You are currently viewing Σφηνάκια που Τζού-ζουν!

Σφηνάκια που Τζού-ζουν!

  • Reading time:1 mins read

Φεβρουάριος 2020

✔️Είναι τα πρώτα σφηνάκια για τη νέα χρονιά και το συναίσθημα που κατευθύνει τη γραφή μου είναι αυτό της ευθύνης προς όλους εσάς, τους πολυάριθμους αναγνώστες μας οι οποίοι μας υπενθυμίζετε με κάθε τρόπο ότι σας λείπουν τα σφηνάκια!
Επανερχόμαστε σήμερα με διάθεση να σας κρατήσουμε ενήμερους για όλα όσα γίνονται στον σεβαστό και θαυμαστό κόσμο της Εκκλησίας μας .

🔹🔹 “Γεννήθηκε σε ένα ασήμαντο χωριό από μια απλή γυναίκα. Ποτέ του δεν έγραψε βιβλίο. Ποτέ του δεν είχε γραφείο. Ποτέ του δεν είχε οικογένεια ή σπίτι. Ποτέ του δεν πήγε σχολείο. Δεν χρειάστηκε διαπιστευτήρια. Πάντα παρουσιαζόταν μόνος του. Ήταν 33 ετών, όταν πολιτικές και θρησκευτικές αρχές στράφηκαν εναντίον του. Οι δικοί του τον εγκατέλειψαν. Τον πήραν οι εχθροί του και με ειρωνείες τον δίκασαν (και τον σταυρωσαν). Όταν πέθανε τον έβαλαν σε έναν τάφο δανεικό. Έχουν περάσει από τότε 20 αιώνες και εξακολουθεί να είναι η κεντρική μορφή της ανθρωπότητας… Όλα τα στρατεύματα που έχουν παρελάσει, όλοι οι στόλοι που έπλευσαν ποτέ, όλες οι κυβερνήσεις και τα πανεπιστήμια κι αν παραταχθούν μαζί, δεν μπορούν να επηρεάσουν την ζωή των ανθρώπων πάνω στη γη τόσο, όσο εκείνη η εξαίσια μοναδική ζωή (ύπαρξη) που λέγεται ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!” Καλή δύναμη να έχουμε. Η σκέψη μας ας είναι μαζί με τις ψυχές που δοκιμάζονται!Και με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έλθει στη χώρα και με το λαό των νησιών μας που αυτή την εποχή σηκώνει Σταυρό!

🔹🔹🔹Ο λαός των νησιών μας δοκιμάζεται ! Η Εκκλησία κάνει ο,τι μπορεί. Στη Χίο ο οικείος ποιμενάρχης Μάρκος ταυτισμένος πλήρως με την πλειοψηφία του ποιμνίου του δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Μπορεί να εξεγείρει τις αντιδράσεις των λεγομένων προοδευτικών αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτοί που αντιδρούν έχουν συμφέροντα! Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το μεταναστευτικό αλλά θεωρώ οτι θα γίνει η αιτία που θα οδηγήσει πολιτικούς σε αποστρατεία και μάλιστα κάθε άλλο παρά τιμητική και άλλους θα τους καταξιώσει στη συνείδηση του κόσμου. Είπαμε οι κρίσεις αναδεικνύουν ηγέτες και ανδρείκελα! Διαλέξτε και παίρνετε!

🔙✔️Και στη Σάμο ο πολιός Μητροπολίτης Ευσέβιος είναι κοντά στο λαό! Και μάλιστα υπήρξε ο πρώτος που μίλησε εντός της Ιεραρχίας για την δραματική κατάσταση των νησιών μας. Και στη Λέσβο οι δύο Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος και Μηθύμνης Χρυσόστομος, παρά τα χρόνια τους, κάνουν ότι μπορούν! Μάλιστα ο Ιάκωβος τελευταία μετά την ανάρρωση του άρχισε πάλι να δραστηριοποιείται έντονα και να κάνει όσα η ηλικία του του επιτρέπει. Θα μου πείτε είναι αρκετά; Η ειλικρινής απάντηση είναι: όχι! Τα νησιά μας αυτή την εποχή θα έπρεπε να έχουν δυναμικούς Ιεράρχες οι οποίοι θα είχαν λόγο για όσα γίνονται στα νησιά μας! Και όσο σιωπούμε και ανεχόμαστε αυτά που γίνονται σε λίγο κοντά στον Ποιμενάρχη των νησιών μας θα έχουμε τους μουφτήδες, αυτούς που δεν θα φοβούνται να μιλήσουν αλλά θα τα κάνουν όλα εν ονόματι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων! Περιμένετε και θα το ζήσουμε και αυτό!

