You are currently viewing Στην αλβανική Βουλή το θέμα της καταπάτησης και παρακράτησης της περιουσίας της Εκκλησίας της Αλβανίας…

Στην αλβανική Βουλή το θέμα της καταπάτησης και παρακράτησης της περιουσίας της Εκκλησίας της Αλβανίας…

  • Reading time:2 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Στην αλβανική Βουλή έφερε το θέμα της καταπάτησης και παρακράτησης της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ο βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες. 

Μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι   “συνεχίζονται οι πρακτικές δήμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είχαν εφαρμοστεί από το αθεϊστικού κομμουνιστικό καθεστώς”.

Κατά τη δυναμική παρέμβασή του αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μοναστηριού του αγίου Γεωργίου, κοντά στους Αγίους Σαράντα, που παραθαλάσσια έκτασή του δόθηκε  σε ιδιώτη, τη στιγμή, που οι προσφυγές της Εκκλησίας με τα επίσημα στοιχεία ιδιοκτησίας καθυστερούν να εξεταστούν, “προκειμένου να  υπάρξει τετελεσμένο  στην αυθαίρετη δόμηση”.

Και τόνισε ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς και σε άλλες Μονές με παράκτια γη δημιουργούνται τουριστικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα “να  απαλλοτριώνονται οριστικά και να αποδυναμώνονται τα νομικά ερείσματα της Εκκλησίας για την διεκδίκηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων”.

Ακόμη ο κ. Ντούλες ζήτησε να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τα κειμήλια, που το καθεστώς Χότζα είχε αφαιρέσει από τους ναούς και τα μοναστήρια, όπως   ιερές εικόνες, λείψανα αγίων, ξυλόγλυπτα εικονοστάσια, αρχεία, ιερά βιβλία και έγγραφα κ.α. 

Είναι σίγουρα αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι επί 30 και πλέον χρόνια παρακρατείται περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη γειτονική χώρα.

Πολλά κειμήλια είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες, ενώ κάποιες εικόνες περιλαμβάνονται σε εκθέσεις, χωρίς καν να αναφέρεται ο χαρακτηρισμός τους ως “Ορθόδοξες”.

Παρότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, που αναγνωρίζουν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας την ιδιοκτησία σε όλες τις εκκλησίες, εδώ και πολλά χρόνια οι διαδικασίες “σκοντάφτουν” στην “Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών”, η οποία δεν εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις.

Προβλέπεται πως κάθε δικαιούχος, εκτός από τα δικαστήρια, θα πρέπει να αποδείξει και στη συγκεκριμένη Επιτροπή ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεν πείθεται και δεν αποδέχεται ότι οι ναοί ανήκουν στην Εκκλησία της Αλβανίας!

Είχε γίνει μια καλή κίνηση στα Τίρανα, που θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία και αφορμή για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων της στην Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά είναι η μοναδική μέχρι στιγμής. 

Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τιράνων, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αλβανίας παρέδωσε στο Μακαριώτατο τον τίτλο κυριότητας γης, στο χώρο της Τεχνητής Λίμνης των Τιράνων, όπου είναι χτισμένος ο ναός του αγίου Προκοπίου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε αποδοθεί ο τίτλος κυριότητας στον ιστορικό ναό, όπως συμβαίνει και με άλλους λατρευτικούς χώρους.

Και δεν μπορούσε να γίνει καμία ανοικοδόμηση του ναού, που χρονολογείται εδώ και πλέον από 240 χρόνια, και στη θέση του είχε ανεγερθεί ένα καινούργιο κτίσμα.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή δεν τους έχουν αποδοθεί οι περιουσίες τους, αντιμετωπίζουν και τα άλλα θρησκεύματα στην Αλβανία.

Μάλιστα το Διαθρησκειακό Συμβούλιο, όπου συμμετέχει και  η ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, απασχολεί η μη επιστροφή ακόμη από το αλβανικό κράτος των περιουσιών των θρησκευτικών κοινοτήτων, που κατασχέθηκαν την περίοδο του Χότζα, όπως και των θρησκευτικών αντικειμένων και του αρχειακού υλικού.