You are currently viewing Προετοιμασίες για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας-Τι προβλέπει η εθιμοτυπία

Προετοιμασίες για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας-Τι προβλέπει η εθιμοτυπία

  • Reading time:2 mins read
Εντατικές προετοιμασίες γίνονται στη Μητρόπολη Παραμυθίας για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Σεραπίωνος, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες (που δεν είναι επίσημες ακόμη), θα γίνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. 

Ήδη με απόφαση του Τοποτηρητού της Μητροπόλεως Παραμυθίας Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου ορίστηκε Τελετάρχης  της Τελετής της ενθρόνισης ο κληρικός της Μητροπόλεως Ιωαννίνων πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ηλίας Σέπερης. 

Για τα της ενθρόνισης  έχει προγραμματιστεί  Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Παραμυθίας προς ενημέρωση των κληρικών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές.

Οι πιστοί στη Μητρόπολη Παραμυθίας είναι βέβαιοι ότι με πόθο Χριστού και με αληθινή χαρά θα εργαστεί ο νέος Μητροπολίτης, ώστε να μεγαλυνθεί η τοπική Εκκλησία. Σκέψεις και αισθήματα για μια καρποφόρα ποιμαντορία  κυριαρχούν στους κατοίκους της περιοχής. 

Η ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ειδικών Θεμάτων Εκκλησιαστικής Τάξεως  και Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας καταρτίζεται πρόγραμμα περί της ενθρονίσεως από την Μητρόπολη.

Όπως αναφέρεται στον κώδικα (που παραθέτει τα προβλεπόμενα για όλες τις ενθρονίσεις) τον ενθρονιζόμενο νέο Μητροπολίτη υποδέχονται στα όρια της Μητροπόλεως οι τοπικές αρχές της περιοχής (πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού και άλλες αρχές) και του εύχονται το “ως ευ παρέστη”.  

Εφ’ όσον οι περιστάσεις το ευνοούν, πραγματοποιείται μια σύντομη Τελετή Υποδοχής, και στη συνέχεια Οι επίσημοι συνοδεύουν, με ιεραρχημένη την αυτικινητοπομπή, τον Μητροπολίτη έως την πόλη, που βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Μητρόπολης. 

Στην είσοδο ή στην πλατεία της πόλης, τον νέο Μητροπολίτη υποδέχεται ο Μακαριώτατος, ο Τοποτηρητής, οι Αρχιερείς, οι Ιερείς, οι Διάκονοι, οι Μοναχοί και οι Μοναχές, ο δήμαρχος, οι υπόλοιπες τοπικές αρχές και ο λαός (τους κληρικούς τους παρουσιάζει ο Τοποτηρητής, τον Δήμαρχο ο Περιφερειάρχης και ούτω καθεξής).

Ο νέος Ποιμενάρχης περιβάλλεται τον μανδύα και ο Τοποτηρητής του εγχειρίζει την ποιμαντορική ράβδο. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νέο Μητροπολίτη αποδίδονται οι καθιερωμένες τιμές. 

Στον προκαθορισμένο τόπο προσφωνείται ο νέος Μητροπολίτης από τον Δήμαρχο και ακολούθως αντιφωνεί.

Σχηματίζεται πεζή πομπή, όπου τηρείται μια συγκεκριμένη τάξη (προηγούνται η μουσική του δήμου, το στρατιωτικό άγημα, λαμπάδες, φανοί εξαπτέρυγα, ο σταυρός, οι ιεροφορούντες ιερείς, οι διάκονοι με δικηροτρίκηρα, έπειτα ο νέος Μητροπολίτης έχοντας στα δεξιά τον Μακαριώτατο και τον Τοποτηρητή και στα αριστερά τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, και έπονται οι άλλες τοπικές αρχχές, οι μη ιεροφορούντες κληρικοί κ.λπ.).

Ο νέος Μητροπολίτης, αφού ασπάζεται στην είσοδο του ναού την εικόνα, εισέρχεται στο Ιερό Βήμα, όπου ασπάζεται την την Αγία τράπεζα και ενδύεται Επιτραχήλιο και Ωμοφόριο.

Στη συνέχεια ευλογεί το λαό από τη μέση του ναού, ανέρχεται στον αρχιερατικό θρόνο, διαβάζονται από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου τα σχετικά έγγραφα(συνοδική εγκύκλιο, προεδρικό διάταγμα) και αρχίζει η ειδική ακολουθία. 

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου συνήθως γίνεται ημέρα Σάββατο, ώστε την Κυριακή τελεί την πρώτη του λειτουργία και δέχεται τις ευχές των πιστών κατά την προσφορά του αντιδώρου. 

Την ίδια ημέρα  ή την επόμενη  ο νέος Μητροπολίτης επισκέπτεται τον προκάτοχό του, εφόσον είναι εν ζωή (όπως συμβαίνει στη Μητρόπολη Παραμυθίας).

Την ίδια ημέρα  ή την επόμενη τελεί τρισάγιο και καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Πόλης, που ενθρονίστηκε. 

Τις επόμενες ημέρες επισκέπτεται ιεραρχικά τις αρχές του τόπου, ανταποδίδοντας την τιμή για τη συμμετοχή τους στην τελετή της ενθρόνισης.

***

Το άνοιγμα του νέου Μητροπολίτου στο λαό και η ευαισθητοποίηση του για την άσκηση της αγάπης και την εκδήλωση της επι-κοινωνίας με το ποίμνιο είναι η πιο βαθιά προσέγγιση για μια πνευματική αναγέννηση.

π. Ηλίας Μάκος

Search this website Type then hit enter to search