You are currently viewing Παρουσία 26 Ιεραρχών η εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιάσιο και με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών

Παρουσία 26 Ιεραρχών η εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιάσιο και με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών

  • Reading time:9 mins read

Συνολικά 26 Μητροπολίτες και Επίσκοποι, μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, συμμετείχαν στην μεγάλη εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου.

Δίπλα στους Ρουμάνους υπάρχουν και ιεράρχες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Συρία και την Τανζανία. Οι προσκυνητές ξεπέρασαν τους 145.000, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η σημερινή ημέρα, 14 Οκτωβρίου, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τα Βαλκάνια και τους κατοίκους τους, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή, μια Αγία που στην μόλις 27χρονη επίγεια ζωή της, αλλά και μετά θάνατον -με τις περιπέτειες του ιερού σκηνώματος και τα θαύματά της- κέρδισε την αγάπη Ελλήνων, Ρουμάνων, Μολδαβών, Βουλγάρων και Σέρβων.

Το προσκύνημα της Οσίας Παρασκευής ξεκίνησε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, όταν τέθηκαν προς προσκύνηση τα λείψανα της Οσίας και του Αγίου Παϊσίου από το Νεάμτς που κλείνει 300 χρόνια από την γέννησή του.

«Το προσκύνημα ως αυτοσκοπός δεν μας σώζει»

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος υπενθύμισε στους προσκυνητές ότι το προσκύνημα ως αυτοσκοπός δεν αρκεί, διότι μέσα από ένα τέτοιο προσκύνημα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα φυσικά μας χαρακτηριστικά, τους δεσμούς και τα όριά μας, τη φυλή και την καταγωγή μας, τις διαφορές στις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας: «Κάνουμε προσκύνημα ακολουθώντας το θείο θέλημα; Αν ναι, τότε ο καθένας μπορεί να μεταφέρει μέσα του έναν συγκεκριμένο τόπο προσκυνήματος, αρκεί το σώμα και ολόκληρη η ύπαρξή του να δείχνει ότι είναι ναός του Αγίου Πνεύματος. Αν όμως ακολουθεί τον τόπο και την εξωτερική μορφή του προσκυνήματος, τότε αυτό δεν συμβάλει στην μεταμόρφωση».

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο τόπος δεν έχει καμία σημασία, μοναδικότητα, ιερό χαρακτήρα», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος. «Κανένας ιερός τόπος και κανένας άγιος, όπως η Οσία Παρασκευή εδώ στο Ιάσιο, δεν μπορεί να μας βοηθήσει, αν δεν ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού», υπογράμμισε.

«Το προσκύνημα μας στην Οσία Παρασκευή δεν διαχωρίζει το υλικό από το πνευματικό, το φυσικό από το πνευματικό, το παροδικό από το αιώνιο», είπε επίσης ο Σεβασμιώτατος.

«Αυτό συμβαίνει γιατί το προσκύνημα του Θεού, μέσω της έλευσης του Υιού του Θεού με ανθρώπινη σάρκα, αφορά ολόκληρη την ύπαρξή μας. Ο Ιησούς Χριστός ενσαρκώνει και αγιάζει τον άνθρωπο ως μια ενιαία πραγματικότητα», εξήγησε ο Σεβασμιώτατος.

«Με αυτή την έννοια, στην Εκκλησία, δεν προσευχόμαστε στον Θεό μόνο στα κρυφά, στα μυστικά της ψυχής μας, αλλά ανάβουμε κεριά, εισπνέουμε θυμίαμα ως σύμβολο της θείας ευωδίας, ακούμε τους ψαλμούς, μεταλαμβάνουμε από ένα κοινό Δισκοπότηρο. Επομένως, το χριστιανικό προσκύνημα αναφέρεται και στο σώμα και την ψυχή, και όλα γίνονται προς την εν Πνεύματι και Αλήθειαν ένωσιν με τον Θεόν, την Πηγή της αγιότητος».

Συνοπτικά ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος εξήγησε ότι η σωτηρία μιας ψυχής γίνεται μέσω:

  • Της παρουσίας του Θεού μέσα μας.
  • Αποδεχόμενοι και ενεργά συμμετέχοντας στο κάλεσμά Του να γίνουμε γιοι Του.
  • Επιλέγοντας να ζούμε τον Θεό ως προτεραιότητα στη ζωή μας.
  • Αποφασίζοντας να Τον εμπιστευτούμε.

