You are currently viewing Σφηνάκια που Τζού-ζουν!

Σφηνάκια που Τζού-ζουν!

  • Reading time:1 mins read

Φεβρουάριος 3/ 2020

 

🔸🔺🆘 Μεγάλη η υποδοχή  που επιφυλάξατε και  στα τελευταία σφηνάκια! Και αυτό αυξάνει την ευθύνη που έχω να σας γράφω για όλα εκείνα που δεν γράφονται εύκολα και δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού. Μάλιστα όπως διαπιστώνετε όταν βρω κάτι καλό σε άλλη ιστοσελίδα σας το μεταφέρω εδώ και το θέτω κάτω από το δικό μας πρίσμα. Δεν ξέρω αν κάνω καλά. Ξέρω όμως ότι η σωστή ενημέρωση, ακόμη και αν υποκρύπτει κάποιες υπερβολές δεν κάνει κακό! 

🟢🟠🛑 Ανέτρεξα στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων για να δώ που ήταν την 1 και 2 Φεβρουαρίου, ο οικείος Ιεράρχης Θεόκλητος για να αιτιολογήσω την απουσία του από την εορτή της Υπαπαντής στον γενέθλιο τόπο του.
Και τότε διαπίστωσα  ότι η σελίδα έχει να ενημερωθεί…από την πρώτη του έτους…!!! Θα είναι πολυάσχολοι στην Μητρόπολη για να ασχολούνται με την ενημέρωση της ιστοσελίδας.
Πάντως στον Εορτασμό της Πολιούχου της γενέτειράς του δεν πήγε φέτος …Σημειώσατε 1.

🟢🟠🔴 Μεγάλη η παραγωγή νέων Επισκόπων στο Φανάρι. Κάθε μήνα και νέες εκλογές. Στην τελευταία Σύνοδο εξελέγησαν τρεις νέοι βοηθοί Επίσκοποι για την Αρχιεπισκοπή Καναδά.Αξιον και δίκαιον. Εξάλλου ο Σεβ. Καναδά όλα αυτά τα χρόνια σήκωνε μόνος του το βάρος της διοικήσεως και της θείας λατρείας. Καιρός να ξεκουραστεί λίγο. Εξάλλου τα χρόνια πέρασαν.

✔️👁‍🗨  Εκεί που παρατηρείται καθυστέρηση είναι στις εκλογές στελεχών της Πατριαρχικής Αυλής. Πρέπει να αρχίσει να εκλέγει ο Πατριάρχης και  από εκεί Επισκόπους και Μητροπολίτες! Ορισμένοι εκ των Αρχιμανδριτών μας πλησιάζουν τα πενήντα έτη και ακόμη τη χαρά του Επισκοπικού αξιώματος δεν την γεύτηκαν . Μήπως ήλθε η ώρα τους;

🟢🟢🟢  Μήπως ήλθε η ώρα να δώσει ο Πατριάρχης το πράσινο φως για να έχουμε εκλογή βοηθού Επισκόπου και στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης; Γιατί να ισχύει αυτός ο περιορισμός;
Δηλαδή  επιτρέπεται να έχουν  βοηθό Επίσκοπο οι Μητροπολίτες Ρόδου και Λέρου και Καλύμνου και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος  που είναι γέροντας δεν μπορεί; Γιατί να μην του εκλέξουν έναν βοηθό Επίσκοπο για να τον βοηθά στα λειτουργικά του καθήκοντα; Γιατί όπως μαθαίνουμε σε όλα τα άλλα δεν του ξεφεύγει τίποτα!  Αν το κάνει αυτό  ο Πατριάρχης μας να ξέρει ότι θα δώσει χαρά και ανακούφιση σε πολύ κόσμο.

✔️🔺 Και εκεί που περίμενα να δω και να ακούσω την Μαρινέλλα- στο Πολιτιστικό Κέντρο Νιάρχου -βλέπω σε διπλανά καθίσματα στο θεωρείο που καθόμουν  Ιεράρχη του Θρόνου να απολαμβάνει την παράσταση. Και δεν χάρηκα που ο συγκεκριμένος Ιεράρχης έχει αδυναμία όπως και γω στην Μαρινέλλα, αλλά γιατί προσήλθε στην παράσταση με ράσο   και φορώντας από πάνω  το παλτό του! Ιεράρχης που σέβεται και αυτό που είναι αλλά  και αυτό που εκπροσωπεί!

🔸🔹▪️Τα Δελτία Τύπου του Πατριαρχείου δεν γίνεται  να γράφοντει στην καθομιλουμένη για να τα  καταλαβαίνει ο απλός κόσμος …;;;;;
Δεν απευθύνονται σε συμμετέχοντες  σε Θεολογικό  Συνέδριο…ούτε εμείς μπορούμε να τα ξαναγράφουμε σε… μετάφραση.  Εντάξει καταλαβαίνω ότι ο θεσμός για να κρατηθεί βασίζεται σε αρχές αλλά εδώ μπορούμε να κάνουμε μία εξαίρεση.

