You are currently viewing Σφηνάκια 2016/3

Σφηνάκια 2016/3

  • Reading time:1 mins read

•• Όσο και αν φαίνεται περίεργο έχουμε να να τα πούμε από το Μάρτιο,μέσα από αυτή τη στήλη. Από τη μιά ,η  Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή,από  την άλλη το ´Αγιο Πάσχα  και κοντά σε αυτά της ψυχής μας το προσωπικό μας άλγος, ήταν οι δυνάμεις εκείνες που δεν μας άφηναν να ασχοληθούμε με αυτή τη στήλη.
Μία στήλη που όταν αναρτηθεί όλοι την διαβάζετε .. Ίσως  γιαυτό πολλοί την αποζητάτε  με αγωνία και λαχτάρα,αλλά και κάποιοι άλλοι δεν θέλετε ούτε να τη δείτε,ούτε να την διαβάσετε, για ευνοήτους λόγους! Είμαστε επιτέλους και πάλι εδώ και θέλουμε να σας ενημερώσουμε με παλαιό και φρέσκο υλικό!Και όπως θα δείτε θα το κάνουμε τριήμερο!!
•• Μην ανησυχείτε! Θα πούμε για όλα και θα φωτίσουμε κάποιες σκοτεινές πτυχές για ορισμένα θέματα που απασχόλησαν την εκκλησιαστική επικαιρότητα. Όπως ξέρετε εσείς που μας διαβάζετε προσεκτικά, οτι  δεν μασάμε τα λόγια μας! Τα λέμε ανοιχτά! Και γνωρίζουμε  οτι με αυτό τον τρόπο πολλαπλασιάζουμε τους εχθρούς μας! Ίσως διότι ξέρουμε πως με αυτή τη στάση,πολλαπλασιάζουμε και τους φίλους μας!

 

••Είναι μεγάλη τιμή για μας, να μας σταματούν  άγνωστοι σε μας άνθρωποι και  μεταξύ αυτών σεβάσμιοι κληρικοί μας και να μας συγχαίρουν για τα όσα γράφουμε και να μας λένε:

–Προχώρα, μη χαρίζεσαι σε κανέναν!

Το πιο μεγάλο μπράβο μας το είπε ένας γέροντας κληρικός της Στερεάς Ελλαδος, με πέντε παιδιά(τα δύο εξ αυτών Μοναχοί )πολλά εγγόνια  και δισέγγονα!  

-Αυτά που γράφεις, μας είπε,είναι γραμμένα με αγάπη και δάκρυ! Φαίνεται αυτό, να είσαι ήσυχος! Τα λες για να τους αφυπνίσεις! Μη στενοχωριέσαι που δεν καταλαβαίνουν όλοι  τον τρόπο που γράφεις  και θεωρούν οτι τους εκθέτεις ! Μόνος  του εκτίθεται ο καθένας με τα έργα του και τα καμώματά του!
•• “Το άδικον ουκ ευλογείται”! Ας το έχουν υπόψη τους οι πατέρες εκείνοι που τελούν εν αδίκω! Κάποια στιγμή ο Θεός, όπως  επιστρέφει τα τροφία της αγάπης και της φιλανθρωπίας,, έτσι επιστρέφει και εκείνα της αθλιότητας και της κακότητας των   ψυχών κάποιων ανθρώπων!
•• Εχω βαρεθεί να δηλώνω και να γράφω οτι δεν με ενδιαφέρουν τα πολύ “προσωπικά” των κληρικών μας, σε όποια βαθμίδα και αν ανήκουν. Γιαυτό μην μου στέλνετε και μάλιστα ανωνύμως,  ροζ ιστορίες! Όλα κάποια στιγμή αποκαλύπτονται ! Τις απροσεξίες ορισμένων κληρικών μας ασφαλώς και  θα τις στηλιτεύουμε, για να προστατεύουμε τους ολογότερο…ζωηρούς και απρόσεκτους!! Και τους μεν ζωηρούς εντάξει τους κατανοούμε, αλλά τους απρόσεκτους που προκαλούν μάλιστα και σκανδαλίζουν τον κόσμο, με τίποτα!

