You are currently viewing Παρέμβαση Βαρθολομαίου για την βεβήλωση της Παναγίας Σουμελάς – Επιστολή στον αρμόδιο Τούρκο Υπουργό

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για την βεβήλωση της Παναγίας Σουμελάς – Επιστολή στον αρμόδιο Τούρκο Υπουργό

  • Reading time:1 mins read

Την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκάλεσαν οι εικόνες που έκαναν πρόσφατα τον γύρο του διαδικτύου στις οποίες ένα ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος – Επιστολή διαμαρτυρίας από Βαρθολομαίο

Αναλυτικά το ανακοινωθέν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο: 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Mehmet Nuri Ersoy, επιστολή διαμαρτυρίας για την προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Είναι γνωστό ότι η αρχαία Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να φέρει την ευθύνη καλής διαχειρίσεως και προστασίας της από κάθε άποψη.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι προ ετών σε ανάλογη περίπτωση βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, που τότε λειτουργούσε επίσημα ως Μουσείο, μία παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Παναγιώτατος είχε αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.

ΥΠΕΞ για την βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά: Οι αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα 

Προσβλητικές ενέργειες των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφορικά με τη βεβήλωση της μονής της Παναγίας Σουμελά.

Το ανακοινωθέν από το ΥΠΕΞ

Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για Προσκυνηματικούς λόγους. Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής.

Στην Κομισιόν η νέα προσβολή της Τουρκίας στην Παναγία Σουμελά

Για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (PPE), ο Θεόδωρος Ζαγοράκης (PPE), η Μαρία Σπυράκη (PPE), η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), η Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (PPE), ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (PPE), ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (PPE), ο Γεώργιος Κύρτσος (PPE), ο Λευτέρης Χριστοφόρου (PPE) κι ο Λουκάς Φουρλάς (PPE), κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν, με αίτημα γραπτής απάντησης, βάσει του άρθρου 138 του Κανονισμού.

Η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από Τούρκους πολίτες που χορεύουν σε διαφημιστικό spot για τουριστική προβολή. Οι Έλληνες αλλά και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, τονίζουν ότι οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπενθυμίζουν δε ότι η προκλητικότητα αυτή προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η πρόσφατη μετατροπή σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα το 2013.

Ως εκ τούτου οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη διάσωση των μνημείων αυτών, καθώς ο σεβασμός τους αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.