🟢🟠🔴 Τα πήρε  χοντρά από τον Μακαριστό Μητροπολίτη
Περιστερίου Χρυσόστομο για να ενισχύσει την υπό σύσταση Μονή της Μητρόπολης . Και μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάτι θεαματικό στη Μονή για να πούμε ότι τα χρήματα που του έδωσε ο Γέρων Μητροπολίτης μέσα στο νοσοκομείο έπιασαν τόπο. Αντιθέτως μαθαίνω ότι το …Μετόχι- η βίλα καλέ- που χτίζει στη Χαλκίδα προχωρά μια χαρά. Μου έστειλαν και φωτό! Θα της αναρτήσω με ξεχωριστό ρεπορτάζ . Μάλιστα εντός του οικοπέδου σηκώνει και προσκυνηματικό ναό! Έχει πάρει άδεια από τον Σεβ. Χαλκίδος ; Αν όχι η πράξη αυτή είναι απαράδεκτη!
Και με την ευκαιρία να πούμε ότι από την εκλογή του μέχρι σήμερα δεν έχει επισκεφθεί τον Σεβ. Περιστερίου Κλήμεντα. Μήπως ήλθε η ώρα να λογοδοτήσει ο εν λόγω ιερωμένος για τα πεπραγμένα του ή νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει; Η εποχή που το έπαιζε δίπορτο μεταξύ νέου και παλαιού ημερολογίου πέρασε ανεπιστρεπτί! Τον πήραν είδηση και οι δύο πλευρές!

🔴🟠🟢 Εντυπωσιάζει με το αεικίνητο που τον διακρίνει ο Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών. Ασφαλώς είναι νέος άνθρωπος και έχει μεγάλες αντοχές αλλά και όρεξη για να προσφέρει έργο  στην Εκκλησία μας . Έχει κάνει τη διαφορά  σε πολλά. Προς εκείνους που βλέπουν καχύποπτα την κινητικότητα του εν λόγω Ιεράρχη τους λέμε να μην ανησυχούν. Στην περίπτωση του Συμεών ισχύει αυτό που είπε κάποτε ο Μακαριστός Χριστόδουλος: πετυχημένος Ιεράρχης είναι αυτός για τον οποίο το ποίμνιό του είναι η πρώτη και η τελευταία έγνοια του!
Και αυτό ο Συμεών κατάφερε να το περάσει στο λαό του.

🔴🟢🟠 Ξεχωριστά είναι τα μηνύματα που μας έρχονται και για τον νέο Καλαβρύτων Ιερώνυμο. Και είναι ξεχωριστά γιατί ο Ιερώνυμος διαδέχθηκε έναν Αμβρόσιο ο οποίος είναι ακόμη παρών. Μπορεί να φέρεται διακριτικά και να μην παρεμβαίνει στο έργο του διαδόχου του αλλά και ο Ιερώνυμος σεμνός και ευγενής καθώς είναι, δεν κάνει πράγματα που θα προκαλούσαν τον Γέροντα. Αυτό ας ελπίσουμε να μην είναι ανασταλτικό για την πορεία και την εξέλιξη της Μητρόπολης! Ωστόσο έχω εμπιστοσύνη στον Ιερώνυμο. Ιδωμεν!

✔️🔹Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την εκλογή και την εις  Επίσκοπο Χειροτονία του πάλαι ποτέ  Ιεροκήρυκος του Καθεδρικού Ναού  Αθηνών Χρυσοστόμου σε Μητροπολίτη Μάνης .
Μια εκλογή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού έγινε ερήμην της βούλησης της τοπικής κοινωνίας που επιθυμούσε την προαγωγή του δικού τους ανθρώπου πατρός Συμεών. Ο Συμεών  αφέθηκε δυστυχώς στις συμβουλές ασχέτων και ανέχτηκε να γίνονται εν ονόματί του ή έστω για λογαριασμό του  προκλήσεις και απρέπειες πρωτόγνωρες στον εκκλησιαστικό μας χώρο. Μετά το περίφημο.. « θα γίνει της Λάρισας» λίγο έλλειψε να πούμε και το «θα γίνει της Μάνης». Αλλά η Ιεραρχία και πάνω απ´όλους ο Αρχιεπίσκοπος   έδειξε αποφασισμένος να μην αφήσει  τις απρέπειες αυτές να επηρεάσουν το Σώμα των εκλεκτόρων. Αυτή η «κλειστή κάστα» απέδειξε πως στα δύσκολα γίνεται μία γροθιά.
Αλλά και ο εκλεγείς Χρυσόστομος κατάφερε στα δύο αυτά χρόνια που κρατά στα χέρια του το πηδάλιο της Μητρόπολης Μάνης  να αποδείξει ότι δεν είναι τυχαίος κληρικός. Ένωσε το ποίμνιο και το κέρδισε!
Μέσα σε δύο χρόνια μετέτρεψε τον ακαλλιέργητο αγρό  που βρήκε σε εύφορο και παραγωγικό.
Από την έως  τώρα διακονία του,  αρχίζει να  αποδίδει τους πρώτους καρπούς χάρη στην εμπειρία, καλοσύνη και υπομονή που δείχνει.
Ο  Μητροπολίτης   της Ηρωοτόκου Μάνης έχει καταλάβει το νόημα της διακονίας του.
Οι Ιερείς αναφέρουν ότι  δεν ήξεραν μέχρι τώρα να συλλειτουργήσουν με Δεσπότη αφού  τώρα είδαν για πρώτη φορά.
Όμως η προσπάθεια αυτή υστερεί λίγο στον επικοινωνιακό τομέα.   Ενώ μέχρι πρότινος είχαμε συνεχή ροή πληροφοριών για τις δραστηριότητες του Αγίου Μάνης τελευταία διαπιστώνουμε μια αργοπορία στις ανακοινώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την  εορτή της Παναγίας της Υπαπαντής ,Πολιούχου της Πόλεως του Γυθείου με προσκεκλημένους— για πρώτη  φορά— Αρχιερείς: τους Σεβ.Μητροπολίτες Χίου Μάρκο και Λαρίσης Ιερώνυμο.
Δυστυχώς όμως οι φωτογραφίες και το κείμενο από την περιφορά έφθασαν το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου 2020
Γιατί άραγε …;;;;; Άγιε Μάνης δυστυχώς κάποιοι που τους εμπιστευθήκατε  σας εκθέτουν…!!!