👁‍🗨🔳 Επειδή δεν έχω καταλάβει.
Περιφερειάρχης , Δήμαρχοι, Μητροπολίτες στο Βόρειο Αιγαίο, καλύπτονται από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις;
-Και αν η Τουρκία κατά τον Κώστα Μουτζούρη συνεχίσει να μη συνεργάζεται και στέλνει ροές όπως τώρα, τότε τι θα γίνει;
– 3 δομές σε κάθε νησί, με 3πλάσιο από τον σημερινό κόσμο θα γίνουν αποδεκτές;
– Καλύπτονται από το μη σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των ΒΙ.ΑΛ., Μόριας και Βαθέως Σάμου;
– Καλύπτονται από την ασάφεια περί κλειστών δομών; Θα κλείσουν δηλαδή στα κέντρα μέσα οικογένειες και ευάλωτες ομάδες ενώ απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες;
– Πιστεύουν ότι όντως η κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου θα πάρει 20.000 άτομα από τα νησιά;
Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά αλλά περιμένουν απάντηση.

✔️🔹Θέλω να αποφεύγω να σας στενοχωρώ με όσα γράφω αλλά δεν με αφήνουν μερικοί που θεωρούν ότι έχουν ισόβια ασυλία και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν!

✔️🔹🔹Η κατάσταση στο Ουκρανικό δεν έχει ακόμη ηρεμήσει! Η Εκκλησία μας δοκιμάζεται σε πανορθόδοξο επίπεδο. Με εξαίρεση την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που στήριξαν το αναφαίρετο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δώσει στην καταπιεσμένη από τους Ρώσους Εκκλησία της Ουκρανίας την Αυτοκεφαλία της, καμία άλλη Εκκλησία δεν έχει δείξει προς το παρόν καλή διάθεση. Και το κακό δεν είναι αυτό αφού αργά ή γρήγορα όλες οι Εκκλησίες θα ενδώσουν! Το έχουμε ξαναζήσει αυτό!

✔️🔹🔹🔹Ο μεγάλος βραχνάς για μένα είναι οι φωνές που ακούγονται εντός της Ελλαδικής Εκκλησίας και με αρρωστημένο τρόπο θέλουν να μας πείσουν για τα δήθεν δεινά που Οικουμενισμού. Για τα δεινά της δικής τους εμμονής που διχάζει το λαό με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο δεν μας λένε τίποτα! Για πιο Οικουμενισμό μας μιλάτε αλήθεια ; Έχετε καταλάβει τί γίνετε γύρω σας; Έχετε δει που οι ναοί μας έχουν αδειάσει από κόσμο και οι λιγοστοί που έρχονται να εκκλησιαστούν είναι κάποιοι γέροντες;
Και οι λίγοι νέοι που πατούν το κατώφλι των Εκκλησιών αν δεν έχουν κάποια σχέση με την Εκκλησία και τους κληρικούς μας, δηλαδή αν δεν είναι οικεία πρόσωπα( κάποια εξ αυτών θρησκόληπτα ή …βαρεμένα), οι υπόλοιποι εκκλησιάζονται και φεύγουν! Δεν θέλουν να έχουν σχέση με τον κλήρο! Δεν σας λέει τίποτα αυτό;
Και αντί να ασχοληθείτε με αυτό εσείς ενδιαφέρεστε για τον… Οικουμενισμό! Βρε ο εχθρός της Εκκλησίας είναι ο κακός εαυτός μας! Ευρίσκεται εντός των τειχών! Εκεί ρίξετε το βάρος σας! Τώρα! Σε λίγο θα είναι πολύ αργά!

✔️⚫️ Γίνομαι αντιπαθής το ξέρω. Αλλά θα γράφω αλήθειες όσο ζω! Κάνετε εορτές οι Μητροπολίτες αφού είναι δικαίωμά σας να εορτάζετε τα ονομαστήρια σας. Και οι ναοί γεμίζουν από Αρχιερείς αλλά ο λαός, δηλαδή το ποίμνιο απουσιάζει!
Δεν το καταλαβαίνετε αυτό ότι συζητείται; Δεν καταλαβαίνετε ότι αποκαλύπτει την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ Ποιμένος και ποιμνίου;
Μου λένε μερικοί εξυπνάκηδες ότι αυτά τα καθιέρωσε ο Χριστόδουλος από τα χρόνια του Βόλου. Κανείς άλλος μέχρι τότε δεν εόρταζε την ονομαστική του εορτή με συνάξεις Ιεραρχών. Και τους απαντώ: όλα τα ωραία ο Χριστόδουλος τα ξεκίνησε σε αυτή την Εκκλησία, τουλάχιστον επί των ημερών του. Αλλά εγώ θυμάμαι από το 1980 που άρχισα να το ζω αυτό από κοντά ότι οι ναοί που εόρταζε ήταν κατάμεστοι. Επί δύο ώρες μία φορά έδινε αντίδωρο στο εκκλησίασμα ! Και τα πρώτα χρόνια πλην των δύο Ιεραρχών της Χρυσοπηγής, δηλαδή του Γέροντος Πειραιώς Καλλινίκου( που συνήθως «σάρωνε» τα …δώρα, αφού ο Χριστόδουλος ήταν άσχετος με αυτά) και του πρώην Καλαβρύτων Αμβροσίου, δεν είχε άλλους Αρχιερείς. Σιγά- σιγά και όταν άρχισε η εορτή του να λαμβάνει θεσμικές διαστάσεις για τον Βόλο ,έρχονταν και άλλοι Αρχιερείς.
Και μετά απ´αυτό ξεκίνησαν οι ανταποδοτικές επισκέψεις και παρουσίες σε εορτές άλλων Μητροπολιτών ! Όλα αυτά ακούγονται ως πολύ μακρινά! Αλλά έτσι χτίστηκε η σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία.