 

•• Με τίποτα δεν συγχωρούνται  όσοι έπαιξαν τον ρόλο του Δούρειου Ίππου στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών.Οι άνθρωποι  αυτοί  πληρώνονταν από την Εκκλησία και στη συνέχεια έκαναν  ό,τι μπορούσαν για να αποδυναμώσουν τη θέση της στην κοινωνία και στο λαό μας! Αυτοί είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί που ως άλλοι ..γενίτσαροι θέλουν να εξαφανίσουν την Εκκλησία από το προσκήνιο! Και όμως οι Ιεράρχες μας για να κερδίσουν την εύνοια των “προοδευτικών”, συνεργάζονται μαζί τους, τους δίνουν θέσεις μέσα στα δρώμενα της Εκκλησίας και πολλές φορές τους αφήνουν να  παίζουν  αποφασιστικό λόγο για να παρασύρουν την Εκκλησία σε λάθος επιλογές για να τρέχει μετά! Όπως στην περίπτωση του μαθήματος των θρησκευτικών!

•• Περίεργος, λοιπόν, έως ύποπτος ο ρόλος όλων εκείνων που θέλουν να το παίζουν σε διπλό ταμπλό: και με την Εκκλησία( και μάλιστα εκπροσωπώντας την) και με τον Καίσαρα. Η Εκκλησία τί κάνει για να προστατεύσει τα του οίκου της και να θωρακίσει τον εαυτό της; Μέχρι τώρα δεν έκανε τίποτα!
Αντιθέτως τους έδωσε ρόλο αλλά και την εξουσία να αποφασίσουν γιαυτήν στις αρμόδιες επιτροπές!
•• Και ναί,θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με την αρθρογραφία  του κ.Καλαϊτζίδη, διευθυντή της  Ακαδημίας της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος και κυρίως με το επιχείρημά του  οτι η Εκκλησία με την τακτική που ακολουθεί θα μετατραπεί σε μία Εκκλησία γερόντων! Και για να αποφύγουμε τη συρρίκνωση αυτή και το γήρας, προτείνει ο ίδιος να εκσυγχρονισθούμε και   να αλλάξουμε τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας και να ανοίξουμε το μάθημα σε κάτι τι το ουδέτερο, για να μπορούν όλοι, ανεξαρτήτως θρησκείας, να συμμετέχουν σε αυτό αδιαμαρτύρητα! Μα τότε, όχι μόνο δεν θα κερδίσουμε τις νέες γεννιές, αλλά θα τις χάσουμε ολοσχερώς! Και το σημαντικότερο : τα δικά μας παιδιά , οι νέες γεννιές, θα μεγαλώνουν μέσα σε ένα περιβάλλον ξένο προς αυτό που όλοι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Και για να περάσω στην ουσία του επιχειρήματος αυτού που καταθέτουν άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο σκέψης: γιατί στις ΗΠΑ και όπου αλλού υπάρχει ελληνική ομογένεια, τα νέα παιδιά εκεί, γιατί δεν αντιδρούν στο ανιαρό μάθημα των θρησκευτικών που διδάσκονται μέχρι τώρα με τον παραδοσιακό τρόπο,αλλά αντιθέτως  εντρυφούν σε αυτό και νοιώθουν μάλιστα διπλή υπερηφάνεια! Και ως ορθόδοξοι χριστιανοί και ως Έλληνες! Γιατί αυτό που φοβούνται οι προοδευτικοί  οτι θα συμβεί στη δική μας νέα γεννιά,δεν συμβαίνει στη νέα γεννιά των Ελλήνων του εξωτερικού; για τον απλούστατο λόγο,γιατί τα επιχειρήματα που καταθέτουν για να μας πείσουν είναι σαθρά και χωρίς επιστημονικό ή ερευνητικό υπόβαθρο! Είναι ιδεοληπτικά επιχειρήματα που στόχο έχουν να μειώσουν την επιρροή της Εκκλησίας και των ποιμένων της στην κοινωνία για να μπορούν να διεισδύσουν ευκολότερα σε αυτή οι αριστερές και άθεες ιδεοληγίες.

•• Κάτι άσχετο, αλλά οπωσδήποτε κατατοπιστικό για την κατάσταση που ζούμε και βιώνουμε σήμερα! Διερωτήθηκε άραγε ποτέ,ο Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιος, αν ο προκάτοχός του στην  Μητρόπολη αυτή, Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο από Δημητριάδος, θα επέτρεπε ποτέ να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα στη Μητρόπολη για να δείχνει στους κουλτουριάρικους κύκλους  προοδευτικός; Όχι βέβαιοι! Και γνωρίζουμε όλοι ποιές ήταν οι απόψεις του για όλα αυτά! Και δεν λάθεψε ποτέ ! Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ!