🟠⚫️🟢👁‍🗨  Εγραψε το Αλάθητο:
Υ.Γ.: Και εκεί που άκουγες μουσικές ηχορυπάνσεις από το κλαρινέτο και τον ήχο βαρύ από την φωλιά του Παγκρατίου, τώρα μεταφέρθηκαν σε νέα φωλιά κάπου στην παραλιακή… λέγεται πάντως ότι η μετακόμιση βοηθάει πολύ στην καλλιέργεια του πνεύματος! Λίγο σιγά μόνο τις «νότες» για να μην αγριέψουν από τα ακούσματα τα πιράνχας της Γλυφάδα.

👁‍🗨🔺🔸 Η ουσία του σχόλιου αυτού βρίσκεται όχι τόσο στη γεωγραφική μετακόμιση  του του πρωταγωνιστή και στο  πού παίζει το κλαρινέτο του, αλλά στο γεγονός πως   όταν… «σηκώνει» τους ήχους του ευφραίνει την καρδία  -και όχι μόνο (!!!)-του τυχερού που το απολαμβάνει!
 Βεβαίως το ερώτημα  είναι  γιατί έγινε η μετακόμιση και από ποιό σπίτι έφυγε και σε ποιό σπίτι πήγε! Και πού ανήκει αυτό το σπίτι;
Αυτό έχει σημασία! Ε, θα το μάθουμε κι αυτό κάποια στιγμή! Αφού θα φωτογραφηθεί στη βεράντα του! Ελπίζω να φωτογραφηθεί μόνος!Μην έχουμε εκ νέου φωτογραφίες με αγκαλίτσες! Μην εκτεθούμε περισσότερο! Γεροντοέρωτας είναι αυτός! 

🛑🟢 Το έχω ξαναγράψει: Ο Μητροπολίτης Φωκίδος αποτελεί μία από τις μεγάλες εκπλήξεις των εκλογών που έγιναν επί  Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Εξ αρχής έδειξε πως ξέρει τί θέλει και πού ακριβώς θέλει να πάει το σκάφος που του ενεπιστεύθη η Εκκλησία.
Και μέχρι τώρα παρά την φτωχή Μητρόπολη που ποιμαίνει χωρίς πολλά λόγια έχει καταφέρει να κάνει την Μητρόπολη Φωκίδος μια δακτυλοδεικτούμενη Μητρόπολη. Φιλομόναχος,φιλόξενος, φιλεύσπλαχνος έχει αγκαλιάσει  κλήρο και λαό! Και στα Συνοδικά του καθήκοντα επιμελής και όποτε χρειάζεται παρεμβατικός! Καλά να είναι ο άνθρωπος! Τυχερή η Ρούμελη που έχει τέτοιο ποιμενάρχη!

🔹🔸🔺  Είναι γνωστό το έργο του  Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου στην Αποστολική Διακονία. Έχει κάνει μόνος του  όσα οι προηγούμενοι Γενικοί όλοι μαζί. Και δεν υπερβάλουμε σ´αυτό.
Τι να θυμηθούμε από το παρελθόν;
Τα πολλά πνευματικά  λόγια του τότε Ανδρούσης Αναστασίου; Τις φανφάρες του τότε Ρωγών Καλλινίκου; Ή τα ολίγα των φρονίμων που εξέφραζε ο αείμνηστος Χριστουπόλεως Πέτρος; Όλοι μπορεί να άφησαν την σφραγίδα τους πίσω αλλά κανείς  δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά!
Ο Αγαθάγγελος με τη δουλειά του κατόρθωσε να μετατρέψει  την Αποστολική Διακονία σε κέντρο παραγωγής νέων ιδεών και μεγάλης προσφοράς σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

