You are currently viewing Πως ο Μελιτινής Μάξιμος βρέθηκε  από τη Γαλλία στην Αγγλία και.. «απέφυγε» την Αμερική

Πως ο Μελιτινής Μάξιμος βρέθηκε από τη Γαλλία στην Αγγλία και.. «απέφυγε» την Αμερική

  • Reading time:1 mins read

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μαζί με  την εκλογή του νέου Μητροπολιιτη Γαλλίας έκανε και μια ακόμη κίνηση προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις! 

Σύμφωνα με  το ανακοινωθέν της Συνόδου μετετέθη ο Επίσκοπος Μελιτηνής Μάξιμος εκ των Βοηθών Επισκόπων της Μητροπόλεως Γαλλίας στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων ως βοηθός του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα.Μετά την αποτυχία,για πολλούς λόγους της προσπάθειας που καταβλήθηκε  να εκλεγεί ως Ιταλίας και μετά ως διάδοχος του Εμμανουήλ στη Γαλλία και ύστερα από την άρνηση του να εκλεγεί Ισπανίας η μετάθεση του ήταν μονόδρομος. 

Εκ των πληροφοριών που διέρρευσαν από έγκυρες  κκλησιαστικές πηγές λέγεται ότι η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι δεν θα υπήρχε καλή χημεία μεταξύ του νέου Μητροπολίτη Γαλλίας Δημητρίου και του Επισκόπου Μελιτηνής . Γιαυτό η μετάθεση του Μαξίμου σε άλλη Μητρόπολη, παρά την επιτυχή και καρποφόρα διακονία του στην ευρωπαϊκή χώρα, ήταν η πιο σωστή απόφαση για όλους. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  του πρότεινε ο Γέρων Χαλκηδόνος και Γέροντας του τα τελευταία έτη να τον πάρει κοντά του στην Πόλη αλλά ο Μάξιμος δεν το έκρινε επωφελές για το μέλλον του. 

Στο μεταξύ όταν έγινε γνωστό ότι μεθοδεύεται μετάθεση του Μελιτηνής  απεύθυνε   αίτημα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να τον πάρει  κοντά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος, για  να τον χρησιμοποιήσει στα σχέδια του για την επόμενη μέρα για τις Πατριαρχικές εκλογές. 

Ανάλογο αίτημα απέστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας στην Μεγάλη Βρετανία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα του Ελπιδοφόρου δεν προχώρησε γιατί αρνήθηκε την μετάθεση του στις ΗΠΑ ο Μαξιμος διότι δεν θα ήθελε να αναμιχθεί  στις Πατριαρχικές εκλογές και να έλθει αντιμέτωπος με τον Γέροντα και ευεργέτη του Εμμανουήλ, ο οποίος προφανώς έχει τις ίδιες φιλοδοξίες. Το ίδιο αίτημα απεύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας είχε θετική έκβαση, και από σήμερα ο Επίσκοπος Μελιτινής μετατίθεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Άλλωστε ο Νικήτας δεν έχει άλλες φιλοδοξίες. 

Ποιος είναι ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος (Παφίλης) γεννήθηκε το 1978 από ιερατική οικογένεια στην Καρδίτσα και μετά την στρατιωτική του θητεία σπούδασε Ιστορία, Θεολογία και Διεθνείς Σχέσεις. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Φαναρίου στην Καρδίτσα.

Αποφοίτησε αριστεύσας από το Αμερικανικό Κολλέγιο Deree λαβών Πτυχίο Ιστορίας. Παρακολούθησε μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Ιησουίτικου Πανεπιστημίου Loyola της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ όπου υπηρετούσε παράλληλα ως ιερεύς και έλαβε το Δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Μεταπτυχιακό του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Διαθρησκειακή Διπλωματία και θέμα μεταπτυχιακής εργασίας «Diplomacy and International Relations in seeking unity». 

Έλαβε επίσης Πτυχίο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Πτυχίο της παλαιάς Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Πτυχίο του Ινστιτούτου Πληροφορικής ICDL και Πτυχίο του Ινστιτούτου Αγγλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Michigan των ΗΠΑ.

Χειροτονήθηκε το 2003 από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Θεόκλητο (νυν Βρεσθένης) και διακόνησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στην Ελλάδα,την Αμερική και τη Γαλλία. . Υπηρέτησε επί σειρά ετών ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. 

Υπηρέτησε στην Ι. Μητρόπολη Ατλάντας ως ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Μάρκου Φλόριντας και του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Ορλεάνης στη Λουϊζιάνα. 

Υπηρέτησε για 10 έτη ως Συνοδικός γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Από το 2016 έως το 2018 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και στη συνέχεια ως Πρωτοσυγκελλεύων αυτής.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές εξωτερικές εκκλησιαστικές αποστολές και εκπροσωπήσεις, έχει διατελέσει διερμηνέας σε διορθόδοξες συναντήσεις και το 2016 συμμετείχε ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Κρήτη. Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου του Διαθρησκειακού Οργανισμού KAICIID. 

Είναι μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και της Υποεπιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).

Στις 9 Οκτωβρίου 2018 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Μελιτηνής και χειροτονήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Ιταλίας( τότε Ισπανίας)κ. Πολύκαρπο, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, Ελβετίας κ. Μάξιμο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο.

Στις 20 Ιουλίου 2021, με αίτημα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέκρινε την μετάθεσή του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.