You are currently viewing Σφηνάκια που… τζού-ζουν!!

Σφηνάκια που… τζού-ζουν!!

  • Reading time:1 mins read

4 Φεβρουαρίου 2021

🔺Δεν προλαβαίνω να απαντήσω τα μηνύματα που λαμβάνω για τα σφηνάκια που ανέβασα πριν λίγες ημέρες. Δεν είναι χιλιάδες αλλά είναι  αρκετά για να μας δώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση  που χρειαζόμαστε για να συνεχίσω. Επειδή ξέρω ότι  δεν είναι εύκολο να μπει κανείς στη διαδικασία να σχολιάσει κάτι και μάλιστα επωνύμως γιαυτό σας ευχαριστώ διπλά.

🔹 Την μερίδα του λέοντος και του ενδιαφέροντος έχουν τα θέματα που αναφέρονται σε παραιτήσεις ή  αποσύρσεις γερόντων Ιεραρχών, σε  προαγωγές-εκλογές νέων , παρασκήνια και ίντριγκες, δηλαδή όλα αυτά που ευδοκιμούν στην Εκκλησία μας. Και μείς θα συνεχίσουμε να τα παρουσιάζουμε με την ίδια πάντα διάθεση.

🔺Το είπα και θα το ξαναπώ. Η εποχή αυτή με τον κορονοϊό στη ζωή μας μπορεί να έχει βάλει σε γύψο τον εκκλησιασμό μας και να μας έχει απομακρύνει από τις Εκκλησίες, δίνει όμως την ευκαιρία στους σωστούς κληρικούς μας με όραμα και σεβασμό στην αποστολή τους να αναπτύξουν εκ νέου την ενοριακή δράση και να έλθουν κοντά στο ποίμνιο. Πρέπει ο κόσμος μας να μη νιώσει επ´ουδενί  τους κληρικούς μας απόμακρους  και αδιάφορους αλλά πανέτοιμους για να αναπτύξουν πνευματικό έργο και να είναι κοντά στον πλησίον.

🔺Αυτό ωστόσο που είναι ενοχλητικό και ως ένα βαθμό παράλογο είναι να ζητούνται μέσα απο εγκύκλια σημειώματα να ανταποκριθούν οι ναοί στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Μα είναι δυνατόν; Πού να βρουν οι άνθρωποι τα χρήματα αυτά; Από που να τα μαζέψουν; Θα πρέπει κατά τη γνώμη  μου  να παγώσουν όλα αυτά άχρι καιρού. Και η ΔΙΣ να ορίσει μια επιτροπή η οποία θα έλθει σε επαφή με την κυβέρνηση για να συνδράμει τους ναούς μας σε αυτή την ανέχεια. Δεν μπορεί να δίνεται βοήθεια σε όλους τους οικονομικούς χώρους του δημοσίου βίου και η Εκκλησία να μένει εκτός.Ήμουν ο πρώτος που μίλησα γιαυτό το θέμα  αλλά δεν κουράζομαι να το πω  για μια φορά ακόμη, μήπως και το εμπεδώσουμε: αν δεν γίνει κάτι με τα οικονομικά των ναών μας πολύ φοβούμαι ότι σε λίγο θα υπάρξουν πολλές χρεωκοπίες σε ΝΠΔΔ όπως είναι οι ναοί μας.  Και τότε την ευθύνη ποιος θα την έχει; Γιαυτό πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος  με την ευαισθησία που τον διακρίνει για τέτοια θέματα να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία μήπως και οι ιερείς μας ανακουφιστούν απο αυτό τον βραχνά .

🔺 Άθλιοι και βρώμικοι άνθρωποι, αχάριστοι απέναντι σε οποιαδήποτε ευεργεσία της Εκκλησίας ή οποιουδήποτε, υπόλογοι έναντι της ιστορίας, μικρόνοες και εμπαθείς, γεμάτοι από κακότητα,  ξιφουλκούν  φανερά κατά της Εκκλησίας και του ιερού κλήρου ! Γιατί ; Γιατί βλέπουν την Εκκλησία ως ιδεολογικό αντίπαλο. Αλλά ότι και να κάνουν δεν θα τα καταφέρουν. Αυτοί θα γίνουν παρελθόν. Η Εκκλησία μας όμως θα μένει η αυτή και εις τους αιώνας.