🛑🔺🔴 Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έλεγε ότι η Αποστολική Διακονία αποτελεί τον άμβωνά μας, είναι το παράθυρό μας σε όλη την Ορθοδοξία!
Γιαυτό και είχε εκτιμήσει από νωρίς  τις ικανότητες του Αγαθαγγέλου και δια τούτο του ανέθεσε τα επιτελικά καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή, θέση για την οποία προβλεπόταν εκλογή  σε  Επίσκοπο. Και τον εξέλεξε Επίσκοπο με χαρά! Ήθελε με τον τρόπο αυτό να δείξει και στον τότε Θηβών  Ιερώνυμο- Γέροντα του Αγαθαγγέλου-  που του ροκάνιζε τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ότι είχε αγαθές διαθέσεις για τους ανθρώπους του.  Την δωρεά αυτή του Χριστοδούλου την σηκώνει βαρέως μέχρι σήμερα ο Αγαθάγγελος. Αν ο Χριστόδουλος ζούσε θα τον είχε προωθήσει σε σημαντική Μητρόπολη- και δεν θα είχαν εκλεγεί κάποια…γομάρια( Θεέ μου ,συγχώρα με) σε σημαντικές Μητροπόλεις που δεν τις είχαν δει ούτε στον ύπνο τους- γιατί ήξερε ότι θα παρήγαγε έργο προς δόξαν Θεού. Δυστυχώς έφυγε ο Χριστόδουλος  από τη ζωή και έμεινε πίσω ο Αγαθάγγελος να περιμένει πότε θα δυνηθεί ο Γέροντας του, νυν  Αρχιεπίσκοπος για να τον  προωθήσει. Και ενώ όλοι περιμέναμε να τον δούμε εν ενεργεία Μητροπολίτη τον εξέλεξε Τιτουλάριο. Παρ´όλα  αυτά εξακολουθεί ο Αγαθάγγελος  να διαπρέπει στην Αποστολική Διακονία και να παράγει έργο λαμπρό. Μάλιστα τώρα με τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821,κάνει πάλι  τη διαφορά και θα αφήσει εποχή με μία σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει η Αποστολική Διακονία ανεξάρτητα από την Εκκλησία και τη συμμετοχή της στον γενικό εορτασμό. Μερικές φορές ο μοναχικός δρόμος είναι προτιμότερος από τον μαζικό όταν όλα γίνονται στο πόδι!

🛑🔴Και ο Χριστόδουλος  έκανε τέτοια λάθη. Και ο Χριστόδουλος αδίκησε ανθρώπους. Όλοι θυμόμαστε ότι  φέρθηκε άδικα προς τον  τότε  Διαυλείας- νυν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου-  Δαμασκηνό.

Αλλά ήταν στοχοποιημένος ο Δαμασκηνός γιατί προεκλογικά στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998,είχε εκτεθεί. Και μετανόησε μετά ο Χριστόδουλος για την συμπεριφορά που επέδειξε ώστε  να έχει τύψεις και να το θεωρεί ως  ένα από τα λάθη του και να το συζητά μαζί μας. Ακόμη και το γεγονός ότι δεν τον προήγαγε σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη μαζί με τους άλλους  τον απασχολούσε.Και δεν ήταν ο μόνος! Υπήρξαν κι άλλες αδικίες. Θα έλθει η ώρα που θα τις γράψουμε μία προς μία. Αλλά η διαφορά με τον Χριστόδουλο είναι ότι ο ίδιος δεν ήταν επιθετικός ή εκδικητικός άνθρωπος. Απλώς παρασύρετο από κακόψυχους. Ο Ιερώνυμος κάνει αυτό που θέλει ο ίδιος. Και δεν ακούει κανέναν είτε  όταν είναι να κάνει το καλό,  είτε το κακό!

🔺🔴 Δεν έγινε εφέτος  η καθιερωμένη έστω και εκτάκτως Ιεραρχία του Φεβρουαρίου.  Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε καλύτερα να μην την συγκαλέσει για να μην  φανεί
«γυμνός» ενώπιον της,  αφού καμία από τις κυβερνητικές υποσχέσεις- δεσμεύσεις δεν ευδοκίμησε. Προς τούτο είδε incognito τον Πρωθυπουργό για να του θέσει εκ νέου τα αιτήματα της Εκκλησίας και να πάρει κάποιες νέες δεσμεύσεις . Όπερ και εγένετο.
Οι πληροφορίες λένε ότι η Ιεραρχία θα συγκληθεί τον Μάιο. Μέχρι τότε ενδεχομένως να υπάρξουν και εκλογές νέων Ιεραρχών.

✔️🔸🔺Από στόμα σε στόμα μεταδίδεται ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις γερόντων Ιεραρχών . Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν δοθεί ήδη στον Αρχιεπίσκοπο δύο παραιτήσεις. Μέχρι να το δούμε δεν πιστεύουμε τίποτα . Όμως για να πούμε και του στραβού το δίκαιο θα έπρεπε πολλοί Αρχιερείς να έχουν παραιτηθεί και να μην επιβαρύνουν την Εκκλησία με τόση αρνητική ενέργεια. Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά που λέγονται και φημολογούνται γι αυτούς αμαυρώνουν όλο τον πρότερο έντιμο βίο τους και την όποια προσφορά τους;
Ναι δεν λέγω άλλο είναι να κηδεύεται ένας εν ενεργεία Μητροπολίτης  και άλλο ως πρώην . Αλλά μέχρι που να έλθει η ώρα τους τους απομυθοποιεί
ο λαός και τους περιγελά. Δεν το καταλαβαίνουν;

🟢🛑🟠 Όταν  έλθει η ώρα που θα αποχαιρετήσουμε τον πολυσέβαστο Γέροντα Κίτρους Αγαθόνικο να θυμάστε ότι θα υπάρξει πρωτοφανής  κοσμοσυρροή στην Κατερίνη και ας είναι τόσα χρόνια εκτός μάχης. Οι λαοπρόβλητοι και οι Θεοπρόβλητοι ξεχωρίζουν και το κριτήριο του πιστού λαού μας σπάνια λαθεύει!