✔️🔹🔙 Το έχω ξαναγράψει και θα το γράφω μέχρι να γίνει αντιληπτό από όλους: όπισθεν ολοταχώς! Όσο είναι καιρός! Αλλιώς θα κλάψουμε πικρά πάνω από τα αποκαΐδια μας!

✔️👁‍🗨 Ορισμένοι θεωρείτε ότι επειδή δεν γράφω συχνά, σημαίνει ότι δεν έχω νέα! Αντιθέτως! Νέα υπάρχουν αλλά δεν θέλω να γίνομαι πια αποκαλυπτικός γιατί στενοχωρώ ανθρώπους και δεν το θέλω! Όπως βλέπετε κάθε φορά που παρουσιάζεται πρόβλημα το αποκαλύπτω χωρίς να φοβάμαι κανέναν.

👁‍🗨 Υπό την απειλή βόμβας η αναβολή της πολύκροτης δίκης λαθρεμπορίας εικόνων στα Ιωάννινα. Η υπόθεση αυτή θα μας απασχολήσει καιρό! Και θα βγάλει λαβράκια! Οπότε αδίκως πήραν την απόφαση για ανανέωση της θητείας. Δεν θα χρειαστεί!

🔹👁‍🗨Κυκλοφορεί πολύ χρήμα σε ορισμένους κύκλους! Και όπως εγράφη την στήλη «Το Αλάθητο», υπάρχουν λογαριασμοί μαμούθ στο εξωτερικό οι οποίοι δήθεν ανήκουν σε ΜΚΟ αλλά τους διακινούν πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Από καιρό κυκλοφορούν οι πληροφορίες αυτές ! Καλό θα ήταν να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία και να πάρει έκαστος το παράσημο της ανοιχτής παλάμης που του αξίζει!

☑️ Εκνευρίστηκα με τη συνέντευξη ενός κληρικού ο οποίος στην προσπάθειά του να «καπαρώσει» μία Μητρόπολη προέβη σε απρέπειες!
Έφτασε στο σημείο με τα καμώματά του να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αλλάξαμε σύστημα εκλογής των Μητροπολιτών. Ότι γίναμε Κύπρος!
Πήγε ο γελοίος και έδωσε μια συνέντευξη για να διατρανώσει την επιτυχία του συνεδρίου που οργάνωσε για εσωτερική κατανάλωση με χρήματα της Εκκλησίας και βρήκε την ευκαιρία να δέσει κάβο σε μία πολύπαθη Μητρόπολη της Ηπείρου της οποίας ο Μητροπολίτης είναι γέρων.
Δεν θα έδινα σημασία για το συμβάν! Όπως δεν έδωσα και για το συνέδριο για τους λόγους που εξήγησα εκτενώς!Δεν κάνεις ένα συνέδριο για να φας, να πιεις και να …χορέψεις! Αν ήθελε χορό ο οργανωτής ας πήγαινε στο Λύκειο Ελληνίδων! Τουλάχιστον θα μάθαινε να χορέψει σωστά! Τώρα όμως προκάλεσε τη θυμηδία μας! Και την οργή μας από τις αθλιότητες που εξέμασε !

☑️Αντιπαθώ και χτυπώ αλύπητα την αχαριστία! Και ο αίλουρος αυτός που θέλει να ανέλθει και σε υψηλότερα δώματα παραβίασε αυτό τον ηθικό κώδικα! Και δεν θα μπω στον κόπο να του εξηγήσω τον λόγο! Αφού ο ίδιος δεν είναι σε θέση να καταλάβει! Και θέλει να γίνει και Επίσκοπος!

☑️⚫️⚫️ Ωστόσο μαθαίνω ότι από τα έτη που ήταν διάκονος έχει απάντηση για τον φιλόδοξο αυτό στόχο του!