🔺 «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε ένα πολυτίμητο δώρο του Θεού». Είπε Αρχιερεύς πνευματικό ανάστημα του Χριστοδούλου  στο μνημόσυνο που τέλεσε  για την επέτειο των 13 ετών από  τον  θάνατό του. Και συμφωνούμε και προσυπογράφουμε  όλοι σε αυτό. Την ίδια στιγμή σε χειροτονία διακόνου που έκανε   έδωσε το όνομα του Γέροντα λέει του Χριστοδούλου. Μα είναι δυνατόν; Δεν θέλω να πω περισσότερα. Γιατί θα ξεφύγω και δεν το θέλω. Δεν μπορώ να υποκρίνομαι και να κρύβω αλήθειες. Αλλά είναι ολοφάνερο πλέον μέσα από   όλα αυτά ότι η πνευματική κληρονομιά των φωστήρων  που μας άφησε πίσω του ο Χριστόδουλος δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει. Και όχι πάντα ευχάριστα. Ήθελες Δεσπότη μου να του δώσεις  αυτό το όνομα ας το έδινες κάποια άλλη στιγμή και όχι  στην επέτειο του θανάτου του Χριστοδούλου! Δεν ήξερες; Δεν ρωτούσες; Αλλά το κακό είναι ότι ξέρεις…Και αυτό με εκπλήσσει!

🔺Η εξέλιξη της ασθένειας του Σεβ. Κιλκισίου Εμμανουήλ ήταν ένα αναμενόμενο γεγονός.Δεν πήγαινε και τόσο  καλά και η κατάστααη επιβαρύνθηκε.Ο Θεός να τον βοηθήσει τον άνθρωπο. Ούτε οι εχθροί μας να έχουν τέτοια ταλαιπωρία. Θεωρώ ωστόσο  απαραίτητο όσο ο Σεβ. Κιλκισίου είναι στο νοσοκομείο και μέχρι να επανέλθει στα καθήκοντά του ( εμείς το ευχόμαστε για πολλούς λόγους), ο Μακαριώτατος να ασχοληθεί προσωπικά με τα συμβαίνοντα στην Μητρόπολη και να κόψει τον αέρα κάποιων… επιφανών αστερίσκων που κινούνται ως δεσποτικότεροι του Αρχιερέως και κάνουν εγκλήματα. Μαθαίνω μάλιστα ότι γίνονται κάτι περίεργες διακινήσεις  πραγμάτων( δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι)  από την Μητρόπολη προς άγνωστη κατεύθυνση που δεν αιτιολογούνται. Σήμερα που γράφω τις γραμμές αυτές ( Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου) με πληροφόρησαν ότι ο εν λόγω κληρικός μετά συγγενικού προσώπου του Μητροπολίτη μετέφεραν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων  και μποξάδες με το αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση. Μήπως να το ψάξει κάποιος; Ακόμη και η αστυνομία! Έχουν το δικαίωμα οι άνθρωποι αυτοί που σίγουρα δεν πιστεύουν πουθενά για να κάνουν τέτοιες αθλιότητες όσο ο Μητροπολίτης είναι ασθενής; Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Αλλά δεσμευόμαστε ότι προσωπικά δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα αυτό. Ανάλογα με την εξέλιξη που θα υπάρξει θα επανέλθουμε δριμύτεροι και μάλιστα και με φωτό. Και τότε να δούμε ποιος θα γελάσει. Όλα στην ώρα τους.

🔹Όσο για το τι μεγειρεύεται για την επόμενη μέρα μην αδημονείτε και μην εικάζετε αδίκως. Ο δρόμος εδώ  είναι ίσιος και η απόφαση ειλημμένη και αναμενόμενη ως δώρο Θεού.

🔺Και μια και κάναμε λόγο για πράγματα που κάνουν φτερά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι το οποίο διακινείται ως κουτσομπολιό και στοχοποιεί το περιβάλλον του Μακαριστού φίλου,αδελφού και πατέρα μας  Λαγκαδά Ιωάννη. Η αλήθεια είναι μία. Ο Ιωάννης για λόγους που γνώριζε ο ίδιος έδωσε εντολή σε κάποιους έμπιστους συνεργάτες του να μεταφέρουν κάποια από τα πράγματα του στο σπίτι του στην Θεσσαλονίκη. Όταν έφυγε από τη ζωή κάποιος εκ των εκεί ιερέων που ειδικεύεται στις ρουφιανιές   για να ισχυροποιεί τη θέση του, θέλησε να τα πει στον Τοποτηρητή για να γίνει αρεστός και να θεωρηθεί έμπιστος. Ο Τοποτηρητής έδωσε εντολή να επανέλθουν τα πράγματα που είχαν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη πίσω στον φυσικό χώρο τους. Και αυτό έγινε. Τα υπόλοιπα που λέγονται είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Γιαυτό ας σταματήσουν τα παπαγαλάκια να αναπαράγουν αυτά τα κουτσομπολιά γιατί δεν θα τους βγει σε καλό.Οι εξελίξεις έρχονται και μάλιστα με ορμή βολίδας.