✔️👁‍🗨 Πάντως ανεξαρτήτως παραιτήσεων οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει ήδη  να παρατάσσονται σε γραμμή προτεραιότητας ανάλογα με τα μηνύματα που παίρνουν από τον Πρώτο,  δια μέσου αυτών που  μεταφέρουν  τα αιτήματα . Το σύστημα της Εκκλησίας μας μπορεί να λέγεται Συνοδικό αλλά κινείται Αρχιεπισκοπικοκεντρικά. Ότι θέλει κάνει ο Αρχιεπίσκοπος. Μόνον αν συμβεί καμία παρατιμονιά , τότε τον σταματά η Ιεραρχία γιατί αν δεν το κάνει ,  την επόμενη θα μείνουν  όλοι εκτός του νυμφώνος.

✔️⚫️🟢 Οι συνθήκες για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα άρχισαν να διαμορφώνονται! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μπορεί να είναι κάποιας ηλικίας  αλλά είναι υγιής.
Ωστόσο δώδεκα χρόνια μετά την
εκλογή του μπορεί να καταλάβει κανείς το πως σχηματίζονται οι συμμαχίες για την επόμενη μέρα. Οι ομάδες έχουν πάρει θέσεις. Τα πιόνια ξεσκονίζονται ώστε όταν δοθεί το σινιάλο  να πάρουν θέση μάχης. Η παρτίδα για την επόμενη εκλογή είναι σε κατάσταση αναμονής!

🟢🛑⚫️ Τα ονόματα που ακούμε από στόμα σε στόμα αυτή τη στιγμή  είναι:  Σύρου και Μεσσηνίας! Επίσης κάποιοι αγωνιούν αν ο  Νέας Ιωνίας θα είναι υποψήφιος! Κάποιοι συντηρητικοί θέλουν τον Σεβ.Μεσογαίας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Επίσης αναρωτιούνται αν ο Σεβ.  Δημητριάδος Θα ξαναδοκιμάσει,  όπως το 2008, που το τόλμησε ; Ο Σεβ. Πειραιώς θα είναι υποψήφιος ;  Θα έχουμε μήπως  και outsiders ; Ποιούς; Τον Σεβ.  Χαλκίδος ή τον Σεβ. Πατρών; Από την Βόρεια Ελλάδα θα θέσει υποψηφιότητα  κανείς; Μήπως ο Σεβ. Δράμας ή ο Σεβ. Διδυμοτείχου;

🟢🟠🔴 Αυτά τα δέκα  ονόματα ακούγονται προς το παρόν, με την σειρά που σας τα παρουσίασα, χωρίς να αποκλείονται κάποιες διαφοροποιήσεις. Ένα είναι βέβαιο ότι είναι νωρίς ακόμη  και η επόμενη μέρα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Αν για παράδειγμα η εκλογή είναι να  γίνει αύριο, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα προκύψει με άλλη σκέψη και εντελώς διαφορετικό  προβληματισμό . Αν η εκλογή γίνει σε τρία ή πέντε χρόνια και  πάλι τότε  η εκλογή θα γίνει με άλλα κριτήρια . Όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες . Αυτές θα καθορίσουν τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.

👁‍🗨🔸 Και προς Θεού να θυμόμαστε πάντα ότι τους Αρχιεπισκόπους τους εκλέγουν οι Μητροπολίτες μέλη της Ιεραρχίας και όχι οι δημόσιες σχέσεις και οι πολιτικοί! Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι συνθήκες εκείνες που επέτρεπαν στους πολιτικούς να παρεμβαίνουν στα της Εκκλησίας. Όπως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ξαναζήσει η Εκκλησία αυτά που έζησε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008. Αυτά τα αίσχη δεν θα πρέπει να  επαναληφθούν ποτέ  ξανά!

🔹🔴✔️ Όσο πάει και η ΔΙΣ συνεδριάζει λιγότερο! Εξαγγέλουν τριήμερη συνεδρίαση και τη δεύτερη μέρα τους ζυγούς λύσατε! Ε τους διευκολύνουν και οι γέροντες Μητροπολίτες  που δεν έρχονται, οπότε δεν αισθάνονται τύψεις. Στην τελευταία Σύνοδο απουσίασαν οι Θεσσαλονίκης Ανθιμος  και Μηθύμνης Χρυσόστομος. Είναι και οι δύο υπέργηροι. Τον τρίτο της παρέας των γερόντων,  τον Παραμυθίας Τίτο, τον πηγαίνει και τον φέρνει ως πιστός σωματοφύλακας ο π. Βελισσάριος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, αλλά ο καημένος ταλαιπωρείται χωρίς λόγο. Αν τον ρωτήσεις τί είπαμε σήμερα και με τί ασχοληθήκατε δεν θυμάται! Και αυτός ο Ιεράρχης είναι Συνοδικός και έχει ίση  γνώμη και ισότιμη ψήφο με τους άλλους δώδεκα!! Και δεν πέφτουν τα καμπαναριά να μας πλακώσουν! Και τον βλέπει ο Αρχιεπίσκοπος και ανέχεται αυτή την κατάσταση στην  Εκκλησία και μάλιστα σε μία Μητρόπολη με πολλά σοβαρά προβλήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων. Και την αφήνουν να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Οι Χιλιαστές και οι πεντηκοστιανοί κάνουν πάρτυ. Θα αρχίσουν σε λίγο και οι εν υπνώσει  τσάμηδες τα…τσάμικα και θαρθεί να δέσει το νερατζάκι.

