You are currently viewing Πικρία και απογοήτευση …

Πικρία και απογοήτευση …

  • Reading time:1 mins read
Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Μια πικρία και απογοήτευση διακατέχει το είναι μας , ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελάδος περί εκκλησιασμού το Άγιο Δωδεκαήμερο.
Κι αυτό που μας έθλιψε για μια ακόμη φορά είναι το γεγονός ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις ημέρες αυτές  εξεδόθη ως συνήθως νωρίτερα του ανακοινωθέντος της ΔΙΣ. Επαληθευτήκαμε δυστυχώς, ότι τόσο η ΚΥΑ, όσο και η απόφαση της ΔΙΣ ουσιαστικά είχαν προαποφασιστεί στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ Συνοδικών Ιεραρχών και Μεγάρου Μαξίμου.
Και επομένως όλα τα άλλα που διαδραματίστηκαν, οι διαβουλεύσεις , το εκρηκτικό κλίμα και η παρ´ολίγον ρήξη ήταν  για τα «μάτια του κόσμου»!
«Ζάλην ένδοθεν έχων λογισμών αμφιβόλλων», για το σκεπτικό των Αγίων Συνοδικών!

 Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ο  μέγιστος αριθμός των 25 πιστών για κάθε Ναό και των 50 πιστών για τους Μητροπολιτικούς.
Για να καταλάβετε την ασχετοσύνη των ανθρώπων που τα αποφάσισαν όλα αυτά αρκεί να  πούμε τα εξής:
Ο Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών έχει συνολική επιφάνεια 1518 τ.μ. με χωρητικόητα 3.000 πιστούς! Ο Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης είναι 43,5×33μ. και ο Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης είναι διαστάσεων 51,90×30,80μ. Ο Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Πειραιώς έχει εμβαδόν 835 τ.μ. και Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Αιγίνης έχει συνολική επιφάνεια 1.200 τ.μ. με χωρητικότητα 9.000 πιστούς. 
Όλοι οι παραπάνω Ναοί, από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων, δεν είναι Μητροπολιτικοί.
Όλοι οι Μητροπολιτικοί Ναοί της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι μικρότεροι αυτών που αναφέραμε.
 Με ποιά λογική οι Μητροπολιτικοί Ναοί θα έχουν μέγιστο αριθμό πιστών τους 50 και οι υπόλοιποι Ναοί, εν οις και οι ανωτέρω τεράστιοι, θα έχουν μέγιστο αριθμό πιστών τους 25;;;Όλα εική και ως έτυχε! Κατά τα άλλα νοιάζονται για την υγεία μας!
Αναφέρει το ανακοινωθέν ότι «πολλοί πιστοί θεώρησαν προσβλητική για τους ίδιους και την Εκκλησία την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έμπροσθεν Ιερών Ναών».
Μόνο οι πιστοί το θεώρησαν αυτό; Υπήρξαν Αρχιερείς οι οποίοι το κατήγγειλαν κιόλας  και άλλοι που διαμαρτυρήθηκαν ότι νιώθουν να βρίσκονται σε ομηρία.
Και λίγο πιο κάτω  το ίδιο ανακοινωθέν γράφει: «…και άλλοι θεώρησαν ότι η Ιερά Σύνοδος στο βωμό της διατηρήσεως καλών σχέσεων με την Κυβέρνηση μειοδότησε σε ζητήματα, τα οποία αφορούν στην Λατρεία και την ζωή Της».
Γιατί μας το δηλώνουν αυτό οι άγιοι Συνοδικοί; Για να λάβουν την από μέρους μας απάντηση του Κυρίου προς τον Πιλάτο: «σύ είπας»;
Γιατί όμως το αναφέρουν χωρίς έστω να το αναιρέσουν με επιχειρήματα; Μήπως γιατί νοιώθουν πως οι πιστοί απλώς διαπιστώνουν την αλήθεια;Και η αλήθεια μόνο με αλήθειες αναιρείται ή επαληθεύεται;
Αναγνώρισαν επίσης «την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την αναχαίτιση της διασποράς του covid-19…και την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Για την μεροληπτική στάση της Κυβέρνησης έναντι των χριστιανών δεν βρήκαν τίποτε να πουν;  Αυτοί οι έρμοι άνθρωποι έχουν μαντρωθεί ένα σχεδόν χρόνο μέσα στα σπίτια τους δεν δικαιούνται ενός δίκαιου επαίνου;
Ο προφητάναξ  Δαυίδ, στον 13ο ψαλμό γράφει: «πάντες εξέκλιναν, άμα ηχρειώθησαν, ουκ έστι ποιών χρηστότητα, ουκ έστιν έως ενός»…
Ποιός θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των πιστών που επιθυμούν και αποκλείστηκαν  να συμμετάσχουν στην Θεία Λατρεία;
Πώς γίνεται να υπάρχει Εκκλησία χωρίς πιστούς;
Έως πότε θα επιτρέπει η Διοικούσα Εκκλησία να την μεταχειρίζεται το Κράτος ως μία από τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ του;
Λησμονούν ότι η Εκκλησία είναι Θεοίδρυτη;
Θα τηρήσουμε ό,τι αποφάσισε η ΔΙΣ και ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε όλοι μας σε κάποια από τις τρεις Θείες Λειτουργίες να συμμετάσχουμε.Ο Θεός βλέπει, ακούει και σημειώνει… Και αυτοί που σήμερα κατευθύνουν την πορεία της Εκκλησίας με τόση επιπολαιότητα αύριο θα τους ζητηθεί να απολογηθούν και να  πληρώσουν τις ζημίες και τις απώλειες που σημειώνονται!
Πόσοι και πόσοι δεν πολέμησαν κατά καιρούς την Εκκλησία!
Εκείνοι χάθηκαν, μα η Εκκλησία υψώθηκε ως τους ουρανούς!
Αυτό είναι το μεγαλείο της…
Την πολεμούν και νικά!
Την επιβουλεύονται και εκείνη θριαμβεύει!
Την υβρίζουν και φανερώνεται λαμπρότερη!
Δέχεται χτυπήματα και αντί να κλονίζεται, στερεότερη γίνεται!
Κλυδωνίζεται, αλλά δεν καταποντίζεται!
Χειμάζεται, αλλά δεν ναυαγεί!
Παλεύει, αλλά ποτέ δεν υποκύπτει.Και όταν θυμώσει τιμωρεί…!