✔️➗Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες, να δω πού χάνεσαι όλες τις νύχτες!

🔚Αφού πήρες απάντηση από το μέντιουμ που πήγες τα έτη που ήσουν διάκονος ότι …κορώνα δεν πρόκειται να βάλεις στο κεφάλι σου! Τί το θέλεις και το σκαλίζεις; Ρεζίλι γίνεσαι!

🔜Εκτός και αν σε…. τρώει και θέλεις πάλι να κάνεις αποχαιρετιστήρια δείπνα στην ενορία σου γιατί θα προαχθείς! Κάνε ένα δείπνο ακόμη! Λεφτά υπάρχουν!!

👁‍🗨Προς κάθε μωροφιλόδοξο υποψήφιο που έχει χάσει τον έλεγχο των πράξεων και προβαίνει σε πράξεις που τον γελοιοποιούν: η μαϊμού όσο ανεβαίνει φαίνεται ο κ@λος της! Μην το ξεχνάτε αυτό!

☑️Και δεν μου λές βρε γελοίε είσαι εσύ εις θέση για να λές αν εξέλειπαν οι λόγοι τότε μπορεί και ο …Άγιος τάδε είναι υποψήφιος! Τί λες βρε μεγάλε! Σοβαρά; Μπορείς να μας πεις ποιοί είναι οι λόγοι για να πούμε και μείς αυτούς που σε καθιστούν ακατάλληλο όχι για Επίσκοπο αλλά ακόμη και για απλό κληρικό!

🔳🔘Κανονικά θα πρέπει να σου γίνει αναφορά στη Σύνοδο και να σε καταστήσει υπόδικο έναντι της προϊσταμένης σου αρχής για να αποκλειστείς από τις επόμενες και τις μεθεπόμενες αρχιερατικές εκλογές. Αλλά βλέπεις βρήκες να τα βάλεις με άκακο άνθρωπο που πήρε πάνω του το ανάθεμα όλης της Εκκλησίας για να εκτονώσει τον πόλεμο τότε κατά της Εκκλησίας! Και τώρα οι αδελφοί του οι…. αναμάρτητοι σφυρίζουν αδιάφοροι περιμένοντας από τον Αρχιεπίσκοπο εδώ και 12 χρόνια να τον αποκαταστήσει! Αλλά το άδικον ουκ ευλογείται! Επιφέρει βαρύτατες συνέπειες!

✖️©️Πολλά πήγαινε- έλα στην Ζάλτσα , στον ειδυλλιακό χώρο ξεκούρασης του Αρχιεπισκόπου. Ελεύθερος άνθρωπος είναι να δέχεται, να υποδέχεται και φωτογραφίζεται αγκαλιά με όσους θέλεις και ιδιαιτέρως με όποιον θέλει! Εγώ δύο πράγματα θα πω και δεν θα επανέλθω μέχρι να ξαναπροκληθώ! Και το εννοώ! Η περίοδος χάριτος τελείωσε! Και όσοι με διαβάζετε γνωρίζετε ότι δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αυτό, σε αντίθεση με άλλους που μας τα παραθέτουν καιρό τώρα και μάλιστα με ονοματεπώνυμο.

🔝✔️Πρώτον! Θυμάται τί έλεγε και τί διέδιδε ο ίδιος και οι περί αυτόν για τον τότε κληρικό Σεραφείμ Κολασούζα που ήταν παρά τω Μακαριστώ Αρχιεπισκόπω Χριστοδούλω;
Και ο π.Σεραφείμ δεν ήταν ούτε …μουσικός, ούτε …μοντέλο, αλλά κληρικός της Εκκλησίας μας με συγκεκριμένα καθήκοντα και η παρουσία του εντός της Αρχιεπισκοπής ήταν αιτιολογημένη! Και όμως! Στοχοποιήθηκε και κατηγορήθηκε ανελέητα, μόνο και μόνο γιατί ανέπνεε δίπλα στον τότε Αρχιεπίσκοπο!Και τί δεν είπαν!
Το αποτέλεσμα ήταν για να μην τρελαθεί ο άνθρωπος να πάει να αποσχηματισθεί!
Μέχρι και το όνομά του αναγκάστηκε να αλλάξει από το μπούλινγκ που είχε υποστεί. Αν προσέφευγε εγκαίρως στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είχε δικαιωθεί επιδικάζοντας κατά των κατηγόρων και των υβριστών του τότε βαρύτατες ποινές.
Και τώρα ζητά από την Αρχιεπισκοπή στην οποία ανήκε ως κληρικός τη στιγμή που αποσχηματίσθηκε , να επανέλθει στην Εκκλησία- αφού εξεταστεί η περίπτωσή του όπως προβλέπεται από τους ιερούς Κανόνες— και στην Αρχιεπισκοπή τον παραμυθιάζουν!

