You are currently viewing Στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου

Στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου

  • Reading time:4 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

 

Στα Τίρανα βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης της «Διαδικασίας του Βερολίνου”, και επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, όπως, άλλωστε, νιώθουν ηθικό χρέος τους να κάνουν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί, όταν επισκέπτονται τη γειτονική χώρα. 

Συζητώντας μαζί του ενημερώθηκε για το εκτεταμένο και σημαντικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, που δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό, αλλά έχει και ευρύτατες κοινωνικές διαστάσεις.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε το θαυμασμό του για το πρόσωπο, αλλά και τις δράσεις του Μακαριωτάτου, που έγιναν και γίνονται για την ανασύσταση εκ θεμελίων της Εκκλησίας στην Αλβανία, αλλά και την ευημερία του Αλβανικού λαού, μια πορεία, που για τρεις και πλέον δεκαετίες συνεχίζεται αδιάκοπα και έντονα και το αποτέλεσμά της δεν είναι απλά ορατό, αλλά και πολύ καρποφόρο.

Ο κ. Οικονόμου σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «συζητήσαμε για θέματα που απασχολούν το ποίμνιό του και την περιοχή ευθύνης του.  Η προσφορά του στους ορθοδόξους της Αλβανίας και το πολύπλευρο κοινωνικό του έργο τυγχάνουν τεράστιας αναγνώρισης. Ο ρόλος του στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας στην Αλβανία είναι ιστορικής σημασίας».

Μάλιστα ξεναγήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στον καθεδρικό ναό “Ανάσταση” των Τιράνων, που θεωρείται και είναι αρχιτεκτονικό κόσμημα στα Βαλκάνια.

Το συγκρότημα, που κτίστηκε σε οικόπεδο του κέντρου των Τιράνων και το οποίο παραχωρήθηκε σταδιακά από τις κρατικές αρχές (2001-2005), σε αντικατάσταση του οικοπέδου του κατεδαφισθέντος το 1967 από το αθεϊστικό καθεστώς Ορθόδοξου καθεδρικού ναού, αποτελείται από τον καθεδρικό ναό, το παρεκκλήσιο, το κωδωνοστάσιο, το συνοδικό μέγαρο και το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο και άλλους χώρους.

Την πρωτοβουλία, τη συγκέντρωση των πόρων και την εποπτεία της ανέγερσης του συγκροτήματος είχε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Η αρχιτεκτονική σύλληψη του ναού στηρίζεται στον κύκλο, που εμπεριέχει την έννοια του αιώνιου χρόνου και στον κατακόρυφο άξονά του, που συνδέει τη γη με τον ουρανό.

Ταυτόχρονα ο κατακόρυφος αυτός άξονας αποτελεί και το κέντρο ενός υπερμεγέθους σταυρού, μήκους και πλάτους 49 μ., οι κεραίες του οποίου αποτελούν πυλώνες του ναού.

Η αρχιτεκτονική σύλληψη του ύψους 46 μ. κωδωνοστασίου ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και βασική ιδέα του αποτελούν τέσσερις πασχαλινές λαμπάδες, που συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές, οι οποίοι αναγγέλλουν την Ανάσταση.

Πραγματικά είναι ένα έργο-επίτευγμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που συμβολίζει τη θριαμβευτική ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία εκ θεμελίων με τις κοπιώδεις προσπάθειές του, αλλά και την αυθεντική πνευματικότητά του, μέσω των οποίων, και παρά τις δυσκολίες,  έκανε «βατή» την πορεία της αναγέννησης από τα συντρίμμια.

ΜΟΧΛΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ

Αναγνωρίζεται και από την ελληνική και από την αλβανική πλευρά ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι μοχλός ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν λειτουργεί διασπαστικά, αλλά ενωτικά. Απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή φανατισμού, επιμένει στη συνεργασία και στη φιλία των δύο λαών.

Όπως συχνά τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, “σκοπός μας δεν είναι να υψώσουμε τείχη, αλλά να γκρεμίσουμε τείχη”.

Και το κάνει πράξη, αφού δεν ξεχωρίζει και δεν διακρίνει τους Αλβανούς από τους Έλληνες, αφού εργάζεται για να μη δημιουργούνται εντάσεις, αφού συμβάλλει με κάθε μέσο και τρόπο στην ανάπτυξη της Αλβανίας.

Είναι αναγνωρισμένος διεθνώς ο ρόλος του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για την αποκήρυξη της  μισαλλοδοξίας, καθώς πρόκειται για μια εκκλησιαστική προσωπικότητα, που με εμπνευσμένες παρεμβάσεις  υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη.

Δεν μπορεί να μη τονισθεί ότι αυτή η σημαντική και πρωτοποριακή φυσιογνωμία της εποχής μας αποδεικνύει τη γνήσια χριστιανική ζωή με λόγια, έργα και συμπεριφορές. Από τα μικρά και ασήμαντα της καθημερινότητας, μέχρι και τα μεγάλα και βαρυσήμαντα, τα δύσκολα διλήμματα, τις μεγάλες αποφάσεις και τις καθοριστικές επιλογές του.

Δεν θα ήταν υπερβολή, αν ειπωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελεί ένα «δώρο» του Θεού στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους των ημερών μας, όπου οι σταθερές αξίες υπονομεύονται και το κακό αποθρασύνεται.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αγαπά τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, με μια αγάπη, που δεν ευχαριστεί μόνο, αλλά και ωφελεί τον άλλο, χωρίς να τον αναγκάζει να ασφυκτιά.

Ο αγώνας του κ. Αναστασίου επανορθώνει τη σχέση των ατόμων, την κοινωνία και επικοινωνία με τον εαυτό τους, με το Θεό και με τους άλλους. Πορεύεται όχι τυπολατρικά και εγκλωβισμένα, αλλά με διάκριση και σύνεση, έτσι ώστε οι πράξεις του να αποτελούν αλήθεια, που γεμίζει και σώζει.