You are currently viewing Παρακαταθήκη οι δέκα τόμοι της Εκκλησίας της Ελλάδας για την Επανάσταση του 1821

Παρακαταθήκη οι δέκα τόμοι της Εκκλησίας της Ελλάδας για την Επανάσταση του 1821

  • Reading time:4 mins read
Του π. Ηλία Μάκου
 
Σε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση της  Ιεράς Συνόδου  της Εκκλησίας της Ελλάδος, και των εκδόσεων “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”, με συμβολική και ρεαλισιτκή ταυτόχρονα σημασία,  παρουσιάστηκαν οι 10 τόμοι των αντίστοιχων Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων, τα οποία αναφέρονται στην Τουρκοκρατία και στην Ελληνική Επανάσταση. 
 
Τα Συνέδρια διοργανώθηκαν από το 2012 έως και το 2020 με πρωτοβουλία και μέριμνα της Εκκλησίας της Ελλάδας και ειδικότερα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και δημιούργησαν μια ανεξίτηλη ιστορική παρακαταθήκη, όπου καταγράφεται η μακροχρόνια σκλαβιά, αλλά και ο αδιάκοπος με διάφορες μορφές αγώνας των Ορθοδόξων Ελλήνων, που είχε και αρνητικές στιγμές, οι οποίες δεν αποσιωπώνται και δεν ωραιοποιούνται, όπως και οι  παραποιησεις (σκόπιμες και μη) στην ιστοριογραφία, που ακολούθησαν. 
 
Σ’ αυτούς τους 10 τόμους αντιλαμβάνεται κανείς ότι μόνο οι ιστορικοί λαοί γεννούν ηθικές αξίες ενσαρκωμένες σε ανθρώπινα όντα, σε προσωπικότητες, που γράφουν ιστορικές σελίδας δόξας, ξεπερνώντας λάθη, διχόνοιες, αδυναμίες και δυσκολίες.
 
Και κατόρθωσαν οι Έλληνες να φτάσουν, μετά από αιώνες σκλαβιάς, στον ιερό και δίκαιο σκοπό τους και να κατακτήσουν την ελευθερία τους και να αναστηθεί το ταλαιπωρημένο γένος.
Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος “η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται την ιστορία, διαφυλάσσει την εθνική μνήμη, τιμά τους αγωνιστές, αλλά ταυτοχρόνως ενθαρρύνει τον επιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων”. 
 
Μετά και το χαιρετισμό του  Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο οποίος έχει θετική συνεισφορά στην ανάδειξη των νοημάτων της Επανάστασης του 1821, ακολούθησαν τρεις εμπεριστατωμένες ομιλίες, που ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικές και εξαιρετικά μελετημένες για το περιεχόμενο των τόμων και το σκοπό της έκδοσής τους.
 
Μίλησαν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου  Βαρθολομαίος και ο  καθηγητής  Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Συνεδρίων και όλα όσα είπαν, στο πλαίσιο της ανάλυσης των τόμων,  ήταν καίρια και είχαν την ευθυβολία ενός αρίστου σκοπευτή. 
 
Ουσιαστικός και  προσγειωμένος ο λόγος τους, με βαθιά γνώση των πραγμάτων.
 
Ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, που συντόνισε την εκδήλωση, κληρικός πεπαιδευμένος και με χαρίσματα και αρκετά αποδοτικός και υπεύθυνος σε ό,τι του ανατίθεται, ανέφερε, μεταξύ άλλων, “ότι οι  10 τόμοι περιλαμβάνουν 149 εμπεριστατωμένες εισηγήσεις  με βάση αρχειακό υλικό και τη σχετική βιβλιογραφία, που πραγματοποίησαν 232 εισηγητές, που καλύπτουν όλες τις πλευρές της προετοιμασίας και του κυρίως αγώνα του 1821. Με τα 10 αυτά συνέδρια η Εκκλησία της Ελλάδας εκπλήρωσε την επιθυμία και την υπόσχεσή της ώστε σε επιστημονική βάση να δοθούν απαντήσεις σε διαστρεβλώσεις και παρερμηνείες διάφορων πτυχών της Εθνεγερσίας και να ακουστούν όλες οι σοβαρές απόψεις, μακριά από ιδεοληψίες, ακόμη και από ερευνητές, που δεν συμπίπτουν με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας”.  
 
Με αφορμή την επανάσταση του ’21, που διεξοδικά διαπραγματεύονται στους 10 τόμους, θα πρέπει στους καιρούς μας τους γεμάτους από κάθε είδους προκλήσεις, ν’ αρχίσουμε την έρευνα και την επεξεργασία  του νεοελληνικού μας ψυχισμού. 
 
Θα πρέπει να ξυπνήσουμε από τα βάθη του υποσυνειδήτου μας τα δικά μας νοήματα και οράματα, τα συνυφασμένα με τις αξίες και τις αρχές του 1821 και με αυτά να μπολιάσουμε τη νεοελληνική κοινωνία, αυτή, που αγωνίζονται να δηλητηριάσουν οι παντοειδείς προπαγάνδες. 
 
Τα συνέδρια αυτά, που οργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδας και τα πρακτικά των οποίων εκδόθηκαν, είναι μια καλή ευκαιρία οι σημερινοί Έλληνες να συγκριθούμε με το εικοσιένα. Και αν βρούμε το ψυχικό μας ανάστημα μικρότερο, ας φιλοτιμηθούμε να αγαπήσουμε τα ιδανικά, που αυτό συμβολίζει.
 
Πρέπει να μελετήσουμε, για να διδαχθούμε, προσεκτικότερα το ξεσήκωμα της φυλής μας, που δεν έχει το αντίστοιχό της στην παγκόσμια ιστορία. Και προσοχή από τα “κόκκαλα”, που μας πετούν ιστορικοί ερμηνευτές, σε μια προσπάθεια να θαμπώσουν και να αμφισβητήσουν θαυμαστά γεγονότα.
 
Οι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, παρά τα τυχόν ελαττώματα και πταίσματά τους ως άνθρωποι, θυσίασαν τον εαυτό τους, για να μας απαλλάξουν από τη σκληρή τυραννία και να μας κληροδοτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία, ώστε να ζούμε ελεύθεροι και όχι ραγιάδες.Με την ελληνική σημαία στο χέρι, με το σταυρό του Χριστού στην ψυχή, σφαγιάστηκαν, για να σπάσει το Έθνος δεσμά ατελείωτα, να σηκώσει κεφάλι, να βαδίσει αγονάτιστο, να προχωρήσει τιμημένο.