•• Πολλοί αντιπαραβάλλουν ως χαρακτηριστική των όσων βιώνουμε στην Ελλάδα ,την  υποδειγματική  στάση που κρατά ο Πατριάρχης! Ο ήρεμος τρόπος που αντιμετωπίζει αυτού του είδους τις καινοτομίες και τις εξάρσεις των κουλτουριάρηδων ,θεωρούν οτι είναι ενισχυτικός τέτοιων φαινομένων! Οτι δηλαδή τα αποδέχεται και τα εγκρίνει!
Ας μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα!

•••Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα 25 χρόνια που είναι στο πηδάλιο της Εκκλησίας  όταν χρειάσθηκε να υψώσει φωνή και να πάρει θέση το έκανε, παρά τις δυσκολίες που έχει εκ της γεωγραφικής θέσεως που ευρίσκεται η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Αλλά όποτε πρέπει να πεί κάτι ,το τολμά και το λέγει ! Τον ακούσαμε τελευταία στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου! Με μία αράδα του,”τάπωσε”  την κάθε κυρία  Ρεπούση, που  προτιμά το …συνωστισμό ,από την θυσία και το μαρτύριο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Στα υπόλοιπα θέματα δεν έχει λόγους να φθείρεται και να αναμιγνύεται και μάλιστα  εκεί όπου υπάρχουν παγίδες!   Η Εκκλησία της Ελλάδος— και εξ αυτού και η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου που βρίσκονται στην Ελλάδα– εξαιτίας της  περίεργης εξάρτησης  που έχει η Εκκλησία από το Κράτος αντιμετωπίζουν- πρέπει να αντιμετωπίζουν– τα θέματα που ανακύπτουν  με διάθεση πολλές φορές …”πολεμική”,  και αν χρειάζεται να συγκρούονται κιόλας! Κάτι το οποίο ο Πατριάρχης, ως κορυφαίος πνευματικός θεσμός,πρέπει να απέχει!Ο Πατριάρχης παντού και πάντα να είναι ενωτικός. 
••• Το χειρότερο είδος ανθρώπου είναι τα ανδρείκελα! Και δυστυχώς υπάρχουν μπόλικα σε αυτό τον τόπο! Το κακό είναι οτι έχουν εισχωρήσει και στο χώρο της Εκκλησίας! Άνθρωποι και μάλιστα κληρικοί, υπεράνω πάσης υποψίας, κρύβουν μέσα στο αμαρτωλό σαρκίο τους, εκτός από τα πάθη και τις ατέλειες  που ο κάθε φθαρτός άνθρωπος μπορεί να έχει , και πολλές κακότητες ! Οδηγός τους η μισαλλοδοξία και η εμπάθεια!  Αλλιώς παρουσιάζονται και  φέρονται και  όμως, είναι εντελώς διαφορετικοί κατά βάθος! Αλλά για όλα έρχεται την κατάλληλη στιγμή η νέμεση! Ας μην το λησμονούν αυτό όσοι θεωρούν οτι περνούν απαρατήρητοι!

••• Κληρικός της Εκκλησίας μας προερχόμενος από μία πνευματική φαμίλια η οποία ανέδειξε πολλά πνευματικά αναστήματα της Εκκλησίας μας–αλλά ο Γέροντάς  της δεν ήξερε τί σημαίνει αγάπη και  απολάμβανε να κάνει κακό σε κληρικούς που δεν ήταν του… χεριού του,γιαυτό δεν  είχε πολλές συμπάθειες–   έχει το θράσος να μιλά για ήθος! Θεωρεί οτι εμείς χαύτουμε μυίγες και δεν ξέρουμε τί ακριβώς παίζεται στην ενορία του!! Ας μην τρίβεται τόσο ωμά στην γλίτσα του τσοπάνη,γιατί αν αποφασίσει να  ανοίξει το στόμα του και να μιλήσει,τότε θα κλάψει πικρά! Μπορεί εκ του ονόματός του να θεωρεί οτι αποδίδει …καρπούς στην ενορία του,αλλά εκ των έργων του  άλλα προκύπτουν!!  Τον έχουν πάρει είδηση !!

