You are currently viewing Συλλείτουργο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εις τον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης.

Συλλείτουργο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εις τον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης.

  • Reading time:1 mins read

Το πρωί του Σαββάτου, 19 Οκτωβρίου ε.έ., ετελέσθη μετά πάσης λαμπρότητος και ιεροπρέπειας εις τον παλαιοχριστιανικό βασιλικού ρυθμού Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης (5ος αι. μ.Χ.), η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου συνιερουργούντος Αυτῷ της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

Τους δύο Προκαθημένους πλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ως μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, καθώς επίσης οι Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συπροσευχόμενοι παρέστησαν ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης, ενώ τα Αναλόγια του πάνσεπτου Ιερού Ναού λάμπρυναν Βυζαντινοί Χοροί αποτελούμενοι από τους Πρωτοψάλτες και τους Λαμπαδάριους της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, υπό την άριστη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννη Λιάκου, καθώς επίσης και η χορωδία των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, η οποία ερμήνευσε, στο προαύλιο του Ναού – μετά την Θ. Λειτουργία – προς τιμήν του «Πράσινου Πατριάρχου» το τραγούδι των Μ. Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσου «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης».

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Γ. Καραόγλου, ενώ παρέστησαν επίσης ο κ. Μαργαρίτης Σχοινιάς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», ο Περιφεριάρχης Μακεδονίας Θράκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ακαδημαϊκής

Κοινότητος με επικεφαλή τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρο Γιάγκου, Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και πλήθη πιστών, οι οποίοι με προσοχή, ευλάβεια και κατάνυξη παρηκολούθησαν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Προ της Απολύσεως ο Σεπτός της Αγιοτόκου πόλεως των Θεσσαλονικέων Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος προσεφώνησε με λόγους ευλάβειας και τιμής την Α.Θ.Παναγιότητα και την Α.Θ. Μακαριότητα, ευχαριστώντας τους για την παρουσία και την υψηλή τους συμμετοχή, στις διοργανούμενες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην πόλη της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του ο Σεπτός Προκαθήμενος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην ιστορία του παλαιοχριστιανικού Ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου, ο οποίος κάτω από την σκέπη της Παναγίας Ρευματουκρατούσης, κατά το παρελθόν φιλοξένησε κατά το έτος 1914 και 1924 πρόσφυγες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, ενώ παράλληλα εξέφρασε και λόγους ανησυχίας για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που πλήττει της Ελλάδα.

Αναφερόμενος εν συνεχεία στην Αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι το αίτημα ήταν δίκαιο και ιστορικό, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου για την αναγνώριση και την αναγραφή του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Patriarxiki Theia Litourgia Thessaloniki 19.10.2019 (100)