You are currently viewing Σερρών Θεολόγος: «Σταθμοί πνευματικού αναβαπτισμού και εμπνεύσεως οι επέτειοι στην ζωή μας»

Σερρών Θεολόγος: «Σταθμοί πνευματικού αναβαπτισμού και εμπνεύσεως οι επέτειοι στην ζωή μας»

  • Reading time:14 mins read

Στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών ιερούργη­σε σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με αφορμή την ιερά μνήμη της οσίας μητρός ημών Παρασκευής της Επιβατινής και της επετείου της εις Επίσκοπον Σαλώνων χειροτο­νίας του (14-10-2001).

Προ του τέλους της θ. Λειτουργίας, ο πανοσιολ. Αρχιμαν­δρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας, Ηγούμενος της ιερά Μονής Αγίας Παρα­σκευής Σερρών, προσεφώνησε καταλλήλως τον Σεβ. και του προσέφερε εκ μέρους της Αδελφότητος της Μονής ένα εγκόλπιο, με αφορμή την συμπλήρωση 21 ετών από την εκλογή και χειροτονία του στον βαθμό του Επισκόπου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε θερμώς τον Καθηγούμενο και τους πατέρες της Αδελφότητος της ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής για τις ευχές τους και για το δώρο που του προσέφεραν. Με βαθιά συγκίνηση ενθυμήθηκε αυτή την αγία ημέρα, όταν πριν από 21 χρόνια διά των σεπτών χειρών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου και πλειάδος Σεβ. Αγίων Αρχιερέων στον ιερό  Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, ετελέσθη η εις Επίσκοπον χειροτο­νία του. Ο Σεβ. στην ομιλία του ανέφερε ότι, «οι επέτειοι της ζωής μας έχουν πράγματι έναν ουσιαστικό σκοπό να υπάρχουν, ως σταθμοί πνευματικού αναβαπτισμού, ανεφοδιασμού και εμπνεύσεως, καθώς μας υπενθυμίζουν με έναν δυνατό τρόπο  τις δωρεές και τις ευεργεσίες του Θεού στην ζωή μας, αλλά κυρίως τις ιδικές μας ευθύνες, να αναδεικνυόμεθα άξιοι της κλήσεως, της αποστολής, άξιοι της ευλογίας, άξιοι του υψηλού έργου που ανέθεσε στους ασθενικούς μας ώμους η πρόνοια και η αγάπη του Θεού. Ευθύνη και έργο μας είναι να ποιμαίνουμε τον λαό του Θεού μετ’ επιστήμης, εν σπουδή, εν ταπεινώσει, εν αγάπη και εν ευγνωμοσύνη πάντοτε προς τον Θεόν, τους ευεργέτες μας και τον λαόν Του. Αναμιμνη­σκόμεθα με αιώνια ευγνωμοσύνη της σεπτής μορφής του μακαριστού και αγίου Γέροντός μας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστο­δούλου, ο οποίος ούτως οικονόμησε τα της ζωής και της διακονίας μου στην Εκκλησία. Ας είναι το όνομα του Κυ­ρίου ευλογημένο, και από εκεί στον ουρανό όπου βρίσκεται να μεσιτεύει και να προσεύχεται και δι’ εμέ και για τον χριστώνυμο λαό. Εύχομαι σε εσένα αγαπητέ μου π. Γαβριήλ και εις τους πατέρες της ιεράς αυτής μάνδρας της Αγίας Παρασκευής να έχε­τε πλούσια την ευλογία του Θεού, την σκέπη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Πα­ρασκευής και της ομωνύμου αυτής σήμερον εορταζομένης Αγίας, να ευωδούται το έργο σας, να είναι το μοναστήρι αυτό ένας φάρος πνευματι­κός, όπως ακριβώς το ονειρευτήκαμε. Πράγματι, αυτό το μοναστήρι το ονειρευτήκαμε να γίνει ένα καταφύγιο ψυχών, ένα λιμάνι πνευ­ματικό, ένας ζωντανός άμβωνας χριστοζωής και σωτηρίας, ένας ακτινοβόλος φάρος Ιησού Χριστού. Το έργο δεν είναι εύκολο, έχει δυσκο­λίες, αλλά είναι έργο ισάγγελο και ευλογημένο. Ο Θεός εύχομαι να είναι πάντοτε μαζί σας».

Σε ανάμνηση της σημερινής εορτίου αυτής ημέρας ο Σεβ. προσέφερε στην ιερά Μονή από το προσωπικό του ιερο­φυλάκειο χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Αγίου αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του Αγίου Χαραλάμπους του θαυματουργού και τεμάχιο λίθου από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, το οποίο του το προσέφερε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. Στα ιερά λείψανα των αγίων, όπως αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς παραμένει «ανεκφοιτήτως» η παντοδύναμη αγιαστική και φωτιστική θεία Χάρις.

Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, πραγματοποιήθηκε Γενική Ιερατική Σύναξη στον ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σερρών, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα που αφορούν τον ιερό κλήρο, με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του εκκλησιαστικού Επιτρόπου στην ζωή της ενορίας.