 38 χρόνια της Eπισκοπικής του διακονίας, υπήρξε πρόεδρος διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών, όπως της Συνοδικής Επιτροπής για την Κατήχηση, για την Ποιμαντική της Νεολαίας, για τη Θεία Λατρεία. Με δική του φροντίδα εκδόθηκαν σχεδόν όλα τα Λειτουργικά Βιβλία και έγιναν πλήθος άλλες εκδόσεις με θρησκευτικό περιεχόμενο, έργο πολύτιμο για την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος. Το ίδιο πολύτιμη είναι η προσφορά του στην οργάνωση του Κέντρου Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Εκκλησίας της Σύρου, της Βιβλιοθήκης της Επισκοπής, καθώς και του Πνευματικού Κέντρου Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, όπου φιλοξενούνται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, εκδόσεων, εγγράφων που αφορούν την ιστορία αιώνων της Καθολικής Εκκλησίας στα νησιά των Κυκλάδων.

Το 2004 ανέλαβε την Προεδρία της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και παρέμεινε Πρόεδρος έως τον Νοέμβριο του 2016.

Στις 2 Ιουλίου 2014, με την Επισκοπική Χειροτονία και ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Κρήτης Σεβασμιοτάτου Πέτρου Σεφάνου, αποσύρεται από την ενεργό υπηρεσία.

Συνέχισε όμως να εργάζεται, μέχρι πρόσφατα, προσφέροντας όλες τις δυνάμεις του στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Αφήνει πίσω του σπουδαίο πνευματικό και ποιμαντικό έργο…