You are currently viewing Πυρά κατά Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την Τουρκία. Βρήκε ευκαιρία να βγάλει το άχτι της.

Πυρά κατά Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την Τουρκία. Βρήκε ευκαιρία να βγάλει το άχτι της.

  • Reading time:1 mins read

✔️Το Υπ.Εξ Ελλάδος δεν θα πάρει θέση ή δεν το αφορά; 

 
Σχόλιο Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Βρήκε ευκαιρία η Τουρκία  να βγεί  και να εκφράσει την δυσαρέσκεια της διότι δήθεν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περί του Ισλάμ αποτελούν ένα «ατυχές  βήμα προς την υπονόμευση(sic) των διερευνητικών επαφών»

Της χαρακτήρισαν μάλιστα «παράλογες δηλώσεις, οι οποίες υποκινούν (!) τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία».Και όπλα αυτά τα λένε με περίσσευμα υποκρισίας.

Και οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός που το σήκωσε δημοσιογραφικά η ευθιξία των γειτόνων μας  γιατί λέει ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις Του Αρχιεπισκόπου. Ο απώτερος στόχος τους όμως είναι  να το κρατήσουν ως θέμα  στην επικαιρότητα και όταν ναυαγήσουν οι συνομιλίες με την χώρα μας – στις οποίες οδηγούμαστε εκόντες άκοντες από  ΕΕ και ΝΑΤΟ- τότε  να ρίξουν το φταίξιμο της αποτυχίας μεταξύ άλλων και στις δηλώσεις  του Αρχιεπισκόπου.

Και αλήθεια, τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος; Τα αυτονόητα και παγκοίνως γνωστά και  αποδεκτά για το Ισλάμ το οποίο χαρακτήρισε ως ένα κόμμα επιδιώξεων και όχι ως θρησκεία. Και τα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην οποία μίλησε  για την εποχή της παλιγγενεσίας αλλά  και τα όσα περάσαμε από τους άσπονδους φίλους μας. Δεν είπε ψέματα ο Αρχιεπίσκοπος  Αλήθειες κατέθεσε. 

Ο πρώτος που  έβαλε κατά του Αρχιεπισκόπου για τα όσα είπε ήταν  ο επικεφαλής της Diyanet, και ανώτατος  Ιμάμης της Τουρκίας. 

Στη συνέχεια εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή διευκρινιστική ανακοίνωση η οποία έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν ικανοποιήθηκε και επανήλθε με νέα δική του ανακοίνωση.

Στο ανακοινωθέν του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την δήλωση του Αρχιεπισκόπου και τον επιπλήττουν, καθώς όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι προάγει τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία.

Οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονται ως παράλογες, ενώ υπενθυμίζουν ότι οι διερευνητικές επαφές,  θα αρχίσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, λέγοντας πως τέτοιες τοποθετήσεις υπονομεύουν τον διάλογο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας
«Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι για τη θρησκεία του Ισλάμ.

Η υπέρτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος, όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής.

Είναι λυπηρό οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη να σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία.

Ο λόγος για τον αυξανόμενο ρατσισμό, το Ισλάμ και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες.

Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που οι προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες ήταν επίσης σημαντικές συνιστά ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας»

Το τραγικό είναι ότι μέσα σε αυτό το πολιτικό αλαλούμ που δημιουργήθηκε δεν υπήρξε ουδεμία ανακοίνωση από το Υπ. Εξωτερικων και τον κ. Δένδια που να καλύπτει  τον Αρχιεπίσκοπο, και να δίνει  την απάντηση της χώρας μας στους Τούρκους! Δεν θα πάρει θέση ή δεν το αφορά;