You are currently viewing Συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του  νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου -Κλήρος και λαός στο πλευρό του.

Συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου -Κλήρος και λαός στο πλευρό του.

  • Reading time:1 mins read

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Κυριακή 11η Οκτωβρίου, από την ημέρα που εξελέγη παμψηφεί, για πρώτη φορά στα χρονικά, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος ως νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Μια εκλογή που, όπως είχε αναφέρει και τονίσει στην χειροτονία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ένωσε τόσο την Ιεραρχία όσο και τον λαό του Θεού. Ένας ποιμένας άξιος, ένας Επίσκοπος που αποτελεί το κέντρο της τοπικής μας Εκκλησίας και που πράγματι αφουγκράζεται τον κάθε πιστό, με σεβασμό και άφατη υπομονή.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα φάνηκαν ήδη οι επισκοπικές του ικανότητες με τις οποίες η Θεία Χάρις έχει προικίσει την προσωπικότητά του. Κληρονόμησε μια Μητρόπολη άψογα οργανωμένη από τον προκάτοχό του Σεβασμιώτατο γέροντα κ. Αμβρόσιο και ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα το έργο του με ζήλο και αγάπη, επιστρέφοντας στον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έμαθε τα πρώτα του γράμματα αλλά και έκανε τα πρώτα του βήματα που τον οδήγησαν στην Αρχιεροσύνη. Ως γνωστόν, υπηρέτησε ως διάκονος του γέροντος Αμβροσίου, εν συνεχεία ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξίου Σταφιδαλώνων και άφησε το στίγμα του ως Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, την οποία αναστήλωσε εκ βάθρων. Εν συνεχεία υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις που του ανέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος. Από την ημέρα της ενθρονίσεώς του άρχισε να επισκέπτεται ακόμα και το πιο απομακρυσμένο χωριό τελώντας την Θεία Ευχαριστία, πέρασε από όλα τα σχολεία για να γνωριστεί και να συνομιλήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς, διατηρεί εξαιρετικά καλές επαφές με πιστούς κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα με τους νέους, που τον αγαπούν και βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πατέρα στοργικό, φιλεύσπλαχνο, με λόγο μελίρρυτο και ενθαρρυντικό. Όσον αφορά στους ιερείς, από την πρώτη στιγμή στάθηκε και στέκεται δίπλα τους σε κάθε ανάγκη, με διακριτικότητα και αποφασιστικότητα.

Στις αρχές του ενεστώτος έτους η ανθρωπότητα έμελλε να ζήσει μια πρωτόγνωρη για την εποχή μας πανδημία του επικίνδυνου κορωνοϊού covid-19. Οι συνθήκες επέβαλαν δραστικά περιοριστικά μέτρα, από τα οποία δεν μπορούσε να εξαιρεθούν και οι Ιεροί Ναοί. Με πόνο ψυχής, οι πιστοί αναγκάστηκαν να στερηθούν την εξ ύψους παρηγορία των Θείων Ακολουθιών και των Λειτουργιών. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Σεβασμιώτατος έδειξε σύνεση, υπομονή αλλά και επιμονή, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αλλά ταυτόχρονα, χωρίς σκανδαλισμούς και προβλήματα, οι Ιεροί Ναοί λειτούργησαν

κεκλεισμένων των θυρών με το απαιτούμενο προσωπικό, για να μη λείψει η προσευχή ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα. Και στην Ιερά Πανήγυρη της πολιούχου και προστάτιδός μας Παναγίας Τρυπητής, με τρόπο ήρεμο και παράλληλα καίριο, τέλεσε χωρίς εντάσεις τη λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνας με αυτοκίνητο, περιμετρικά του Αιγίου. Την επόμενη κιόλας μέρα η Παναγία ευλόγησε ώστε να ληφθεί η απόφαση να ανοίξουν τελικά όλοι οι Ιεροί Ναοί της χώρας, μετά τον ντόρο που προκλήθηκε από την περίφημη κινούμενη υπαίθρια συναυλία, πάνω σε φορτηγό, γνωστής τραγουδίστριας στον Δήμο Αθηναίων. Κανείς δεν ήρθε σε δύσκολη θέση και όλα έγιναν όπως τα οικονόμησε ο Κύριος.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έχει ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, μιας και σχεδόν καθημερινά χοροστατεί σε Θείες Λειτουργίες σε όλη τη Μητρόπολη, επισκέπτεται συχνά τα ιδρύματα, ευλογεί Ιερά Μυστήρια και παράλληλα έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών της Μητρόπολης, ενώ επιβλέπει συχνά τα έργα αποκατάστασης στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής και στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αίγιο, καθώς και τις εργασίες αποπεράτωσης του Ιερού Ναού πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου. Το γνήσιο πατρικό ενδιαφέρον του συγκινεί όλο και περισσότερους πιστούς, που ανταποκρίνονται με θέρμη σε όλες τις εκδηλώσεις της τοπικής Εκκλησίας, είτε πνευματικές, είτε διδακτικές, είτε κοινωνικές. Με τον απλό του και αληθινό τρόπο αγωνιά καθημερινά για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας αλλά και στην πατρίδα μας και σε κάθε κήρυγμά του επαναλαμβάνει πως όλοι όσοι προσέρχονται στην Εκκλησία του Χριστού είναι ευλογημένοι, είτε φορούν είτε όχι τις προστατευτικές μάσκες. Χωρίς διακρίσεις, δεν είναι για μας «Δεσπότης» αλλά «Πατέρας», είναι αρχηγός αλλά παραμένει ταπεινός και ευλογημένος Επίσκοπος, ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου μας, εις τόπον και τύπον Χριστού. Κερδίζει κάθε συνομιλητή του με όμορφο, ανεπιτήδευτο τρόπο, με χαμόγελο και κατανόηση, μας αγκαλιάζει χωρίς διακρίσεις ως παιδιά του.

Η καρδιά μας είναι γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη για τον Μητροπολίτη μας, έναν συντοπίτη μας που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κοινωνία και τα προβλήματά της και συντρέχει πάντοτε σε κάθε ανάγκη, αθόρυβα και δημιουργικά. Ευχόμαστε από καρδιάς ο Κύριος να τον ευλογεί και να του χαρίζει υγεία, δύναμη και θάρρος στο δύσκολο έργο του.

« Ιερωνύμου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιοτάτης Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ημών δε πατρός και Ποιμενάρχου, πολλά τα έτη»!

Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Λιακόπουλος

Προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ι. Ν. Φανερωμένης Αιγίου

& εκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως