You are currently viewing Πάσχα στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Πάσχα στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Reading time:3 mins read

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, ο ευσεβής λαός της Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Επίσκοπο και Ποιμενάρχη του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο και τον υπ’ Αυτόν Ιερό Κλήρο, πανηγύρισε το θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστεως και ζωής, την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

 Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως, αναγνώσθηκε η πασχάλια εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής

Αγαπητά μου και περιπόθητα τέκνα,

Εορτή εορτών και πανήγυρη Πανηγύρεων, Ανάσταση καλούμαστε να γιορτάσουμε σήμερα, ως Εκκλησιαστική Κοινότητα. Μας προσκαλεί ο Αναστάς εκ των νεκρών Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Ζωοδότης, και μας προσφέρει στο δείπνο της θείας Βασιλείας, που θα παρατεθεί στην αγία Τράπεζα, τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα εαυτό Του, εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον! Κι εμείς, όσοι πιστοί σ’ Εκείνον, ανταποκρινόμαστε προθύμως και ιδού είμαστε παρόντες και δοξολογούμε τον υπέρ ημών Παθόντα και Ταφέντα και Αναστάντα Κύριό μας και Θεό μας Ιησού Χριστό, τον συντρίψαντα του θανάτου το κράτος και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενον!

Είναι αμετακίνητη και ακατανίκητη η πίστη της Εκκλησίας και για την δική μας εκ νεκρών ανάσταση κατά την δευτέρα παρουσία! Δώρον Ουράνιον! Μέχρι τότε, τα νεκρά σώματα σπέρνονται στη γη και αναμένουν με λαχτάρα την Ανάσταση και την επανένωσή τους με τις ψυχές, ώστε να αποκατασταθεί πλέον η ψυχοσωματική ενότητα του ανθρώπου, που διασπάται την ώρα του θανάτου, και να καταστεί ο άνθρωπος σώος, δηλαδή ακέραιος, αλλά και άφθαρτος και αθάνατος! Γι’ αυτό, στο σύμβολο της Πίστεως, ομολογούμε ότι προσδοκούμε Ανάσταση νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος!

Η Εκκλησία μας, ωστόσο, δεν ομιλεί και δεν μας προετοιμάζει μόνον για την μετά τον θάνατο ζωή, αλλά κυρίως, για την ζωή πριν τον θάνατο! Έχει και προσφέρει ή καλύτερα ΕΙΝΑΙ η ίδια η Εκκλησία πρόταση ζωής! Θέλεις, πράγματι, να ζήσεις; ερωτά. Επιθυμείς, όντως, νόημα βίου, ελευθερία, αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, δικαιοσύνη, ειρήνη και χαρά; Τότε σου προσφέρω μία ζωή αληθινή, που έρχεται μάλιστα από το μέλλον! Έλα στην Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, στο όνομα με το οποίο συντάχθηκες και βαπτίσθηκες και έγινες παιδί του μόνου Βασιλέως Χριστού! Η πορεία σου πρέπει να είναι αγαπητική συμπόρευση με τον Χριστό, ο Οποίος σε εξαγόρασε με το τίμιο Αίμα Του! Να συζείς με τον Χριστό, να αγαπάς τις εντολές Του και να ζεις κατά το θέλημά Του. Μην αγαπήσεις κανένα και τίποτα περισσότερο από τον Θεό, ούτε και τον εαυτό σου τον ίδιο. Αυτός ο τρόπος ζωής, σε κάνει να νοιώθεις και να αγαπάς θυσιαστικά και τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα του Θεού, αλλά και όλη την δημιουργία ως ποίημά Του.

Στον αντίποδα αυτού του σωστικού ήθους, ο διάβολος ως λέων ωρυόμενος ζητεί να μας καταπιεί, εάν καταφέρει να μας απομακρύνει από την μάνδρα της Εκκλησίας και μας παγιδεύσει στις πολυάριθμες παγίδες του. Μας καλεί σε δήθεν απελευθέρωση, στην ουσία όμως σε ανταρσία και χωρισμό από τον μόνον αληθινόν Θεόν! Προτείνει τον θανατηφόρο εγωισμό, με το ένδυμα του δικαιωματισμού και της δήθεν αξιοπρέπειας και διαλύει οικογένειες και κοινωνίες! Προπαγανδίζει την δήθεν αυτοδιάθεση και οδηγεί σε πράξεις βίας και σαρκολατρείας και σε εγκλήματα! Ανατρέπει και διαστρέφει, με όπλο το θράσος και την ασέβεια, ήθη και παραδόσεις αιώνων! Και φυσικά παρουσιάζει την οδό του ευρύχωρη και πλατεία, με όλων των ειδών τις απολαύσεις και ηδονές και κακίες και κανένα περιορισμό. Δυστυχώς, πολλοί ερωτοτροπούν μαζί του και δεν αντιλαμβάνονται τον φοβερό κίνδυνο. Το τέλος της προσφοράς του; Κόλασις αιώνιος!

Αγαπητά μου παιδιά,

Έχει ειπωθεί ότι, δίχως Θεό όλα επιτρέπονται. Η των πραγμάτων αλήθεια, όμως, διδάσκει και πείθει ότι, χωρίς τον Θεό, και ο βίος μας γίνεται αβίωτος! Ο άνθρωπος μόνος, έρημος και απελπισμένος, αναμένοντας την λύτρωση του θανάτου, ως το τέλος μίας ζωής που δεν την κατάλαβε, δεν την έζησε, δεν την χάρηκε και τελικά την έχασε! Η Εκκλησία σήμερα βροντοφωνάζει: Ο Χριστός είναι η Ζωή και η Ανάστασή μας!!! Ας την ακούσουμε.

Παιδιά μου,

Μην αμελήσουμε την σωτηρία μας και χάσουμε την Ζωή την αιώνια! Όχι μόνον την μετά τον θάνατο ζωή, αλλά και την ζωή πριν τον θάνατο! Με καθαρές ψυχές και αρρύπωτα χείλη, ας δοξάσουμε τον Αναστάντα Κύριο! Μαζί Του και για χατήρι Του μπορεί να σταυρωνόμαστε κάθε μέρα, αλλά και κάθε μέρα να ζούμε εμπειρικά την Ανάσταση!

Ο διάβολος μας θέλει τελεσίδικα θανατοποινίτες! Η Εκκλησία του Χριστού μας αναγεννά σε φωτόμορφα και αναστάσιμα τέκνα του φιλανθρώπου Θεού! Μας καθιστά ΟΥΡΑΝΟΠΟΛΙΤΕΣ!!! Φυσικά η επιλογή, όπως και η ευθύνη της επιλογής, είναι δική μας.

Ας αγκαλιαστούμε, λοιπόν, μεταξύ μας, με συγχωρητικότητα και αγάπη, ως αδέλφια, ας ευχηθούμε εις εαυτούς και αλλήλους την αναστάσιμη ζωή, ας ασπασθούμε τα πληγωμένα χέρια και πόδια του Λυτρωτού μας Χριστού, και -εν ευγνωμοσύνη- ας προσέλθουμε στην αγία Τράπεζα, που είναι η πηγή της Αναστάσεώς μας!

Με πολλή πατρική αγάπη και αναστάσιμε ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ σας

† ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

και στη συνέχεια ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχε πλήθος χριστιανών, οι οποίοι κοινώνησαν όλοι τα Άχραντα Μυστήρια.