🔘🔳Από πού αντλούν το θάρρος της απροκάλυπτης φωτογράφισης σε ιδιωτικούς χώρους που ανήκουν στον Αρχιεπίσκοπο ορισμένοι που έχουν την εύνοιά του και το προνόμιο να τον επισκέπτονται στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του; Δεν καταλαβαίνουν ότι προκαλούν και διεγείρουν εκτός από την φαντασία μας και την μήνι και τον φθόνο ; Δηλαδή γιατί θα πρέπει να δείχνουν προς τα έξω ότι έχουν το προνόμιο να εισέρχονται και να απολαμβάνουν προνομίων που κανονικά εκ της θέσεως τους δεν δικαιούνται; Εκτός και αν το να είσαι ευειδής και όλα τα σχετικά είναι αρκετό…
Ε σε αυτή την περίπτωση ας κάνουν ότι θέλουν αλλά ας μη βρίσκουν οι αθώοι τον μπελά τους! Γιαυτό ας γίνουν οι συστάσεις που πρέπει προς εκείνους που δεν σέβονται την εύνοια που τους δείχνει ο πρώτος! Και να ξέρουν πως σε όλα τα πράγματα έρχεται το τέλος!
Αργά ή γρήγορα όλα τελειώνουν! Και τότε θα καταλάβουν πολλά και οι μεν και οι δε!

✔️🔙 Πολλά πήγαινε έλα κληρικών από την επαρχία στην Αθήνα. Με πρόφαση ότι έχουν ραντεβού με γιατρό έρχονται στην Αθήνα και επιδίδονται στο πλέον
δημοφιλές σπορ την…αλιεία! Και δυστυχώς όλα αυτά γίνονται γνωστά! Ο ένας με τον άλλον τα νέα μεταδίδονται εύκολα και γρήγορα!
Παιδιά λίγη παραπάνω προσοχή δεν βλάπτει! Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει και τώρα με τα κινητά φωτογραφίζει κιόλας!
Θα μου πείτε πώς να τους μαζέψεις νέους ανθρώπους όταν το αίμα τους βράζει; Εδώ τα γερόντια και θέλουν τα …τεκνά τους οι νέοι θα μείνουν παραπονεμένοι; Το κακό είναι ότι όλοι ξέρουν τί γίνεται… Γιαυτό σιωπούν….. Ένα έγκλημα καθοσιώσεως κυριολεκτικά το έχουν κάνει να φαίνεται ως συντρέχον πταίσμα!

🔹✔️ Τι γίνεται εκεί στη Μητρόπολη Εδέσσης; Σέβομαι και τιμώ τον ποιμενάρχη της Ιωήλ έναν ενάρετο Ιεράρχη, την ανοχή του οποίου εκμεταλλεύονται ορισμένοι καιροσκόποι!
Είναι δυνατόν σε μοναστήρι της Μητροπόλεως Εδέσσης, επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, ήτοι των Νέων Χωρών, την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, να καλούν ως ομιλητή τον υβριστή της Εκκλησίας λεγόμενο “Σάββα Αγιορείτη” για να υβρίζει και να συκοφαντεί την Κανονική Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Μήπως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ευθύνη ενώπιον Θεού και Εκκλησίας; Επιτέλους, η ανοχή, από ένα σημείο και μετά, γίνεται ΣΥΝΕΝΟΧΗ!

Και αν οι καλόγριες της Μονής έχουν πρόβλημα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, όπου και υπάγονται και οφείλουν υπακοή, να τις στείλουμε πακέτο στον Κύριλλο να του σφουγγαρίζουν το κότερο και να του καθαρίζουν τις πέντε λιμουζίνες! Ξεκάθαρες κουβέντες.Αντε μπράβο πια με τους ζηλωτές και τις ζηλώτριες! Αλλιώς τις λέω εγώ και μη με αναγκάσουν να το γράψω φαρδιά πλατιά!

☑️ Μου προκάλεσε, είναι αλήθεια, τεράστια εντύπωση που η Εκκλησία της Ελλάδος δεν άρθρωσε ούτε ένα «μικρό ευχαριστώ» προς την Κυβέρνηση, η οποία άφησε όλα τα άρθρα του Συντάγματος τα σχετικά με την θρησκεία και την πίστη μας αλώβητα. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στα πράγματα και άλλαζε όλα όσα μας έλεγε, πάλι δεν θα μιλούσε η Εκκλησία! Είμαι βέβαιος γιαυτό. Τόσο πολύ τους είχε μαγέψει ο νυν Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Με τους παρόντες κυβερνώντες οι σχέσεις είναι καθαρά υπηρεσιακές!