🔺Ουδείς  ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου. Είναι παλιό αυτό και το γνωρίζουμε. Και δυστυχώς το είδος αυτό ευδοκιμεί και στο χώρο της Εκκλησίας. Γιατί

η Εκκλησία μας είναι  ο χώρος του αχώρητου που τα πάντα χωρεί. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν τέτοιοι άνθρωποι και στην Άρτα. Αυτά που μαθαίνουμε από την ωραία και ιστορική Μητρόπολη είναι πολλά και αρκετά από αυτά εγγίζουν τη σφαίρα του τραγικού. Δεν θέλω να τα γράφω γιατί στενοχωριέμαι. Για δύο λόγους: πρώτο, γιατί στενοχωρώ διπλά τον Σεβ. π. Άρτης Ιγνάτιο που έκανε το λάθος να παραιτηθεί και οι συνεπίσκοποί του – οι περισσότεροι των οποίων εξελέγησαν και με τη δική του ψήφο- του φέρθηκαν με απαράδεκτο και αχάριστο  τρόπο. Δεν θέλω να του ξύνω αυτή την  πληγή. Ας ελπίσουμε ότι θα την επουλώσει ο χρόνος. Και δεύτερο γιατί δεν θέλω να στενοχωρώ και τον νυν Μητροπολίτη Καλλίνικο. Δεν θέλω να του μεγαλώνω το φορτίο που έχει. Αλλά πολύ φοβούμαι ότι συνεχίζει να το επιβαρύνει ο ίδιος, με τις κακές επιλογές του.

🔺Μου έρχονται πολλά δυσάρεστα μηνύματα από την Άρτα ( και μάλιστα γραπτώς) τα οποία διασταυρώνω με φίλους που έχω εκεί και μου τα επιβεβαιώνουν. Τώρα μου γράφουν συνεχώς για έναν ιερέα ευεργετηθέντα στο παρελθόν από τον Σεβ. π. Άρτης Ιγνάτιο  ο οποίος όμως, κατάφερε και τρούπωσε μέσα στην αυλή του Καλλινίκου και κινεί τα νήματα για όλα τα θέματα. Ο Καλλίνικος μη έχοντας προφανώς άλλη λύση τον εμπιστεύεται και του έχει αναθέσει εν λευκώ τα πάντα παραμερίζοντας άλλους άξιους κληρικούς της Άρτας. Αλλά μαθαίνω ότι γίνονται πολλά που μπροστά τους τα όσα καταμαρτυρούσαν για το παρελθόν στην ως άνω Μητρόπολη  οι μισθωμένοι κονδυλοφόροι ήταν πταίσματα.Σήμερα όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το δε γηροκομείο που αποτελούσε κάποτε το στολίδι της Μητροπόλεως( έχω προσωπική πείρα από το επίπεδο υπηρεσιών που είχε) παρουσιάζει μαθαίνω σήμερα  εικόνα παρακμής. Κάτι πρέπει να γίνει. Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί αυτό που λέγω απο καιρό- όση παράταση και αν παίρνει δεν θα αργήσει να σκάσει! . Και όταν αρχίσουν να ακούγονται φωναχτά  τα όσα διαλαμβάνουνε χώρα  εκεί τότε θα αρχίσουν τα γεγονότα να ξετυλίγονται ενώπιον μας.

