Ο βρεφονηπιακός σταθμός “η αγία Μαρίνα”, της ομώνυμου ενορίας Ηλιουπόλεως, συνδιοργανώνει με τον δήμο Ηλιουπόλεως και υπό την αιγίδα της ιεράς αρχιεπισκοπής Αθηνών, την επίκαιρη έκθεση εικονογραφίας με τίτλο: “ο Ήλιος της Δικαιοσύνης”.
Από την προπαραμονή των Χριστουγέννων και μέχρι την δύση του 2022, θα παρουσιαστούν συμβολικά 22 έργα εικονογραφίας, όσα και ο αριθμός του αφιππεύοντος έτους μέσα στην τρίτη μετά Χριστόν χιλιετία.
Δημιουργός τους, ο εικαστικός εφημέριος της αγίας Μαρίνης και υποψήφιος διδάκτωρ στην θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, κατά κόσμον ZarkoMeandzija.
Τα έργα χωρίζονται σε δύο είδη, τα σχέδια με μολύβι και την αγιογραφία σε χαρτί και θα παρουσιαστούν από 23 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, στο εκθεσιακό κέντρο του δήμου Ηλιουπόλεως, στην οδό Ειρήνης 14-16 και Αγησιλάου Ηλιούπολη, δίπλα στην πλατεία Φλέμινγκ. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι τις εργάσιμες ημέρες 11.00-13.30 και 17.30- 20.30.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 19.30. Η ευλογιά των εγκαινίων θα τελεστεί από τον ιδρυτή του βρεφονηπιακού σταθμού μας, επίσκοπο Βερενίκης Χρυσόστομο Β΄, ενώ τα εγκαίνια θα κάνει ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως Γεώργιος Χατζηδάκης.
Για την έκθεση και τον εκθέτη καλλιτέχνη θα μιλήσουν, ο διδάκτωρ παιδαγωγικών του πανεπιστημίου ανθρωπιστικών σπουδών του Στρασβούργου, αρχιερατικός επίτροπος της ΙΕ΄ αρχιεπισκοπικής περιφερείας, πρωτοπρεσβύτερος Ευθύμιος Κερμελής και η καθηγήτρια θρησκευτικής εικονογραφίας του τμήματος κοινωνικής θεολογίας και θρησκειολογίας της θεολογικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διοτίμα Λιαντίνη.
Η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Κερκυραίων Ηλιουπόλεως και ομόρων δήμων “οι Φαίακες”, υπό την διεύθυνση της μουσικού Θεοδώρας Μουρμούρη, θα αποδώσει στα εγκαίνια επίκαιρα Χριστουγεννιάτικα άσματα.
Επίτιμος προσκεκλημένος στην έκθεση και τα εγκαίνια της είναι ο διεθνούς φήμης εικονογράφος, πρωτοπρεσβύτερος, ιατρός και θεολόγος, Σταμάτιος Σκληρής.
Ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, γράφει στο πρόγραμμα της έκθεσης η Διοτίμα Λιαντίνη, «γεννήθηκε το 1975 στην Κροατία που αποτελούσε τότε μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σπούδασε ζωγραφική και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Πρίστινα το 1999. Το 2009 ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκτοτε διαμένει στην Αθήνα.
Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και λίγα χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον Τομέα της Πατερικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής, στο οποίο σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτωρ».
Η καθηγήτρια αναφερόμενη στην έκθεση γράφει ότι «φιλοξενεί κάποια από τα έργα του, τα οποία φιλοτέχνησε μεταξύ των ετών 2017-2022. Η θεματολογία του είναι κατεξοχήν χριστιανική με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ την έμπνευσή του την άντλησε από την Ιταλική Αναγέννηση το Μπαρόκ και το Βυζάντιο. Οι καλλιτέχνες που τον άγγιξαν είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της παγκόσμιας τέχνης, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Ραφαήλ, αλλά και ο Καραβάτζο, ο Ρούμπενς και ο Πιέρ Μινιάρ. Για τον π. Ευσέβιο η εποχή της Αναγέννησης και οι αισθητικές αρχές που τη διέπουν αποτελούν πάντα το σημείο αναφοράς όλων των καλλιτεχνών, εκεί όπου πάντα επιστρέφουν για να αντλήσουν την έμπνευσή τους και να προσδιορίσουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα, καθότι όσο μελετά κάποιος την εποχή αυτή και την τέχνη της, τόσο περισσότερο πλησιάζει να κατανοήσει την τέχνη της σύγχρονης εποχής. Τα έργα του βασίζονται σε πολύ γνωστά έργα των μεγάλων εικαστικών μας δασκάλων, αλλά φανερώνουν και μια ματιά του καλλιτέχνη καθαρά πνευματική και εσωτερική, και μαρτυρούν το στοχασμό του πάνω στο συναίσθημα του καλλιτέχνη, από τον οποίο εμπνεύστηκε αλλά και την εντύπωση που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες βιβλικές απεικονίσεις πάνω στον ίδιο το ζωγράφο».
Ο καλλιτέχνης, θεολόγος και ιερέας, έχει στο ενεργητικό του τρείς ατομικές εκθέσεις σχεδίου, το 1994 στο πνευματικό κέντρο στην Glina, το 1995 στην φιλοσοφική σχολή στο Petija της τότε Γιουγκοσλαβίας και το 2019 στο αρχοντικό Μπενιζέλου των Αθηνών. Έχει συμμετοχή με έργα του σε ομαδικές εκθέσεις αγιογραφίας ενώ το 2020, η εικόνα του “Η Παναγία και Όσιος Νικηφόρος Λεπρός δεόμενοι στον Εσταυρωμένο για να σώσει τον κόσμο από το Κορωνοϊό», δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Επισκοπής της Ανατολικής Αμερικής του Πατριαρχείου Σερβίας και από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες του Πατριαρχείου Σερβίας δημοσίευσε ποικίλα άρθρα και έρευνες με δογματικό, ποιμαντικό, ιστορικό και αγιολογικό περιεχόμενο.