You are currently viewing Στις 14 Ιουνίου / 1 Ιουνίου η «αλλαγή  φρουράς» στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους- ✔️ Το αθόρυβο αλλά σημαντικό έργο του Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανασίου Μαρτίνου

Στις 14 Ιουνίου / 1 Ιουνίου η «αλλαγή φρουράς» στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους- ✔️ Το αθόρυβο αλλά σημαντικό έργο του Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανασίου Μαρτίνου

  • Reading time:976 mins read
🔺Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Στις 14 Ιουνίου/ 1 Ιουνίου με το παλαιό εορτολόγιο, απέρχεται η σημερινή Ιερή Επιστασία του Αγίου Όρους υπό τον Πρωτεπιστάτη  Συμεών Διονυσιάτη και συνεπιστάτες τη Ζωγράφου( Βουλγαρόφωνο), την Κοσταμονίτου, και την Αγίου Παντελεήμονος ( Ρωσόφωνο). Ο Πρωτεπιστάτης Συμεών Διονυσιάτης κατά την διάρκεια της Επιστασίας του διακρίθηκε για την ευγενή και χρηστή διοίκησή  του και για την ιεράρχηση προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν την Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους. Η «αλλαγή φρουράς» θα γίνει λόγω των μέτρων που υπάρχουν χωρίς πολλούς επισκέπτες. Θα παραστεί καθηκόντως  ο Διοικητής  του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και οι πληροφορίες λένε ότι θα διαβεί το κατώφλι του Άθωνα και ο Υφυπ. Εξωτερικών κ. Βλάσσης , αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και για τις Διαθρησκειακές Σχέσεις.
Την  Πρωτεπιστασία αναλαμβάνει  η Μονή Μεγίστης Λαύρας,  με Πρωτεπιστάτη τον Παύλο Λαυριώτη και συνεπιστάτες την Δοχειαρίου, την Ξενοφώντος και την Εσφιγμένου, την εμπερίστατη Αδελφότητα του Αγίου Όρους η οποία δοκιμάζεται λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν με την παλαιά Αδελφότητα των ζηλωτών πατέρων.
Το θέμα της Εσφιγμένου αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για το Άγιο Όρος.
Οι παλαιοί ζηλωτές Πατέρες παρά τις δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν δεν αποχωρούν επικαλούμενοι επιχειρήματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Αδελφότητας. Η νέα Αδελφότητα υπό τον Ηγούμενο Βαρθολομαίο δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά, ούτε  να επεκταθεί με αποτέλεσμα να παραμένει ολιγομελής.
 Οι προστριβές που συχνά δημιουργούνται δεν συνάδουν με το μοναδικό Μοναστικό Κέντρο της Ορθοδοξίας το Άγιο Όρος, διότι δίνουν τροφή σε όσους καιροφυλακτούν να κακολογήσουν τους Έλληνες Μοναχούς. Αλλά και το απασχολείται  συνεχώς η διοίκηση και  οι αστυνομικές αρχές του Αγίου Όρους με τις διενέξεις αυτές δεν κάνει καλό στο Άγιο Όρος.
Το πρόβλημα ενώ ξεκίνησε προ 10ετίας ,αντί να βαίνει προς  επίλυση, έχει δημιουργήσει μεγαλύτερα επιμέρους προβλήματα και πονοκεφάλους διότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί να κάνει  κάποιες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις και να τελειώσει όλο αυτό.
Αντιθέτως  αποτελεί την μόνιμη απασχόληση της διοίκησης του Αγίου Όρους η οποία κάνει ότι μπορεί για να αποφεύγονται ή έστω να αμβλύνονται  οι προστριβές και οι διενέξεις.
Η διοίκηση του Αγίου Όρους, υπό  τον  νέο φιλακόλουθο και ακούραστο Διοικητή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο επιλύει θέματα που αναφύονται και δημιουργεί έργα υποδομής απαραίτητα στην Μοναστική Πολιτεία.
Ο κ. Μαρτίνος περιοδεύει σε όλες τις Μονές και διανυκτερεύει σε αυτές και γνωρίζεται με τις Αδελφότητες και επιλύει τα προβλήματά τους. Έχει δημιουργήσει θετική εντύπωση το πόσο φιλακόλουθος είναι δεδομένου ότι συμμετέχει σε όλες τις ακολουθίες απο το χάραμα μέχρι το βράδυ. Και αυτό αποτελεί το μεγάλο εισιτήριο εισόδου  του κ. Μαρτίνου στον θαυμαστό και κλειστό κόσμο των Μοναχών, που δεν φλυαρούν αλλά προσεύχονται ως αείποτε προσευχόμενοι για τους μηδέποτε προσευχομένους.
Οι καταστροφές που σημειώθηκαν στο Άγιο Όρος, χάρη στον κ. Μαρτίνο, αντιμετωπίζονται με την λήψη σωστών μέτρων πυροπροστασίας τα οποία χρηματοδοτεί με γενναιοδωρία και αγάπη ο ίδιος ο κ. Μαρτίνος.
Επίσης ο στρατός συμβάλλει στην αποκατάσταση φυσικών καταστροφών που έχουν συμβεί και στη διάνοιξη ειδικών δασοδρόμων.  Επιπρόσθετα ο Διοικητης του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος εντοπίζοντας και διαπιστώνοντας τις διάφορες ελλείψεις που υπάρχουν ενισχύει τις υπηρεσίες του Αγίου Όρους, το Κέντρο Υγείας, το Λιμενικό Σώμα και την Πυροσβεστική, με κάθε δυνατό μέσο.
Το Άγιο Όρος επι των ημερών του κ. Μαρτίνου- ο οποίος συνεπικουρείται στο έργο του, απο τον έμπειρο υποδιοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου- ζεί μεγάλες στιγμές. Με αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό τρόπο επιλύονται θέματα που εκκρεμούσαν από πολλών ετών και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να περάσει το Άγιο Όρος σε μια νέα εποχή, χωρίς να χάσει το παραδοσιακό ύφος  αλλά και το μοναστικό ήθος που το διακρίνει.