You are currently viewing Ποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα σηκώσουν το βάρος των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Μάνδρας;

Ποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα σηκώσουν το βάρος των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Μάνδρας;

  • Reading time:1 mins read

Crash test για την ελληνική ασφαλιστική αγορά στο σύνολό της, την κάθε εταιρεία αλλά και τον μεμονωμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, αποτελεί η διαχείριση των περιπτώσεων που χρήζουν αποζημίωσης, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις μεγάλες πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.

Μέχρι και χθες, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν ακριβή εικόνα της όλης κατάστασης, καθώς υπάρχουν ακόμη μέρη στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι πραγματογνώμονες, όπως επισημάνθηκε στο NextDeal.

Κατόπιν τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του ύψους των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι παρακινδυνευμένη. Οι αρχικές εκτιμήσεις πάντως που έκαναν λόγο για 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και δημοσιεύθηκαν και στο nextdeal.gr, αποτελούν την «κάτω» βάση καθώς νέες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο τελικός λογαριασμός θα κινηθεί υψηλότερα.

Να σημειωθεί εδώ πάντως ότι ορισμένες μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές ζημίες, όπως αυτή της Johnson & Johnson και της ΑΒ Βασιλόπουλος, δεν θα επηρεάσουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς οι δύο εταιρείες, όπως αναφέρουν από την αγορά, είναι ασφαλισμένες απευθείας στο εξωτερικό και δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς αυτούς.

Επίσης, γενική πεποίθηση είναι στην αγορά ότι οι περισσότερες κατοικίες που έχουν πληγεί είναι ανασφάλιστες, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων, τα οποία δεν φέρουν την κάλυψη για ζημίες από φυσικές καταστροφές.

Aπό μία πρώτη έρευνα του NextDeal, η Εθνική Ασφαλιστική, η Generali, η AXA, η Allianz και η Ergo, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλούς εμπορικούς και βιομηχανικούς «κινδύνους» στην περιοχή, θα σηκώσουν μεγάλο βάρος των αποζημιώσεων. Οι πέντε αυτές εταιρείες υπολογίζουν ότι θα καταβάλουν συνολικά πάνω από 9 εκατ. ευρώ, με την Εθνική βέβαια να έχει τη μερίδα του λέοντος.

Πάντως, οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ευαισθησία τους απέναντι στους πληγέντες. Έτσι, για παράδειγμα η AXA, έδωσε άμεσα προκαταβολές σε πληγέντες πελάτες της ενώ η Generali βοήθησε στον απεγκλωβισμό αυτοκινήτων πελατών της και συντόμευσε κατά πολύ τις διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με χθεσινή ανακοίνωσή της εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Αναγνωρίζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι κάτοικοι, ο κρατικός μηχανισμός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές, στέκεται δίπλα τους για τη γρήγορη αποκατάσταση της ζωής στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι από τους πρώτους αποδέκτες και διαχειριστές των επιπτώσεων τόσο σοβαρών καιρικών φαινομένων, η Ένωση κάλεσε όλα τα μέλη να συμβάλουν καθοριστικά στην επιστροφή στην ομαλότητα πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Οι διαδικασίες αναγγελιών ζημιών είναι σε εξέλιξη και συνεχίζεται η καταγραφή τους καθώς δεν είναι ακόμη προσβάσιμοι όλοι οι χώροι στους πραγματογνώμονες και τους εκτιμητές.

Η ΕΑΕΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι για άλλη μια φορά το σύνολο των μελών της, οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα ενεργήσουν με κύριο γνώμονα την ευαισθησία και κατανόηση απέναντι στους πληγέντες ασφαλισμένους τους, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και διευκολύνοντάς τους, όπου είναι εφικτό.

Μία επιπλέον πρωτοβουλία της Ένωσης, είναι η συγκέντρωση πόρων που θα διατεθούν στους Δήμους Μάνδρας και Νέας Περάμου, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων και των τοπικών αρχών.

