You are currently viewing Πέντε χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

Πέντε χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

  • Reading time:1 mins read
Συμπληρώνονται  πέντε χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού (25 Μαρτίου 2019).
Τιμούμε τη μνήμη του με ευγνωμοσύνη για όσα σημαντικά και ουσιαστικά πρόσφερε σε όλο τον ενήλικο βίο του στην Ορθοδοξία, στον Ελληνισμό, στην Αυστραλία και στον κόσμο ολόκληρο υπηρετώντας με συγκινητική αφοσίωση, μαχητικότητα, ταπεινότητα, απλότητα κι ανιδιοτέλεια τον πιστό κόσμο που ο Θεός κι η Εκκλησία του εμπιστεύθηκαν, εκτελώντας με παραδειγματική ευσυνειδησία την ιερή αποστολή του.
Υπήρξε ο φιλόστοργος πνευματικός πατέρας, το στήριγμα, το πρότυπο, ο φυσικός ηγέτης του Ελληνισμού της Αυστραλίας, σε πραγματικά δύσκολες εποχές γεμάτες εμπόδια, πάσης φύσεως προκλήσεις, αντιξοότητες, αλλά και παράλογες, μικρόψυχες εμφύλιες διαιρέσεις.
Κι αν η ομογένειά μας στη μακρινή Αυστραλία διατηρεί ακόμα σήμερα την ξεχωριστή ελληνική της ταυτότητα (με εθνική και ορθόδοξη συνείδηση), χωρίς να την έχει «καταπιεί» το πολυπολιτισμικό χωνευτήρι της χώρας αυτής, κατά κοινή ομολογία και παραδοχή το οφείλει στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό. Που με την ασυμβίβαστη υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας στη ζωή της Εκκλησίας, την ίδρυση δεκάδων πρωτο-δευτεροβάθμιων ελληνικών σχολείων/κολλεγίων (και τριτοβάθμιας Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής), κατηχητικών σχολείων, μοναστηριών, γηροκομείων, κέντρων προνοίας, αλλά και μέσω οργανώσεων – συνεδρίων –  κατασκηνώσεων Ελληνόρθοδοξης Νεολαίας, Κληρικο-Λαϊκών συνελεύσεων (ουσιαστικών και όχι τυπικών και προσχηματικών!), με δεκάδες εκδόσεις της Αρχιεπισκοπής και της Θεολογικής Σχολής (περιοδικά, δοκίμια, ειδικές αναφορές κ.λπ.) στην ελληνική γλώσσα και άλλα πολλά κράτησε ψηλά το ελληνικό φρόνημα και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη τού (περίπου) μισού εκατομμυρίου Ελλήνων της Αυστραλίας.
Ως στοργικός Ποιμενάρχης, ως εξέχων Θεολόγος (μεταξύ άλλων, επί 20 χρόνια συμπρόεδρος του επισήμου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιο-Καθολικής Εκκλησίας και όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών/ως εκπρόσωπός τους), ως εμπνευσμένος Ποιητής («Η Θεολογία και η Ποίηση είναι δίδυμες αδελφές» είχε πει σε μία συνέντευξή του) αφιέρωσε τη ζωή του με ιερό ζήλο στην Εκκλησία και στους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους που απαρτίζουν το Σώμα Της (κληρικούς και λαϊκούς). Ήταν σάρκα από τη σάρκα τους και έτσι ένιωθε έως τα τέλη της ζωής του, οπότε και επέλεξε από βαθιά αγάπη για την Ομογένειά μας να ταφεί όχι στη λατρεμένη του γενέτειρα (την Κρήτη), αλλά στα χώματα όπου ανάλωσε τις περισσότερες δυνάμεις του και πάνω από τη μισή ζωή του: στη γη της Αυστραλίας, στην οποία θήτευσε ως ηγέτης της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της επί 44 συνεχή χρόνια. Περίπου τα μισά (κατά τον χρόνο της κοίμησής του) από τα συνολικά 95 χρόνια τότε της  επίσημης ύπαρξής της (ιδρύθηκε ως Μητρόπολη Αυστραλίας το 1924).
Εδώ και πέντε χρόνια ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός αναπαύεται -όπως ήταν η εκπεφρασμένη (και εγγράφως, στη διαθήκη του) επιθυμία του- στο ελληνικό τμήμα του τεράστιου κοιμητηρίου του Rookwood (Σύδνεϋ), ανάμεσα σε χιλιάδες ομογενείς μας, πίσω ακριβώς από το Ιερό του κοιμητηριακού Ναού Αγίου Αθανασίου (ενός από τις δεκάδες των  ναών που ανεγέρθηκαν ανά την Αυστραλία επί της μακρόχρονης θητείας του ως Αρχιεπισκόπου εκεί).
Χθες (Κυριακή της Ορθοδοξίας, 24/3) στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Αθηνών (στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας), μετά τη λιτάνευση των αγίων εικόνων, τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ Χαρκιολάκη Joseph Harkiolakis επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, επί τη συμπληρώσει πενταετίας από της εν Κυρίω κοιμήσεώς του.
Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου εισήλθε στην αρχιεροσύνη ως χειροτονία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού (τη δεκαετία του 1980) και διατέλεσε για πάνω από δεκαετία Βοηθός Επίσκοπός του στην Αυστραλία ως Επίσκοπος Αριανζού (υπηρετώντας στις Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες Βικτώριας/Τασμανίας και Νότιας/Δυτικής και Βόρειας Αυστραλίας) και στενός συνεργάτης του.
Στην χθεσινή επιμνημόσυνη τελετή παρέστησαν συγγενείς και πολλοί στενοί φίλοι του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ!
Ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του μετά δικαίων, εν ειρήνη!
(Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες αυτής της ανάρτησης είναι από την χθεσινή Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αθηνών)