You are currently viewing Προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στον Πατριάρχη για Ελπιδοφόρο
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Ελβετία

Προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στον Πατριάρχη για Ελπιδοφόρο

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει η απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως προκύπτει από τη σύντομη κατά πρόσωπο συνάντηση και συνομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», έγινε την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στο  περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε αιτήματα στον Πρωθυπουργό για τα οποία ο δεύτερος έδειξε καλή διάθεση για την ικανοποίησή τους. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έθεσε αυτοπροσώπως στον κ. Βαρθολομαίο το ζήτημα της απομάκρυνσης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και μάλιστα χωρίς περαιτέρω παρελκυστική τακτική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ασπάζεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη και Πνευματικό του πατέρα κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Αρχείο Νίκος Μαγγίνας

Οπως πρώτος αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 17 Νοεμβρίου του 2023, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποκάλυψε κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2023, πως η ελληνική κυβέρνηση τού διαμήνυσε τη δυσφορία της για την πορεία των εκκλησιαστικών, ομογενειακών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμάτων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, διά της υφυπουργού Εξωτερικών κυρίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Η Υπουργός μετέβη στο Φανάρι τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 προκειμένου, όπως φαίνεται, να διαμηνύσει στον Πατριάρχη ότι τα περιθώρια ανοχής για τον κ. Ελπιδοφόρο τελειώνουν γιατί τίθεται σε διακινδύνευση η ενότητα της Ομογένειας της Αμερικής. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του Φαναρίου, ήταν μακράς διαρκείας και τέθηκαν θέματα τα οποία αφορούν στην πορεία των πραγμάτων και το μέλλον της Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειας.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου υπηρέτησε με ιδιαίτερη επιτυχία ως πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου γνωρίζει την κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή, και τις κοινότητες, από πρώτο χέρι».

Εκτοτε ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το αίτημα της κυβέρνησης για την όσον τάχιστα απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, του υφυπουργού Εξωτερικών υπευθύνου για θέματα  Αποδήμου Ελληνισμού και Εκκλησιών Γεωργίου Κώτσηρα και άλλων.

Ο Στράτος Σαφιολέας διευθυντής του τμήματος Επικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ομιλεί στο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 για τις επικοινωνίες. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/Dimitrios Panagos

Ο Πατριάρχης μέχρι τώρα διέδιδε ευκαίρως ακαίρως τη στήριξή του στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Αποκαλύπτουμε σήμερα πως αμέσως μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στην Ελβετία, την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου, ο Πατριάρχης τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος έθεσε αμέσως σε κίνηση τον μηχανισμό της προπαγάνδας που έχει στήσει με στρατηγιστές υπαλλήλους του στη Νέα Υόρκη και επίσης με το κύκλωμα που διατηρεί και συντηρεί στην Ελλάδα. Τα μέλη του κυκλώματος ένθεν κακείθεν, με ανυπόγραφα δημοσιεύματα έκαναν επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επίσης στην υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και σημερινό σύμβουλο έκδοσης του «Ε.Κ.», Αντώνη Διαματάρη, και άλλους.

Εν τω μεταξύ, προσπάθησαν να διασύρουν την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ο ίδιος μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», όχι μόνο προφορικώς, αλλά και γραπτώς σε μηνύματά του προέβη σε σκιώδη σχόλια απάδοντα σε ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και μάλιστα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Το πρόσφατο πολυδιαφημισμένο συνέδριο των Αρχοντικών Ταγμάτων απεδείχθη τελικά ατελέσφορο καθότι ουδείς υψηλά ιστάμενος, από τον Πρωθυπουργό μέχρι Υπουργούς, εμφανίσθηκε, ούτε ο Πρωθυπουργός της χώρας δέχθηκε τα Τάγματα υπαιτιότητι του Ελπιδοφόρου. Παρευρέθηκε ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης. Η δε ανάπεμψη Νεκρώσιμου Τρισάγιου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής του Αγίου Γρηγορίου του Ε, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, έγινε αιτία λοιδοριών από πλείστους όσους ιεράρχες, ιερείς και θεολόγους της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μία έντονη ανησυχία ανάμεσα σε ιεράρχες του Φαναρίου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του Πατριαρχείου λόγω έργων και λόγων του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ενώ η καταληκτήρια συνισταμένη των ανησυχιών τους είναι πως δεν μπορεί να χάσει το Πατριαρχείο το «κλεινόν άστυ», εννοώντας την κυβέρνηση της Ελλάδος, χάρη ενός ανθρώπου, του Ελπιδοφόρου.

Επίσης, ο Πατριάρχης τις τελευταίες μέρες δέχεται πυρά τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όσο και από μεγάλη μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης για την πρόσφατη παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας, και την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος που συνυπέγραψαν οι αρχηγοί κρατών.

Search this website Type then hit enter to search