✔️👁‍🗨 …Μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος…
«Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών.Προσωπικά συμφωνώ! Αλλά το κακό είναι ότι δεν
καταργήθηκε η αργία για να εργάζονται οι τεμπέληδες! Άλλος είναι ο σκοπός και ο στόχος αυτής της απόφασης ! Και όταν το καταλάβουμε θα είναι αργά!

☑️ Έχω μάθει να γράφω αλήθειες και να λέω τα πράγματα με το όνομα τους! Και αυτό ενώ μπορεί να κάνει τις απόψεις μου δελεαστικές, μου έχει κοστίσει κιόλας διότι αυξάνει τους εχθρούς και τους επικριτές μου!
Από νέος ακολουθώ αυτό τον δρόμο ο οποίος με έχει φέρει πολλές φορές αντιμέτωπο και με αγαπημένα πρόσωπα! Έφτασα μία εποχή να
μην είμαι αποδεκτός ούτε από τους εδώ, ούτε από τους εκεί γιατί και στους δύο τα έλεγα με τον ίδιο τρόπο.
Ο λόγος που ξεκινώ το κείμενο με την επεξηγηματική αυτή σημείωση είναι ξεκάθαρος: θα ασχοληθώ με ένα θέμα που εμένα με ενόχλησε και θέλω να το πω και να το επισημάνω.
Επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην καθέδρα του η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων. Το αίτημα που κατέθεσαν στον Πατριαρχη όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων ήταν να δοθεί η Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της χώρας τους.
Η θέση του Πατριάρχη είναι εδώ και πολύ καιρό ξεκάθαρη: δεν θα δοθεί ποτέ η Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία των Σκοπίων αλλά εκ των εμπειριών που έχουμε αυτά αλλάζουν. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Εκκλησία με το θέμα της Ουκρανίας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις όποιες αποφάσεις για τα Σκόπια. Δεν θα έπρεπε κατά την ταπεινή γνώμη μας να δεί σε αυτή τη συγκυρία τους Σκοπιανούς αξιωματούχους. Μπορούν να περιμένουν! Δεν είναι ώρα να δημιουργήσουμε νέο κύμα αντιδράσεων. Τα προβλήματα λύονται ένα-ένα. Αυτά προς το παρών! Δεν θα γράψω περισσότερα. Ούτε γιαυτούς που συμβουλεύουν τον Πατριάρχη εξυπηρετώντας προσωπικές σκοπιμότητες. Θα περιμένω για λίγο να δώ τί πρόκειται να γίνει και θα επανέλθω! Και αυτή τη φορά θα είμαι πολύ σκληρός.

🔹🔹Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και όσοι νοιώθετε το μεγαλείο της πίστεως πραγματικά θα σας αφήσει αυτό που θέλει να μεταδώσει!

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο παπάς. Απλός, καθημερινός, με το ζόρι ήξερε να διαβάζει τα γράμματα της Εκκλησίας. Όργωνε, ψάρευε, πήγαινε στον καφενέ, ήταν πρώτος στις χαρές, πρώτος και στις συμφορές των λογικών του προβάτων. Και για τούτο το λόγο οι άνθρωποι τον ήθελαν όχι μόνο κοντά τους, αλλά μαζί τους. Ήταν σαν κι αυτούς, δεν τους έβλεπε από…ψηλά, γιατί δεν υπήρχαν «ψηλά». Ήταν όμοιοι στον κάματο, τίποτε αλλιώτικο, τίποτε παραπανήσιο.
Καθόλου τυχαίο που αυτόν τον παπά αποτυπώνει ο ελληνικός κινηματογράφος της δεκαετίας του ’50. Άλλοτε με τον Παντελή Ζερβό κι άλλοτε με τον Λαυρέντη Διανέλο. Πάντα ο παπάς πρόσωπο σεβαστό μα συνάμα προσιτό που ενώνει τον ουρανό με τη γη.
Και μετά άλλαξε το σενάριο. Ο παπάς έγινε “παπά Σούζας” , “άγγιγμα ψυχής” κι άλλα παρόμοια. Δεν έγινε τυχαία η αλλαγή σεναρίου. Είχε πρώτα αλλάξει ο παπάς που έγινε “πάτερ”, σχεδόν τις περισσότερες φορές άκλητο όπως το ταξί και το στυλό. Κάτι σαν ξένη λέξη. Κάτι σαν ξένος μέσα στην ελληνική κοινωνία. Απομακρύνθηκε ο παπάς κι έγινε απλά “τελετουργός” των θρησκευτικών αναγκών, πολλές φορές ανώνυμα, άνευρα, χωρίς ίχνος πατρότητας. Άλλη μια επαγγελματική σχέση ανάμεσα στις τόσες άλλες.
Πρώτοι φύγαμε οι παπάδες από τους δρόμους, τα λεωφορεία, τα καφενεία, τα γλέντια των γάμων, τις “μακαριές” στις κηδείες. Χάσαμε την επαφή μας με το σήμερα. Μείναμε στο “φαίνεσθαι” και όχι στο “είναι”. Κι ο κόσμος, όταν μας βάζει πλέον στον κινημογράφο ή στην τηλεόραση, είναι για να κάνουμε τον πάντοτε μεθυσμένο παπά Τριαντάφυλλο στο καφέ της Χαράς, ή για να τραγουδάμε σε σκυλάδικο το “Δεν σου κάνω τον άγιο”.
Ο χρόνος για την Εκκλησία έχει αρχίσει εδώ και καιρό να μετράει αντίστροφα. Όσο μένουμε ατσαλάκωτοι μέσα στα γραφεία και τους ναούς μας, τόσο περισσότερο θα είμαστε η κακή είδηση της ημέρας, άλλοτε ως βιαστές, κι άλλοτε ως αυτοί που χτυπάμε κόσμο για ένα δεύτερο κομμάτι αντίδωρο. Ακόμη κι αν η είδηση είναι φτιαχτή, ψεύτικη, περισσότεροι θα την αναπαράξουν. Γιατί, έτσι γίνεται όταν είσαι ο αόρατος μέσα στο γίγνεσθαι της κοινωνίας…
Είναι αυτές μερικές σκέψεις καί προβληματισμοί ανήμερα Θεοφανείων, συγκινούμενος καί παρακινούμενος από το παράδειγμα του παπά Φώτη στην γνωστή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου “Η Μανταλένα”.».

