You are currently viewing Πνευματικές ευκαιρίες προετοιμασίας για τα άγια Χριστούγεννα στην Εκκλησία των Σερρών

Πνευματικές ευκαιρίες προετοιμασίας για τα άγια Χριστούγεννα στην Εκκλησία των Σερρών

  • Reading time:2 mins read

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, στο πλαίσιο της πνευματικής προετοιμασίας για τα άγια Χριστούγεννα, λίγες δηλαδή ημέρες πριν το μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου μας στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, προσέφερε στους μικρούς και μεγαλυτέρους την ευκαιρία να λάβουν το καθαρό και ορθόδοξο μήνυμα των Χριστουγέννων καθώς και την ζείδωρη χάρη του ιερού Λειψάνου του Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου, ώστε να εορτάσουν αγιοπνευματικά και ελληνορθόδοξα το άγιο Δωδεκαήμερο με αγάπη και πίστη στις καρδιές τους.

Ειδικότερα, σήμερα, Κυριακή «Προ της Χριστού Γεννήσεως», 18 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος ετέλεσε την θ. Λειτουργία στον ιερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Αγ. Ιωάννου Σερρών.

Ακολούθως, στις 12:00 το μεσημέρι, με την πατρική ευλογία και παρότρυνση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου και την έμπονη μέριμνα του Γραφείου Νεότητος της Εκκλησίας των Σερρών, στον αύλειο χώρο του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά ο στολισμός του «Δένδρου των Ευχών».

Στην γεμάτη νεανικό παλμό και ενθουσιασμό εόρτια αυτή εκδήλωση, συμμετείχαν πολλά από τα παιδιά των κατηχητικών των ιερών Ναών των Σερρών και της Νιγρίτης, αλλά και της ευρύτερης Μητροπολιτικής περιφέρειας, συνοδευόμενα από τους υπευθύνους ιερείς και τους κατηχητές τους, καθώς και η στρατιωτική χορωδία του 10ου Συντάγματος Πεζικού, η οποία απέδωσε αριστοτεχνικώς χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια.

Το φυσικό έλατο στην πλατεία του ιερού Μητροπολιτικού Ναού, που εφύτευσε προ 15ετίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, δέχθηκε τα στολίδια με τις προσωπικές ευχές, που τα ίδια τα παιδιά ετοίμασαν για να το στολίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα νιάτα της Εκκλησίας, ευαισθητοποιημένα στο φιλάνθρωπο πνεύμα των αγίων ημερών, προσέφεραν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Κιβωτός Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, καλλιεργώντας στην πράξη τις μεγάλες αρετές της χριστιανικής αγάπης και της αλληλεγγύης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ευλόγησε με την πατρική του παρουσία όλους και βέβαια ήταν εκεί και στην κλήρωση που ακολούθησε για τα παιδιά με πλούσια δώρα. Κατ’ αυτή κληρώθηκαν βιβλία, ποδήλατα, επιτραπέζια παιχνίδια και δόθηκαν διάφορα γλυκίσματα. Ευχή και

προσευχή όλων ήταν τα εφετεινά Χριστούγεννα να μοσχοβολήσουν από πίστη, χαρά, ελπίδα και αγάπη.

Ακολούθως, στις 5:30 το απόγευμα, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης υποδέχθηκε στα προπύλαια του ιερού Ναού Αγ. Βασιλείου Κάτω Λευκώνος το ιερό Λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου, το οποίο ευρίσκεται αποτεθησαυρισμένο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προερχόμενο εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικομηδείας της Μικράς Ασίας, μεταφερθέν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Το χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγ. Βασιλείου, εκόμισε ο ίδιος ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, με την συμπροσευχητική παρουσία του ιερού κλήρου, αντιπροσωπειών πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους και του φιλαγίου λαού του Θεού, οι οποίοι προσήλθαν να λάβουν την χάρη του Μεγάλου Καππαδόκου Ιεράρχου.

Ο ως είρηται νεόδμητος ιερός Ναός, ο μοναδικός στην Μητροπολιτική περιφέρεια Σερρών και Νιγρίτης, που τιμάται επ’ ονόματι του μεγάλου αυτού Αγίου της πίστεώς μας και οικουμενικού διδασκάλου της Εκκλησίας μας, θεμελιώθηκε το έτος 2010 από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, πλησίον του παλαιού μικρού ιερού Ναού Κοιμ. Θεοτόκου, ο οποίος δεν εκάλυπτε επαρκώς τις αυξημένες λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες της ραγδαίως αναπτυσσομένης αυτής ενορίας, της αποτελουμένης από ευλαβείς Ποντίους, Βλάχους και γηγενείς κατοίκους, τα δε θυρανοίξιά του έγιναν κατά μήνα Απρίλιο του παρόντος έτους.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη υποδοχή του ιερού Λειψάνου, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, εν όψει και της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων καθώς και τον φιλάγιο λαό, για την συγκινητική συμπροσευχητική του παρουσία.

Να σημειωθεί ότι το ιερό Λείψανο του Αγίου Βασιλείου θα ευρίσκεται προς αγιασμό και ευλογία του φιλαγίου λαού στον ομώνυμο ιερό Ναό Κάτω Λευκώνος μέχρι το πρωΐ της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται, κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας, οι ιερές ακολουθίες.