Με αυτόν τον τρόπο η Ένωση, ως εκπρόσωπος του κλάδου και στο πλαίσιο της ευθύνης της απέναντι στη κοινωνία, όταν αυτή δοκιμάζεται, θα συμβάλει επιπλέον στην προσπάθεια για άμεση αποκατάσταση της περιοχής αλλά κυρίως στη γρήγορη επιστροφή των κατοίκων στην κανονικότητα της καθημερινότητάς τους.

Στο μεταξύ και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες ανακοίνωσαν διάφορα μέτρα με στόχο να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Ειδικότερα:

Επί ποδός η Interamerican για την αντιμετώπιση των αναγκών

Σε κατάσταση συναγερμού και με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, μηχανοκίνητου εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού, βρέθηκε από τις πρώτες ώρες των ακραίων καιρικών φαινομένων η Interamerican για την υποστήριξη των ασφαλισμένων της εταιρείας -και όχι μόνο- που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Θριάσιο Πεδίο.

H εταιρεία διέθεσε στην περιοχή Μεγάρων – Νέας Περάμου – Μάνδρας – Ελευσίνας από τις πρώτες ώρες πάνω από 15 οχήματα του στόλου οδικής βοήθειας-πλατφόρμες, ρυμουλκά, γερανούς και προσωπικό- που εργάσθηκαν αδιάλειπτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι επεμβάσεις αφορούσαν επί το πλείστον, σε αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά, αλλά και σε αποκατάσταση άλλων προβλημάτων σε περιουσιακά στοιχεία, λόγω των φερτών υλικών από τη θεομηνία.

Ταυτόχρονα, εξειδικευμένη ομάδα της Interamerican ανέλαβε τη διενέργεια άμεσης πραγματογνωμοσύνης και εκτίμησης των ζημιών, προχωρώντας σε ταχύτατη διαδικασία διακρίβωσης και διαχείρισης των περιστατικών, για την ανακούφιση των πληγέντων.

Δωρεάν 1.000 συμβόλαια υγείας NN Care for All από την ΝΝ Hellas

Η NN Hellas προσφέρει δωρεάν 1.000 Συμβόλαια Υγείας NN Care for All στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας στην Μάνδρα Αττικής. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη δράση του προγράμματος «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Τα 1.000 Συμβόλαια θα δοθούν στους πληγέντες, σύμφωνα με συγκεκριμένο πλαίσιο κριτηρίων και με προτεραιότητα σε: οικογένειες, πολύτεκνους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άστεγους, άνεργους). Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μάνδρας θα καταρτίσουν κατάλογο δικαιούχων, που θα ασφαλιστούν.

Το NN Care for All αποτελεί ένα πρόγραμμα Υγείας, το οποίο παρέχει κάλυψη στον Ασφαλισμένο για απεριόριστο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, χωρίς περιορισμούς, ιατρικό έλεγχο, ιστορικό ή εξαιρέσεις.

Άμεση υποστήριξη από την Υδρόγειο Ασφαλιστική

Δίπλα στους συνεργάτες και ασφαλισμένους της με στόχο να παράσχει άμεση βοήθεια και υποστήριξη βρέθηκε και η Υδρόγειος Ασφαλιστική. Με εντολή της διοίκησης της εταιρείας, από την πρώτη ημέρα των καταστροφών, εξυπηρετήθηκαν χωρίς καμία χρέωση όλα τα περιστατικά ρυμούλκησης οχημάτων, ακόμη και ασφαλισμένων που δεν διαθέτουν αντίστοιχη κάλυψη στο ασφαλιστήριό τους.

Επίσης, μέσα σε λίγες ημέρες από τα γεγονότα, οι κ.κ. Χάρης Δαμάσκος, διευθυντής αποζημιώσεων και Νίκος Καμακάρης, διευθυντής αποζημιώσεων Λοιπών Κλάδων, επισκέφθηκαν τις περιοχές και πληγέντες ασφαλισμένους της εταιρείας, ώστε, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών και την παροχή των αποζημιώσεων.

Τέλος, η Υδρόγειος Ασφαλιστική προχωρά άμεσα σε προκαταβολές αποζημίωσης για όλες τις ζημιές περιουσίας που καταγράφηκαν.