You are currently viewing Σε ανοδική πορεία η Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας

Σε ανοδική πορεία η Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας

  • Reading time:5 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Μητρόπολη Σουηδίας βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε ανοδική πορεία, όπως μαρτυρεί με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» για πρώτη φορά ο επί δεκαετία Μητροπολίτης της Κλεόπας, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε από διάφορες θέσεις την Εκκλησία της Αμερικής. Είναι πράγματι ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά τα όσα διαλαμβάνονται στη συνέντευξη, η οποία έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιότατε, θα μας μιλούσατε περιληπτικά για την ιστορία της Μητρόπολης Σουηδίας;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε, να επικοινωνήσω μαζί σας και με τους αναγνώστες σας.

Αρχικώς, επιτρέψτε μου, να επισημάνω ότι η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας υπάγεται πνευματικώς και διοικητικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου από τις 12 Αυγούστου 1969 αποτελεί αυτόνομη Επαρχία, αφού προηγουμένως υπαγόταν στην Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.

Από τον Αγιασμό των Υδάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Πρώτος Μητροπολίτης Σουηδίας ήταν ο μακαριστός Πολύευκτος, ο οποίος διαποίμανε την Ι. Μητρόπολη από της ιδρύσεώς της μέχρι το έτος 1974, οπότε τον διεδέχθη ο επί τεσσαράκοντα έτη Μητροπολίτης κυρός Παύλος, μέχρι τις 5 Μαΐου 2014, οπότε η ελαχιστότης μου εξελέγη στον επισκοπικό βαθμό.

«Ε.Κ.»: Σε πόσες και ποιες χώρες εκτείνεται;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία πέντε χώρες, τη Σουηδία, όπου και η έδρα της, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Γροιλανδία. Εχουμε εννέα εκκλησιαστικές κοινότητες/ενορίες στη Σουηδία κι ένα Ησυχαστήριο, τέσσερις ενορίες στη Νορβηγία και από μία στη Δανία και την Ισλανδία.

«Ε.Κ.»: Πώς είναι οργανωμένες οι κοινότητες;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Σουηδικής Πολιτείας, επετεύχθη η διοικητική αναδιάρθρωση των ενοριών, οι οποίες υπάγονται στη Μητρόπολη και διοικούνται από τον εφημέριο και το προβλεπόμενο εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπτας συνομιλεί με τον μικρό Αλέξανδρο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

«Ε.Κ.»: Σε πόσες χιλιάδες μέλη ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των πιστών;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Σήμερα, στη Σουηδία, ο αριθμός των Ελλήνων ανέρχεται στις σαράντα χιλιάδες, ενώ στη Νορβηγία είναι περίπου πέντε χιλιάδες, στη Δανία περίπου πέντε χιλιάδες και στην Ισλανδία χίλιοι εκατό.

«Ε.Κ.»: Πόσοι κληρικοί υπηρετούν στη Μητρόπολη;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Από το 2014 που ανέλαβα τη διαποίμανση της Μητροπόλεως, βρήκα έναν κληρικό και σήμερα διακονούν συνολικά δώδεκα.

«Ε.Κ.»: Από πού κατάγονται οι πιστοί των κοινοτήτων;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Η πλειονότητα των Ελλήνων προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και λιγότεροι από την Αθήνα.

«Ε.Κ.»: Πώς συντηρείται οικονομικώς η Μητρόπολη;

Από την Ακολουθία της Αναστάσεως στον περίβολο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Μητροπολίτης Κλεόπας: Η Μητρόπολη δέχεται μεν ετησίως την οικονομική συνδρομή από τη Σουηδική Πολιτεία, αλλά κυρίως στηρίζεται στα έσοδα από τα Ιερά Μυστήρια και τις δωρεές προσώπων, που γνωρίζουν τη διακονία μας και τη στηρίζουν.

«Ε.Κ.»: Οι γηγενείς της Σουηδίας πώς σας βλέπουν; Πώς βλέπουν την Ορθόδοξη Εκκλησία;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Οι Σουηδοί, όπως και οι κάτοικοι των υπολοίπων Σκανδιναβικών χωρών, διακρίνονται για την ευγένειά τους και την αναζήτηση για την εκμάθηση. Στα πλαίσια αυτά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και για την ιστορία μας, γι’ αυτό και απολαμβάνουμε ιδιαίτερου σεβασμού και εκτιμήσεως.

«Ε.Κ.»: Υπάρχουν προσήλυτοι στην Ορθοδοξία, και αν ναι από ποιες καταβολές προέρχονται;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Στην Εκκλησία μας ζούμε ένα επιπλέον θαύμα. Αυτό της προσελεύσεως προσώπων που αναζητούν την αλήθεια και γεύονται την εμπειρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από τις 14 Ιουνίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, έχουν προσέλθει στην Ορθόδοξη πίστη 194 ενήλικες, διά του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, ενώ, από την αρχή της νέας χρονιάς, 25 νέοι, από διάφορα μέρη του κόσμου, βρίσκονται στο στάδιο της κατηχήσεως.