🔹🔸🔺👁‍🗨 Και βγήκε ο ανεγκέφαλος ο φιλόδοξος και κενόδοξος Αρχιμανδρίτης να δώσει συνέντευξη στην οποία επέπληξε τον Ιεράρχη εκείνο που αναφέρθηκε στο θέμα των τσάμηδων.
– Από πού και ως πού μας είπε για τους Τσάμηδες; Τί  ξέρει αυτός; Από την Ήπειρο είναι; Αναρωτήθηκε με περισπούδαστο ύφος !
Δηλαδή αν δεν είσαι από την Ήπειρο δεν μπορείς να ασχολείσαι με θέματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων; Πού το βρήκε αυτό;
Μα αυτός – εννοώ ο Μητροπολίτης που αρθρογράφησε  για το θέμα των Τσάμηδων- ξέρει πολύ καλά αυτά τα θέματα γιατί αυτά τα ακούγαμε από τον Μακαριστό πατέρα μας ,τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που έπασχε για όλα τα  εθνικά μας θέματα και πρωτοστατούσε!
 Εσύ  πάτερ μου φυσικό είναι να μην ξέρεις. Εσύ ξέρεις να χορεύεις καλά τσάμικο!! Τί να ξέρεις από Τσάμηδες; 

🔺🔹🔸Έχει δικαίωμα αυτός που ενεργεί ως αντ´αυτού του Μητροπολίτη  να διατάζει μεταθέσεις ιερέων, να τους θέτει σε διαθεσιμότητα και άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια που είναι αρμοδιότητες του Μητροπολίτη του, ο οποίος δεν καταλαβαίνει πια και πολλά πράγματα αλλά υπογράφει τα πάντα που του φέρνει ο Γεν. Αρχιερατικός του;
Τέρατα και  σημεία γίνονται και ενώ τα γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος δεν κάνουν τίποτα!! Γιατί; Τί κρύβεται πίσω απ ´ αυτή την ειδική μεταχείριση; Μη μου πείτε ο σεβασμός προς τον Γέροντα και ανήμπορο Ιεράρχη με τον οποίο γελούν! Κάτι άλλο κρύβεται! Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια!

👁‍🗨➗ 🔴🟠 Έναν ιστορικό και εμβληματικό πρόσωπο  της Βυζαντινής Μουσικής μας παράδοσης,έναν μέγιστο ιεροψάλτη που αγγίζει τα όρια ενός σύγχρονου  μύθου, τον μεγάλο και ανεπανάληπτο Χαρίλαο Ταλιαδώρο,  ανάξια χέρια απομάκρυναν από το ιεροψαλτικό στασίδι που υπηρετούσε μια ολόκληρη ζωή.
Η απομάκρυνση έγινε με πολύ κακό τρόπο. Προφασιζόμενοι  το γήρας του και εκμεταλλευόμενοι την κόπωση  του Μητροπολίτη τους που δεν λειτουργεί πλέον με τα γνωστά και ευαίσθητα αντανακλαστικά του, οι αυτουργοί έδρασαν με καταχρηστικό τρόπο και ξεσήκωσαν όλο τον ιεροψαλτικό κόσμο σε όλη την Ελλάδα.
Το τί μηνύματα έχω συλλέξει για το θέμα αυτό δεν περιγράφονται!Και στο κινητό μου  και ηλεκτρονικά.  Καταθέτουν επωνύμως απόψεις ιεροψάλτες και απλοί άνθρωπο που θεωρούν ότι η Εκκλησία δεν φέρθηκε ως  φιλόστοργη μητέρα αλλά ως κακιά μητριά έστω και σε ένα γέροντα ιεροψάλτη. Και μάλιστα μας επισημαίνουν ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι ασεβείς αυτουργοί για να τον διώξουν  παραπέμπει ευθέως και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο  Γέρων  Ιεράρχης τους.
  Δηλαδή κατά την γνώμη των ιερόσυλων αυτουργών  δεν μπορεί ένας γέροντας  Ιεροψάλτης να ανταποκριθεί στα μονόκλιτα καθήκοντά του  σε έναν ναό και μπορεί ένας γέρων Αρχιερεύς , με βεβαρυμένη  υγεία, να προλαβαίνει και να ανταποκρίνεται σε όλες τις πολύπλευρες  ασχολίες του; Δεν καταλαβαίνουν τη ζημιά που κάνουν στον Μητροπολίτη τους; Εκτός και αν… 

🔺🔸🟠 Για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους αναδημοσιεύω σε άλλη στήλη της σελίδας μας ένα εξαιρετικό κείμενο του Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου για τον πολυσέβαστο δάσκαλο κ. Ταλιαδώρο . Και είναι διπλά  σημαντικό  το κείμενο αυτό γιατί υπογράφεται από έναν Ιεράρχη του βεληνεκούς του Σεβ. Ναυπάκτου. Οψονται εις ον εξεκέντησαν!

🛑🔴🔺 Αυτός ο Φάδερ… Γκομένιος που μου γράφετε, ο οποίος ειδικεύεται στην …μπαρόβια  κατάνυξη και στα νυχτοπερπατήματα   έχει καμία σχέση με την αποπομπή του Άρχοντος  Ιεροψάλτη; Δεν καταλαβαίνω … Γίνετε πιο σαφείς παρακαλώ στις περιγραφές σας. Στην μια φωτό πάντως, αν και σκοτεινή δείχνει   ως παίχτης του master chef! . Κακώς τελικά  φόρεσε τα ράσα! Θα είχε λαμπρή καριέρα ως chef! Τα ….λεφτά είναι πολλά! 

