You are currently viewing Πλήθος ανθρώπων είπε το τελευταίο αντίο στον αλησμόνητο δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ

Πλήθος ανθρώπων είπε το τελευταίο αντίο στον αλησμόνητο δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ

  • Reading time:3 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Στο Εβραϊκό Νεκροταφείο των Ιωαννίνων τάφηκε, το απόγευμα της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου, ο αείμνηστος δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, που το αποτύπωμά του, η ιχνηλάτησή του, το διάβα του έχει φως, έχει καλοσύνη, έχει μεγαλοσύνη, έχει επιτεύγματα, που δεν μπορούν να λησμονηθούν και να αφεθούν στην άκρη. 

Στην Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων, που βρίσκεται  στο Κάστρο της πόλης,  έγινε, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,  η νεκρώσιμη τελετή, όπου επικηδείους εκφώνησαν ο  πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης,  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου,  ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, που μετέφερε τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί τα Γιάννινα και τον υποδέχθηκε θερμά ο αείμηστος δήμαρχος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης, ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης (εκπροσωπώντας όσους μαθήτευσαν κοντά του), ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωπος του Εβραϊκού Συμβουλίου Ελλάδας και ένας συγγενής του.

Έγιναν αναφορές στην φωτεινή και χαρισματική προσωπικότητά του, στη σπουδαιότητα του επιστημονικού του έργου, στην ανθρωπιά του, στην προσφορά του μέσα από την ιατρική, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, στον ευγενή χαρακτήρα του, που όλα αυτά και άλλα πολλά ήταν το καθρέφτισμα του αγώνα του για μια καλύτερη κοινωνία, αλλά και το απαύγασμα της καρδιάς του. 

Ήταν εκεί και συλλυπήθηκαν τη  σύζυγό του Κλεοπάτρα και τους οικείους του, εκτός από τους προαναφερόμενους, αρκετοί Γιαννιώτες, καθώς και  μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, όπως και  Εβραϊκών Κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας, Ηπειρώτες βουλευτές, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, πανεπιστημιακοί κ. ά.

Ο Μωυσής Ελισάφ, άνθρωπος συναισθηματικός και ευαίσθητος, δεν έπαψε ούτε για μια στιγμή να μάχεται και να υπηρετεί συνειδητά τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα, χωρίς ποτέ να χάσει το προσωπικό του όραμα. 

Ως άτομο με γνήσια δημιουργική συνείδηση έδειχνε με τις πράξεις του το χρέος να μένουμε εσωτερικά ασυμβίβαστοι και ελεύθεροι, όπως εκείνος. 

Δεν ήταν “κουμπωμένος”, αλλά ανοιχτόκαρδος σε όλους, με απλότητα, σεμνότητα, γοητευτική γνησιότητα και διάθεση να φανεί χρήσιμος, όπως και όπου μπορούσε. Και φάνηκε χρήσιμος σε πάμπολλες περιπτώσεις, γι’ αυτό είναι πολλοί αυτοί, που τον ευγνωμονούν.  

Η ζωή του έδειξε ότι πορεύτηκε έντιμα και με αξιοπρέπεια προς τη μεγάλη κορφή της καταξίωσης και της πνευματικής νίκης και η όμορφη πλεύση του μέσα στο πέλαγος της κοινωνίας σκόρπισε διάχυτο άπιαστο άρωμα.