👁‍🗨Κληρικοί που έχουν και εκφράζουν τις απόψεις αυτές λιγοστεύουν πια στον τόπο μας! Και αυτοί που τις έχουν δεν ξεχωρίζουν και προάγονται! Αλλά τους τρώνε οι κηφήνες, οι γλείφτες, οι ατάλαντοι που φρόντισαν να πιάσουν στασίδι κοντά σε έναν Ιεράρχη και να περιμένουν τη σειρά τους! Γιαυτό η Εκκλησία μας πάει από το κακό στο χειρότερο!

✔️🔹 Δεν υπάρχει δεν είμαι άθεος,αλλά είμαι άθρησκος! Η αλά κάρτ αυτή επιλογή συναντάται μόνο στα εστιατόρια ή στα μπαρ ελεύθερης βοσκής! Τα υπόλοιπα μαρτυρούν έλλειμα γνώσεων και περίσσευμα ανωριμότητας! Ομως, προς Θεού! Έκαστος ας κάνει και ας πιστεύει ο,τι θέλει! Ο Θεός δεν μας θέλει άβουλα όντα κοντά του αλλά συνειδητοποιημένους συμμαχητές Του!Όσο,όμως,τα χρόνια περνούν και πλησιάζουμε προς τον Θεό, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην τον προσβάλλουμε, αφού δεν μπορούμε να τον πλησιάσουμε με την ψυχή μας και με την κατά Χριστόν βιοτή μας! Το να εμμένουμε,όμως, στις ανωριμότητές μας και στις όποιες δοξασίες και να θέλουμε να τα επιβάλλουμε χάρη ενός θρησκευτικού πλουραλισμού, είναι το λιγότερο μία θεμιτή μεν αλλά ανόητη πράξη δε, η οποία εις ουδέν ωφελεί…. παρά μόνον θόρυβος γίνεται!!

🔹✔️ Διαβάστε αυτή την επιστολή και αναρωτηθείτε μαζί με μένα: αυτό που έννοιωσε την ανάγκη να κάνει μία απλή μοναχή ποιός μεγαλόσχημος κληρικός μας σκέφτηκε να το κάνει;

✔️🔘 Στοχασμός, θλίψη καὶ ἀποτέφρωση

Κύριε διευθυντά

Είμαι μια μοναχή της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου, που επί 55 χρόνια της πολύτιμης ζωής μου αφιέρωσα για να ζήσω μια άλλη ποιότητα ζωής. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, ο Θεός γνωρίζει – όμως, έχω μέσα μου μια πληρότητα για ό,τι προσπάθησα.