🛑🔴🟢 Σε μια Δημοκρατία όπως ή Ελληνική όλων των ειδών τα λουλούδια μπορούν να ανθίσουν. Και προσωπικά κρατώ πάντα μικρό καλάθι για όσα αρνητικά λέγονται και γράφονται για τις Χριστιανικές αδελφότητες. Τουλάχιστον οι αδελφότητες αυτές , οι λεγόμενες εκκλησιαστικές ( κατ´άλλους παρεκκλησιαστικές οργανώσεις) κατάφεραν να βάλουν και στο τελευταίο Ελληνικό σπίτι το Ευαγγέλιο. Κατάφεραν να εκπαιδεύσουν εκκλησιαστικά τον απλό λαό και να λειτουργήσουν ως υγιή αντανακλαστικά σε μία εποχή που η χώρα μας μαστίζοταν από αριστερές ιδεοληψίες.
Ότι δεν κατάφερε ή επίσημη Εκκλησία το πέτυχαν οι αδελφότητες αυτές.
Δικαίωμα τους  σε όσους ανήκουν σε αυτές να ζήσουν και να αφιερωθουν σε ένα υψηλό σκοπό. Εδώ άλλοι στα νιάτα τους πουλούσαν Ριζοσπάστη… Και αυτούς τους αγαπάμε. Δεν είναι κακό. Το θέμα είναι αν θα έβγαιναν στους δρόμους σήμερα να τον ξαναπουλήσουν.

🔴🔺🔸Μαθαίνω ότι γίνονται μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην Αδελφότητα Ο ΣΩΤΗΡ. Απολύονται άνθρωποι χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και στη θέση τους προλαμβάνονται άλλοι ημέτεροι και αρεστοί  στο μπλοκ των Πατρινών όπως λέγεται, δεδομένου ότι αυτοί έχουν πάρει το πάνω χέρι. Δεν γράφω περισσότερα μέχρι να σχηματίσω πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα σε μία Αδελφότητα που κάποτε «κυβερνούσε» την  Εκκλησία. 

🔹🔸✔️Πάντως τα τελευταία χρόνια έχει γκρεμιστεί η καλή γνώμη που είχα γιαυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν ο Θεό και την πίστη μας ως μέλη Αδελφοτήτων. Πολλά γεγονότα είναι εκείνα που  γκρέμισαν όλα όσα έννοιωθα γιαυτούς. Θα αναφερθώ σε ένα από αυτά που έχει επίκεντρο τη Χίο. Είμαι μάρτυς της αλγεινής  συμπεριφοράς των ιθυνόντων προς έναν κληρικό που και οι πέτρες στη Χίο τον τιμούν και σέβονται ακόμη  μέχρι σήμερα ! Αναφέρομαι στον Αρχιμ. Νίκωνα Χαρέα , πνευματικό πατέρα και φίλο χιλιάδων Χίων, που υπηρέτησε στο νησί από τα έτη του Μητροπολίτη Χίου Χρυσοστόμου (Γιαλούρη). Έμεινε με τον βραχύβιο Χίου Νικηφόρο (Τζιφόπουλο)των δύο μηνών και έφτασε μέχρι το τέλος μαζί με  τον  μακροβιότερο Ιεράρχη του νησιού, τον  Διονύσιο (Μπαϊρακτάρη).
Σε αυτόν τον κληρικό αδάμαντα της Εκκλησίας μας , τον πατέρα Νίκωνα, η Αδελφότητα φέρθηκε με ανάλγητο τρόπο. Ίσως γιατί δεν έμπαινε στα καλούπια τους  και έλεγε αλήθειες που τους πονούσαν! Γιαυτό τον αγαπήσαμε και τον θεωρούμε αναντικατάστατο. Και τώρα που βρίσκεται ανήμπορος πια στο κρεββάτι του πόνου, έτοιμος πλέον να πάει να βρεί τον Κύριό μας, λυπάμαι που δεν μπορώ να πάω να τον δω και να μιλήσω μαζί του, για να με μαλώσει για τις αταξίες μου αλλά και για να με ρωτήσει με τον μοναδικό του τρόπο για πρόσωπα και πράγματα της Χίου όλα αγαπημένα. Και αυτόν τον άνθρωπο που γαλούχησε χιλιάδες νέους τον απομάκρυναν από το νησί σε μία εποχή που μπορούσε να προσφέρει ακόμη γιατί πήραν στα σοβαρά αυτά που τους ρουφιάνεψαν απαράδεκτοι άνθρωποι- οι ευεργετηθέντες αχάριστοι, που θα αποτελούν πάντα τον σύγχρονο εφιάλτη.