Επίδοση του τόμου στον Πατριάρχη από την επίσκεψη του στη Στοκχόλμη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
 

«Ε.Κ.»: Υπάρχει μέλλον από απόψεως αριθμού μελών των κοινοτήτων;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Νομίζω ότι και στη δική μας περίπτωση ταιριάζει αυτό που η Γραφή σημειώνει, ότι ο θερισμός είναι πολύς! Πράγματι, υπάρχει μέλλον και, πολύ τακτικά, στις ποιμαντικές μου περιοδείες και σε πόλεις, που ακόμη δεν υπάρχει ενορία, γίνομαι αποδέκτης αιτημάτων χριστιανών, για να συστήσουμε μία ενορία και να εξυπηρετηθούν οι χριστιανοί μας σε τοπικό επίπεδο.

Το βασικό, για να μπορέσει να γίνει η επιθυμία των χριστιανών μας πραγματικότητα, είναι η εξασφάλιση του ιερέως, γι’ αυτό και στη συνέχεια του Γραφικού λογίου που προανέφερα, οι εργάτες του Ευαγγελίου στην Επαρχία μου είναι ακόμη ολίγοι και εργαζόμαστε για την ανεύρεση άξιων κληρικών, που θα αναλάβουν, με πνεύμα αυτοθυσίας και με ιεραποστολικό φρόνημα, το ποιμαντικό έργο στις ενορίες μας.

«Ε.Κ.»: Πού θα εντοπίζατε τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητες της Μητρόπολης;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Ασφαλώς, όπως ο καθένας μας, έτσι και κάθε Μητρόπολη είναι ξεχωριστές, αλλά ταυτοχρόνως μέλη του ενός Σώματος του Χριστού, δηλαδή μέλη εκ μέρους.

Κύριο μέλημά μας, όπως προανέφερα, είναι η εξεύρεση κληρικών, καθώς και η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, για την πραγματοποίηση των στόχων, που έχουμε θέσει.

«Ε.Κ.»: Στη λατρεία ποια γλώσσα χρησιμοποιείτε;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Η βασική γλώσσα είναι αυτή του Ευαγγελίου, δηλαδή η Ελληνική, η μητρική μας γλώσσα.

Από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Επί των ημερών μου καθιερώθηκε η χρήση της ευρέως γνωστής και διαδεδομένης αγγλικής γλώσσας, που αποτελεί δεύτερη μητρική γλώσσα όλων των Σκανδιναβικών χωρών, ενώ κατά περίπτωση, σε κάθε χώρα, χρησιμοποιούμε και την τοπική διάλεκτο, δηλαδή τη σουηδική, τη νορβηγική, τη δανέζικη και την ισλανδική γλώσσα, ενώ προέβημεν στην έκδοση της τρίγλωσσης Θείας Λειτουργίας, στην ελληνική, αγγλική και σουηδική γλώσσα, δαπάναις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και επιμελεία του Γενικού Διευθυντού της, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι μερικά από τα πλέον ζώπυρα ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

Μητροπολίτης Κλεόπας: Η συνέχιση της εκ βάθρων αποκατάστασης όλων των ιερών ναών που ανήκουν στη Μητρόπολη, η ίδρυση νέων ενοριών και η ενίσχυση του ποιμαντικού μας έργου σε κάθε ενορία.

Οραμά μας η ανέγερση του πρώτου βυζαντινόρυθμου ναού στη Σκανδιναβία και ενός Πνευματικού Πολυκέντρου, με κατασκηνώσεις, χώρους φιλοξενίας και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Περί Μητροπολίτη Κλεόπα

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, υπέρτιμος και έξαρχος Βορείων Χωρών, κ. Κλεόπας εγεννήθη εν Νέα Σμύρνη Αθηνών το έτος 1966. Εσπούδασε την Ιεράν Επιστήμην εν ταις Θεολογικαίς Σχολαίς των Πανεπιστημίων  Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Durham Αγγλίας, Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, Harvard Divinity School και Boston University των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εχειροτονήθη διάκονος και πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κυρού Κλεόπα. Υπηρέτησεν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Θεσσαλιώτιδος και τας Ιεράς Αρχιεπισκοπάς Θυατείρων και Αμερικής και ως καθηγητής εις τας Θεολογικάς Σχολάς Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, Queens College και University of Massachusetts των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εδημοσίευσε 12 μελέτες του εις την Ελληνικήν και την Αγγλικήν και αρκετά άρθρα εις θεολογικά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού. Μητροπολίτης Σουηδίας εξελέγη την 5η Μαϊου 2014.

Search this website Type then hit enter to search