«Το γνήσιο προσκύνημα επιτυγχάνεται μέσω του θανάτου των παθών, του εγωισμού και της αίσθησης ότι τα πάντα προσεγγίζονται μέσω της λογικής γνώσης. Η πνευματική λοιπόν ανάσταση του ανθρώπου γίνεται όταν ο άνθρωπος αγαπά και μοιράζεται το δώρο της Αλήθειας, δηλαδή το δώρο του Χριστού για να κατοικήσει μέσα μας και να είμαστε όλοι γιοι Του».

Εσπερινός παρουσία χιλιάδων πιστών

Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε χθες Πέμπτη προς τιμήν της Οσίας Παρασκευής, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ιασίου. Το λειτουργικό πρόγραμμα έληξε γύρω στις 2 τα ξημερώματα.

Πηγή: ziarullumina

Πηγή: ziarullumina

O βίος της Οσίας

Η Οσία Παρασκευή γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης ανάμεσα στα χρόνια 910 και 930 και κοιμήθηκε στην Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης, σε ηλικία 27 ετών. Σε εφηβική ηλικία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και, αφού προσκύνησε όλα τα άγια προσκυνήματα της βασιλεύουσας, μετέβη στη Μικρά Ασία και την Ηράκλεια του Πόντου. Στην Ηράκλεια παρέμεινε για 5  χρόνια στον Ιερό Ναό της Παναγίας και κατόπιν επιβιβάστηκε σε πλοίο με προορισμό την Ιερουσαλήμ. Αφού προσκύνησε τα σημεία απ’ όπου πέρασε ο Ιησούς Χριστός, μπήκε σε ένα γυναικείο μοναστήρι, όπου εκάρη μοναχή. Μετά από κάποια χρόνια εγκατέλειψε το μοναστήρι για να ζήσει ασκητικό βίο αναχωρητή.

Στην έρημο παρέμεινε επί πέντε χρόνια με νηστεία και προσευχή, παρακαλώντας τον Θεό να συγχωρέσει τις αμαρτίες της. Κάποια ημέρα της παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου, ο οποίος την πρόσταξε να εγκαταλείψει την έρημο και να επιστρέψει στην γενέτειρά της. Έφτασε στο λιμάνι της Ιόππης (σημερινή ονομασία Γιάφα), απ’ όπου ξεκίνησε για τους Επιβάτες. Όταν έφτασε στους Επιβάτες, η όψη της είχε αλλοιωθεί τόσο πολύ από τις ταλαιπωρίες της ερήμου, ώστε δεν την αναγνώρισε κανένας. Αφού προσκύνησε τους τάφους των γονέων της, ξεκίνησε με τα πόδια για την Κωνσταντινούπολη, όπου και προσκύνησε σε διάφορα μοναστήρια και εκκλησίες. Από την Βασιλεύουσα ξεκίνησε να επιστρέψει στους Επιβάτες, αλλά σταμάτησε στην Καλλικράτεια, όπου και έμεινε σε ένα παράπηγμα δίπλα στο ναό των Αγίων Αποστόλων, διακονώντας την εκκλησία.

Έτσι παρέμεινε επί δύο χρόνια. Κάποια ημέρα αισθάνθηκε ένα μικρό πόνο στο κεφάλι και παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά σε ηλικία 27 ετών.

Η ζωή της ήταν όλη μια άσκηση. Προσευχή, νηστεία, αγρυπνία, ουράνια χαρίσματα. Έμεινε πιστή δούλη της Εκκλησίας. Όλοι την αγαπούν, γιατί βλέπουν την αγία ζωή της, την σκληρή άσκηση που κάνει. Προσευχή αδιάλειπτη, δάκρυα, μετάνοιες, τακτικός εκκλησιασμός και συχνή θεία Κοινωνία. Γίνεται το παράδειγμα προς μίμηση. Οι μητέρες συμβουλεύουν τις θυγατέρες τους να μοιάσουν στην νεαρή Παρασκευή, που έχει νου και γνώση μεγάλου πνευματικού ανθρώπου. Πέντε ολόκληρα χρόνια σκληρής ασκήσεως. Όλοι μιλούν γι’ αυτήν στην Ηράκλεια του Πόντου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

      

 

Φωτογραφία: Doxologia / Tudorel Rusu

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