🔺Είναι ευχής έργο να βλέπεις Ιεράρχες μας  που ταλαιπωρούνται είτε από το γήρας είτε απο ασθένειες της ζωής  να  έχουν δίπλα τους άξιους και ικανούς κληρικούς μας οι οποίοι τους συμπαρίστανται στο έργο τους χωρίς να εκμεταλλεύονται αδυναμίες και γεγονότα ώστε να καπελώνουν την κατάσταση και να παριστάνουν τους αντ´αυτού. Δεν είναι οι  πολλοί δυστυχώς. Είναι οι λίγοι. Οι πολλοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με έναν κληρικό που δεν έχει απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά ούτε και κυριαρχεί  στα εκκλησιαστικά κουτσομπολιά που τόσο ευδοκιμούν στο χώρο μας. Αναφέρομαι στον Αρχιμ. Ιάκωβο Κανάκη, Πρωτοσύγκελλο και Ιεροκήρυκα,ο οποίος υπηρετεί με αυταπάρνηση και αφοσίωση  στη μικρή αλλά ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και συμπαρίσταται στον Γέροντα  και πολυγραφότατο Μητροπολίτη Ιερεμία στο έργο του. Κληρικοί ως ο π. Ιάκωβος σε  συνθήκες μιας  υγιούς Εκκλησίας θα έπρεπε να αποτελούν  την φυσική συνέχεια, εξέλιξη  και διαδοχή στην Μητρόπολη που υπηρετούν. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα με τον σωστό τρόπο. Κυριαρχούν άλλες δυνάμεις και συμφέροντα. Δεν είναι σημερινή εξέλιξη αυτή. Πάντα έτσι γινόταν στην Εκκλησία μας. Ίσως κάποια ημέρα η Εκκλησία μας βρει τον τρόπο και τη δύναμη να αλλάξει τις μεθοδεύσεις αυτές  και να εξυγιάνει τον συγκεκριμένο χώρο. Ίσως κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει το λάθος αυτό και να κάνει το σωστό.

🔺Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 14ην Ιανουαρίου, κατοπίν εισηγήσεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προέβη εις την πλήρωσιν της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας, αφού προηγουμένως απέκοψε εκ της δικαιοδοσίας αυτής την Μελίτη (Μάλτα). Έτσι δημιουργήθηκε πλέον Πατριαρχική Εξαρχία. Ως γνωστόν, νέος Ποιμενάρχης της Ιταλίας εξελέγη ο από Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, ο οποίος είχε μετεκπαιδευθεί  στη Ρώμη και διακονήσει επί σειρά ετών στην  Μητρόπολη αυτή  ως Πρωτοσύγκελλος.  Το αιτούμενο είναι ποιος θα γίνει έξαρχος στη Μάλτα. Περιμένετε και εδώ θα συμβούν δύο τινά: Ή θα προωθηθεί βοηθός τις Επίσκοπος που παραπέμπει  δια του τίτλου στη Μάλτα ή θα ανατεθούν προσωρινά καθήκοντα Εξάρχου στον εκεί Αρχιμανδρίτη. Δεν ξέρω τι θα από τα δύο θα πρυτανεύσει στις σκέψεις του Πατριάρχη. Αλλά ένας από τους δύο θα πει Μάλτα γιόκ!

🔺Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο καρατόμησε τον Νέας Ιερσέης Ευάγγελο και τον επανεξέλεξε Σάρδεων είχαμε πει ότι για νέος Νέας Ιερσέης προορίζεται ο Μηδείας Απόστολος. Το γράψαμε και  κόψαμε τότε τη φόρα που είχε πάρει ο Ελπιδοφόρος με το να εξαφανίζει από το προσκήνιο όσους τον αμφισβητούσαν και να προωθεί πειθήνια όργανα. Με καθυστέρηση μερικών μηνών μας επαληθεύει. Στέλνει ως Τοποτηρητή τρόπον τινά τον Μηδείας στη Φιλαδέλφεια και μετά θα ακολουθήσει και η εκλογή. Γιατί άραγε δεν προχώρησε στην εκλογή του νέου Νέας Ιερσέης αλλά πήρε αυτό το ημίμετρο; Γιατί οι πληροφορίες που έχουμε από τις ΗΠΑ λένε ότι δεν θα κατάφερνε να  περάσει ούτε  στο Τριπρόσωπο τον εκλεκτό του. Αλλά και η εκλογή του από το Φανάρι θα σκόνταφτε στη σθεναρή αντίσταση δύο Συνοδικών Ιεραρχών που τον ξέρουν από την καλή και την ανάποδη. Για να δούμε αν θα επαληθευτούμε και εδώ.

🔹Τίποτα δεν παίρνω πίσω από αυτά που έγραψα για τα τεκταινόμενα στην Μητρόπολη Θήρας. Δεν διοικεί ο Γέρων Επιφανιος πια. Και παρά τον σεβασμό που του έχω δεν μπορώ να μην το επισημάνω. Μίλησα και με τον ηγούμενο του Προφήτη Ηλία Γέροντα Δαμασκηνό ο οποίος μας εξήγησε ότι δεν εκποιούν πλέον ακίνητη περιουσία και ότι αυτά που εκποιήθηκαν μέχρι τώρα ήταν για να μπορέσουν να προωθήσουν κάποια έργα που ήταν σε εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πουληθεί τίποτα άλλο.