••• ΟΤΑΝ γράφω για έναν κληρικό, άλλοτε επωνύμως και άλλοτε σκιαγραφώντας τον, σε όποιο επίπεδο και αν ευρίσκεται δεν το κάνω για να τον στοχοποιήσω εγώ! Ο ίδιος έχει στοχοποιήσει τον εαυτό του με τα καμώματά του! Και επαναλαμβάνω κάτι που είχα ξαναπεί τις προάλλες! Δεν αρνήθηκα ποτέ τον διάλογο και οσάκις ο συνομιλητής μου είναι ειλικρινής και πειστικός τότε δεν διστάζω να αλλάξω γνώμη.

••• Είναι επιεικώς άθλιο και ασφαλώς απαράδεκτο, ένας κληρικός να σου δίνει μέχρι πρότινος πληροφορίες για όλα όσα συνέβαιναν στον χώρο του και από τη στιγμή που μισο- έδεσε το σαμάρι του το παίζει αφ´υψηλού!  Και το χειρότερο είναι οτι τότε μας έδινε πληροφορίες για έναν άνθρωπο με τον οποίο στη συνέχεια φτάσαμε στα δικαστήρια σήμερα !! Μιλάμε για πολύ ήθος!!

••• ΕΡΧΟΝΤΑΙ πολλές πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δυστυχώς ανωνύμως! Δεν μπορώ να τις αξιοποιήσω όλες !Μπορώ όμως να τις αξιολογήσω! Εντύπωση μου προκάλεσε μία πληροφορία που ήλθε για δεύτερη φορά! Με επιπλήτουν μάλιστα οι αποστολείς οτι δεν γράφω τίποτα ! Μα τί να γράψω.. Λένε για μιά ομάδα που λειτουργεί εντός της Εκκλησίας η οποία αναλαμβάνει, έκαστος από τη σκοπιά του και διεκπεραιώνει υποθέσεις και προωθεί προαγωγές, Όλα εννοείται  με το αζημίωτο!Το μυστικό της επιτυχίας τους αυτής  λένε είναι αφ ενός  η εχεμύθεια και αφ ετέρου οι επαφές στα υψηλά δώματα! Καταλάβατε τίποτα; Προσωπικά δεν ξέρω τί είναι όλο αυτό! Αλλά σίγουρα κάπου θα βγάλει!  Κάτι θα φανεί. Κάποιο λάθος θα γίνει!Ας περιμένουμε  και θα δούμε..

••• Η πατρίδα μας είναι σε αθλία κατάσταση! Ο λαός μας είναι ματωμένος! Και η Εκκλησία μας δίνει τις μάχες της για να κρατηθεί όρθια ! Η κρίση που προέκυψε με τον  πρώην υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, δικαίωσε για άλλη μία φορά τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που είχε προβλέψει τις διαθέσεις των αθέων κυβερνώντων από τότε που ξεκίνησαν το θέμα των ταυτοτήτων, που αποτέλεσε την αρχή των όσων θα ακολουθήσουν. Και ένα να θυμόμαστε: το θέμα αυτό δεν τελείωσε με τον εξοστρακισμό του Φίλη. Θα υπάρξει συνέχεια.
•••Μετά την κρίση με το Φανάρι ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,κατάλαβε πόσο δύσκολο είναι να δίνεις τις μάχες για την Εκκλησία της οποίας προίστασαι! Και ο Ιερώνυμος και στις δύο φάσεις ακολούθησε μεν  τη γραμμή Χριστόδουλου,αλλά το έκανε με τον δικό του τρόπο και αυτό έχει τη δική του αξία!Και τα πήγε  καλά!Μπορεί επί  της ουσίας να μην εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως ακριβώς θα τα θέλαμε για την Εκκλησία! Το βέβαιο όμως,είναι οτι όρθωσε το ανάστημά της !! Και αυτό σημαίνει κάτι!

••• Μου είπε διαπρεπής δημοσκόπος οτι μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, για τα θρησκευτικά εμφανίσθηκε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος σε μία έρευνα που έγινε και μάλιστα προέκυψε εντελώς αυθόρμητα! Και αυτό σημαίνει κάτι! Τί  είναι αυτό σημαίνει;; Οτι ο λαός μας θέλει την Εκκλησία του και τον Πρωθιεράρχη του με φωνή και άποψη! 
Συνεχίζεται…