🔴🔸🔹 Τα όσα έγραψα και δημοσιοποίησα για την Αδελφότητα  ΛΥΔΙΑ είναι απολύτως ακριβή. Πρόκειται για μία Αδελφότητα που μέχρι σήμερα μόνο θετικά σχόλια μπορούμε να κάνουμε για την πορεία της και την προσφορά της.Ο αείμνηστος π. Θεόφιλος ήταν οραματιστής κληρικός. Αλλά τα όσα δημιούργησε δεν τα έκανε μόνος του. Του συμπαραστάθηκαν οι εθελόντριες αδελφές που τον πλαισίωναν και οι οποίες είχαν αφιερώσει τη ζωή τους και τις προσωπικές περιουσίες τους  στο έργο της ΛΥΔΙΑΣ. Ναί μερικές  απ´αυτές δώρισαν τις προσωπικές τους περιουσίες στο έργο αυτό. Κάποιες άλλες υποθήκευσαν  τα σπίτια τους ή αλλά ακίνητα που είχαν για να πάρουν δάνεια για να ανταπεξέλθει  ο Γέροντας στα χρέη που είχε και για να χτίσει αυτό το σπουδαίο έργο. 

Δυστυχώς όμως επέτρεψαν να  επεισέλθει ο διχασμός ανάμεσά τους και η διχογνωμία. Ένα πρόσωπο άσχετο με το έργο και την πορεία της ΛΥΔΙΑΣ   βάλθηκε να σφετεριστεί των κόπων αυτών των αδελφών διεμβολίζοντας τες.
Προς την επίτευξη του σκοπού του, κέρδισε αρχικά την εμπιστοσύνη δύο εξ αυτών- αυτών που κινούν τα νήματα και ενδεχομένως κουμαντάρουν τα οικονομικά της Αδελφότητας – και άρχισε το ροκάνισμα των υπολοίπων.  Το αποτέλεσμα; Τραγικό. Η κατάσταση έγινε μπάχαλο.Δεν θέλουμε να γράψουμε περισσότερες λεπτομέρειες  για τις  συμπεριφορές σταλινικού τύπου  και για  καταστάσεις που αμαυρώνουν την χρηστή πορεία της ΛΥΔΙΑΣ στην Μακεδονία μας. Ο ασεβής κληρικός που κινεί  παρασκηνιακά τα νήματα αυτής της διάσπασης αναγκάστηκε προ της κατακραυγής εκ της δημοσιότητας που πήρε το θέμα να περιορίσει  την παρουσία του και τις ανήθικες παρεμβάσεις του αλλά τώρα κάνει μεγαλύτερο κακό υπογείως!
Μάλιστα  πληροφορηθήκαμε ότι την ώρα που γράφουμε τις γραμμές αυτές ο εν λόγω κληρικός με τα εξαπτέρυγά του από την ΛΥΔΙΑ είναι στην Σερβία σε Ιεραποστολή και απαθανατίζουν ιερά προσκυνήματα στα οποία θα πρωταγωνιστεί σίγουρα ο εν λόγω κληρικός! Το έχουμε ξαναδεί το έργο σε άλλη εκδρομή τους. Ρεζιλίκια! 

🟢🛑 Μαζέψου πάτερ Νικάνορ  γιατί θα αρχίσω να γράφω για τα «κολλαριστά»! Εμείς ενημερώσαμε καθηκόντως τον Σεβ. Σερρών Θεολόγο -στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η ΛΥΔΙΑ -και του ζητήσαμε να παρέμβει ώστε να μειωθεί ο ρόλος σου.  Επίσης ενημερώσαμε αρμοδίως για τα περίεργα  σχέδια που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν για το μέλλον της ΛΥΔΙΑΣ και του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε.
Δηλαδή θέλεις πάτερ  να κάνεις μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα; Νομίζεις ότι είναι ηθικό να το κάνεις; Δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο!
Και δεν θα σε  αφήσουμε να το κάνεις!  Προς  το παρόν σταματώ! Περιμένω να δω τις εξελίξεις. Και αν η κατάσταση δεν εξυγιανθεί ώστε να επέλθει η κανονικότητα και η ειρήνη στην Αδελφότητα τότε θα αναγκαστούμε να συνεχίσουμε με αποκαλύψεις .

🔺🔹🔸Την Καρδίτσα επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος για να ευλογήσει την βασιλόπιτα του Φιλοπτώχου ταμείου της Μητροπόλεως. Αν βλέπατε την εικόνα της εισόδου στον χώρο που θα γινόταν η εκδήλωση, κατά την οποία προπορευόταν ο Αρχιεπίσκοπος πλαισιωμένος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  και τον Δήμαρχο Καρδίτσας και ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος ακολουθούσε χωρίς μπαστούνι ως …βοηθός Επίσκοπος. Προφανώς για λόγους σεβασμού!
Αν σκεφτώ τί έσουρε ο Μακαριώτατος τότε που ήταν Θηβών κατά του προκατόχου του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου όταν επισκεπτόταν Μητροπόλεις και οι οικείοι Μητροπολίτες τον ακολουθούσαν απλά αλλά πάντα με το μπαστούνι τους και δεν ήταν ισότιμα δίπλα του ,  θα γελάσει κάθε πικραμένος!
Κατά τα άλλα από το βιντεάκι που είδα από την εκδήλωση ήταν πετυχημένη. Μεγάλη κοσμοσυρροή. Τελικά μόνο η Εκκλησία μας μπορεί και μαζεύει τόσο κόσμο στις εκδηλώσεις της. Και αυτό το ηθικό πλεονέκτημα δεν πρέπει να το χάσει ποτέ!
Α, και στο τέλος της εκδήλωσης είχαμε και χορούς. Καλαματιανά, τσάμικα και όλα τα ωραία. Κρίμα που δεν ήταν εκεί ο χορευταράς Αρχιμανδρίτης να μας καταπλήξει πάλι!