Με έκπληξη είδα στο «Κ» της κυριακάτικης «Καθημερινής», 13ης Οκτωβρίου, αφιέρωμα, και με εξώφυλλο μάλιστα, στο «αρχιτεκτονικό θαύμα» όπως το αποκαλείτε του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.
Είσθε ένας αξιοπρεπής δημοσιογράφος, με παιδεία και σας ερωτώ: Αυτό είναι το πολιτιστικό αποκορύφωμα του ανθρωπίνου προσώπου ή ο εξευτελισμός; Το σώμα του ανθρώπου δεν είναι βιομηχανικό κατάλοιπο, που το φτιαρίζεις σαν απόβλητο. Ο άνθρωπος είναι, αν το πιστεύετε, «εικόνα και ομοίωσις Θεού» και αξίζει τιμής, σεβασμού και αξιοπρέπειας, ακόμη και στον θάνατό του. Πηγαίνετε στα ενδότερα του «κοσμήματος» να φρίξετε με την όλη διαδικασία και να φτύσετε ακόμη και το νερό που πίνετε. Ακόμη και το σκυλί σου το θάβεις στην άκρη του κήπου σου, και έχεις γι’ αυτό δύο δάκρυα.
Λυπηθήκατε τις κάποιες χιλιάδες που ξοδεύουν κάποιοι γι’ αυτήν την απεχθή διαδικασία αναζητώντας την αλλού. Δεν άκουσα να λυπάται κανείς για τα εκατομμύρια που δίδονται στις εκτρώσεις, στην κραιπάλη, στα ναρκωτικά, στα «καλλυντικά», στη μόδα, στους οίκους ανοχής, στους πολέμους, στην προσφυγιά, στις σφαγές, στις βρώμικες συναλλαγές, στην προσπάθεια κάποιων ισχυρών, για να είναι πιο δυστυχισμένος ο κόσμος.
Τι υποκρισία! Οχι δική σας, αλλά αυτής της παραπαίουσας κοινωνίας στη δύστυχη Ελλάδα όπως την κατήντησαν σήμερα.
Μια χώρα χωρίς παιδεία, χωρίς ηθικές αξίες, χωρίς ιδανικά. Ο,τι διεστραμμένο και ανώμαλο είναι πρόοδος στους «καθυστερημένους» Ελληνες χωρίς Θεό, και κανείς δεν διαμαρτύρεται, ούτε προσμετράει το κόστος· η βία και η αναρχία είναι δημοκρατία και ο άκρατος υλισμός θεότης, στο τίποτα της υπάρξεώς μας.
Δεν με ενοχλεί τόσο η άποψίς τους, αν και αποκρουστική, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και εκφράζει τον ψυχισμό του, υγιή ή αρρωστημένο, με τις πράξεις του. Με ενοχλεί η άποψις, ότι ήμασταν οπισθοδρομικοί και ξαφνικά, επιτέλους, προοδεύσαμε και γίναμε πολιτισμένοι.
Υπάρχουν στη χώρα μας δύο κάστες πολιτών: οι προοδευτικοί κουλτουριάρηδες, που δικαιούνται επιδεικτικής απόψεως στα μέσα ενημερώσεως, και τα ταπεινά «υπόλοιπα επικρατείας», που κάνουν το «λάθος» να κάνουν τον σταυρό τους.
Μην ξαναπάει κανείς στο Αουσβιτς, ούτε πουθενά αλλού για να θυμώσει και να «φρίξει» με τα κρεματόρια των ναζί. Σε 70 χιλιόμετρα μόνο, μπορεί να διαβάσει τη «φρικτή» ιστορία της ανθρωπότητος και να «μισήσει» τα θηρία που την κατέφαγαν. Μόνο 70 χιλιόμετρα τζάμπα! Αλλά εκεί στη Ριτσώνα δεν είναι Αουσβιτς, είναι «πολιτισμός» στο αρχιτεκτονικό αυτό θαύμα, δεν είναι ναζί, έχει και αναψυκτήριο, να ξεχάσουν τον πόνο τους, και τον εαυτό τους τον ίδιο, αφού ξεφορτώθηκαν πανεύκολα τον νεκρό, δεν λερώθηκαν καν να σκύψουν στον τάφο του. Θλίψις, οργή, απέχθεια για το πώς κατήντησε το έσωθεν του Ελληνα.
Ο Χριστός αργεί! Δεν χωράει στη ζωή μας, μας καθυστερεί από την κούφια καθημερινότητά μας. Ο Χριστός και η Εκκλησία του δεν αναζητεί πελάτες. Αγάπη αποζητεί από καθαρή καρδιά, «ότι αυτός πρώτος ηγάπησε τον κόσμον».
Σας ζητώ συγγνώμη και ευχαριστώ για τη δημοσίευση της επιστολής μου.
Δεν είναι οργή. Είναι θλίψις γι’ αυτήν τη θολωμένη, δύστυχη Ελλάδα, που χαίρεται μόνο γιατί έμεινε στον «πολιτισμό» του ευρώ!

ΙΟΥΣΤΙΝΑ, Μοναχή
Πηγή: Ἐπιστολή στὴν ἐφημερίδα Καθημερινή τῆς 6/11/2019

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….