🔺Εσείς που στηρίζετε τον Γέροντα και θέλετε να τον διαδεχθείτε να πάτε να δουλέψετε κοντά του κάποιο διάστημα για να τον βοηθήσετε ώστε να μην άγεται και φέρεται από τον αντ´αυτού ( που κάνει ότι θέλει) και μετά αν η Ιεραρχία εκτιμήσει το έργο σας θα μπορεί  να σας εκλέξει για να γηροκομήσετε και τον Γέροντα. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

🔺Στην Μητρόπολη Παραμυθίας ( στα δυτικά της ελληνικής επικράτειας) τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα.Δηλαδή  μια από τα ίδια. Η Μητρόπολη πορεύεται με αυτόματο πιλότο. Ο Γέρων Ιεράρχης έχει προωθηθεί σε Μονή της Μητροπόλεως όπου ηγουμένη είναι η θεία του Ηρακλέους του θρόνου ώστε να μπορούν να τον ελέγχουν  απόλυτα. Δεν μπορεί να τον δει κανείς. Ούτε ιερέας, ούτε κάποιος εκ των τοπικών αρχών. Ο Μητροπολίτης είναι ανύπαρκτος. Και η διοίκηση της Εκκλησίας τα ανέχεται όλα αυτά. Το γιατί τα ανέχεται δεν το ξέρω!

🔹Και στην Μητρόπολη Μηθύμνης η κατάσταση είναι σε πλήρη αδράνεια. Η Μητρόπολη προχωρά με αργά βήματα. Πάει με τις ταχύτητες και τις επιλογές του Γέροντα Ιεράρχη της. Η πανδημία έχει λειτουργήσει θεραπευτικά ως ένα βαθμό δεδομένου ότι οι απαγορεύσεις που μας επιβάλλονται καλύπτουν και δεν διογκώνουν το πρόβλημα που υπάρχει ώστε να μην φαίνεται. Όταν περάσει όλο αυτό που ζούμε και περάσουμε στην κανονικότητα τότε θα αποκαλυφθούν τα πολλά προβλήματα που έχει αυτή η ιστορική Μητρόπολη η οποία λόγω της θέσεως της θα έπρεπε να τρέχει με χίλια. Και όμως αυτή τη στιγμή  πορεύεται με ολίγους πολύτιμους και αφοσιωμένους κληρικούς οι οποίοι εξυπηρετούν δύο και τρία χωριά ο καθένας- τα περισσότερα είναι κεφαλοχώρια. Οι δύο ιστορικές Μονές του Λειμώνος και της Μυρτιδιώτισας είναι υπό διάλυση και δεν υπάρχει κάποιο φως ελπίδας για να τονώσει το ηθικό των ακριτών μας στην πολύπαθη Λέσβο. Ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία της Εκκλησίας μας  θα δει την πληγή που υπάρχει και θα θελήσει να την γιατρέψει!

🔺Ποιος Μητροπολίτης της Εκκλησίας μας- συμπαθής, πράος και πολύ αγαπητός-  σκέπτεται να ζητήσει απο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο  και τους συνεπισκόπους του να τον μεταθέσουν σε κάποια άλλη Μητρόπολη( όπου νάναι) γιατί δεν αντέχει πλέον αυτό που περνά;

🔺Οι κληρικοί μας  όσο κενοί κι αν είναι  στα μάτια Εκείνου,του Κυρίου μας, ( διότι Εκείνος τα  γνωρίζει όλα και  απο την καλή κι από την ανάποδη) έχουν  ιερό καθήκον στα μάτια των λαϊκών να κρατούν  την αξιοπρέπεια της ιερωσύνης και της υψηλής αποστολής τους!( όχι ως θεατρίνοι αλλά ως άνθρωποι του Θεού).
Αν για παράδειγμα ένας  κληρικός-Ιερεύς ή Αρχιερεύς-για τον βωμό της ακροαματικότητας και της αναγνωρισιμότητας και για να είναι  in στα μάτια του κόσμου, ακυρώνει  διαχρονικές αρχές των πιστεύω που πρεσβεύει, τότε το μόνο σίγουρο, είναι ότι δεν κινδυνεύει  από τον κορονοϊό, αλλά κινδυνεύει δυστυχώς από το άρρωστο ΕΓΩ του  που δυστυχώς τον έχει κάνει τυφλό και αδυνατεί  να δει τους λάκους που έχουν ανοίξει και για την Εκκλησία και για το Έθνος μας  οι ιθύνοντες της Πατρίδας μας!Ειλικρινά λυπάμαι!!!

Αλλά… τοιούτοι Αρχιερείς και ιερείς όχι δεν μας έπρεπαν και ούτε μας πρέπουν.