You are currently viewing Παπα-Λευτέρης Τάτσης: «Ας ξεχάσουμε το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να κάνουμε μια νέα αρχή»

Παπα-Λευτέρης Τάτσης: «Ας ξεχάσουμε το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να κάνουμε μια νέα αρχή»

  • Reading time:1 mins read

«Ας ξεχάσουμε το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να ‘ρθείτε να κάνουμε το πανηγύρι μας εδώ, με χαρά, και να βάλω και το τραγούδι … τη Μολυβιά», επεσήμανε ο παπα-Λευτέρης, της Μονής της Παναγίας Καμαριανής Red Hill, σε μήνυμά του, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, με την ευκαιρία του νέου εκκλησιαστικού έτους, την αρχή της Ινδίκτου, την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο παπα-Λευτέρης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ταινία για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου που, όπως λέει, είδε πρόσφατα και τον έκανε να κλάψει «σε μία ώρα μέσα 15 φορές».

«Όχι γιατί φοβάμαι τον θάνατο … Αλλά για την προδοσία. Την προδοσία που υπάρχει μέσ’ στον κλήρο. Δεν έφταιξε ο Άγιος Νεκτάριος. Και το είδα και λυπήθηκα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Κι έτσι εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου κι αυτοί που με βλέπουν κι οι κληρικοί κι οι αρχιερείς, να δουν την πραγματικότητα της ζωής … να συγχωράει ο ένας τον άλλο κι όχι να προσπαθεί ο ένας τον άλλον».

«Ούτε βρίζω, ούτε τίποτα. Αλλά, όμως, αυτός που έπαιζε τον Άγιο Νεκτάριο ο ηθοποιός με έκανε να κλάψω. Όταν του κλείνανε όλες τις πόρτες … Αλλά βρήκε άλλες πόρτες, να πηγαίνει στα νοσοκομεία, να πηγαίνει στα γηριατρεία, να πηγαίνει μέσα στους γερόντους, να κάθεται με τους τυφλούς και να δίνει ακόμη και τα παπούτσια του».

«Στο τέλος τον είδα να τον χτυπάει η Αστυνομία, γέροντα, στην Αίγινα, τον είδα να τον κλωτσάνε και να τον πετάνε και αισθάνθηκα: Θεέ μου, λέω, φώτισε μας, φώτισε τους αρχιερείς μας, φώτισε τους παπάδες μας, φώτισε εμένα, φώτισε όλους, να δούμε ότι αύριο θα είμαστε εμείς στην ίδια θέση, θα αρρωστήσουμε κι εμείς … έκλαψα με την καρδιά μου …».

«Ας ξεχάσουμε το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να ‘ρθείτε να κάνουμε το πανηγύρι μας εδώ, με χαρά, και να βάλω και το τραγούδι … τη ‘Μολυβιά’».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με μακροσκελή ανακοίνωσή της προς τους πιστούς, έδωσε τις δικές της απαντήσεις για το τι έχει συμβεί με τον παπα-Λευτέρη.

Σημειώνεται δε ότι επ’ ευκαιρία της εορτής του Γενεθλίου Της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, θα λάβει χώρα το κάτωθι εορταστικό πρόγραμμα στην Ιερά Μονή Παναγίας Καμαριανής στο Red Hill.

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στις 7.00μ.μ.

Την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, κυριώνυμον ημέραν της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, 8.00πμ – 11.00πμ. Θα επακολουθήσει Ελληνικό Πανηγύρι.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, 8.00πμ – 11.00πμ. Μετά το πέρας της ακολουθίας, θα επακολουθήσει και πάλι Ελληνικό Πανηγύρι με σουβλάκια, λουκουμάδες και ποτά με την μουσική του DJ Joe, αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Μανασή».

ΠΑΠΑ-ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Στο μήνυμά του, στο Facebook την 1η Σεπτεμβρίου, ο παπα-Λευτέρης, λέει, ανάμεσα σε άλλα:

«Αγαπημένοι μου, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ … σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει, το Πατριαρχείο μας έχει μεγάλη γιορτή εκεί σήμερα, γιατί είναι η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, εορτή της Ινδίκτου.

Εμείς εορτάζουμε όλοι μαζί ως Ορθοδοξία. Είναι και 1η του μηνός.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, να έχουμε έναν ωραίο εκκλησιαστικό χρόνο όλοι μας.
Advertisement

Και έναν ωραίο, καλό μήνα … ο Σεπτέμβριος είναι μήνας της ζωής μου.

Γεννήθηκα 5 Σεπτεμβρίου, ο γιος μου ο πρώτος, ο Μιχαλάκης 13 Σεπτεμβρίου, η Παναγιά μας γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, που έχουμε το πανηγύρι μας και ξεκίνησα την καριέρα μου, παπαδάκι μικρό 23 χρονών δεν ήμουν, από τον Άγιο Ευστάθιο (20 Σεπτεμβρίου Αγίου Ευσταθίου)…

Παντρεύτηκα στις 26 Σεπτεμβρίου…

Μεγάλη χαρά, σε έναν κουρασμένο, αλλά όχι απελπισμένο παπα-Λευτέρη. Γιατί όποιος … απελπίζεται χάνει την πίστη του. Όποιος απελπίζεται ασθενεί, πολύ εύκολα.

Κι εγώ στη ζωή μου, έτσι ήταν κι ο πατέρας μου, δεν υπάρχει «αν» (if) ή «θα». Μόνο «yes».

Εύχομαι το λοιπόν από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους Χριστιανούς και σε όλο τον Κόσμο, να μας φυλάξει ο Θεός.

Κι εμάς τους κληρικούς, κι εσάς τους λαϊκούς, από αυτά που θα αντιμετωπίσουμε και θα δουν τα μάτια μας.

Γιατί ο άνθρωπος, όσο εξελίσσεται, τόσο κατεβαίνει πολύ πιο χαμηλά κι από αυτά τα ζώα τα καημένα που τα βρίζουμε.

Η εξέλιξη φέρνει την ασυδοσία, την ανηθικότητα.

Να μην μπορείς πια να βλέπεις το παιδί σου ή τα εγγόνια σου, όπως εσύ θέλεις.

Διότι το σύστημα είναι να εξαλειφθεί η Χριστιανοσύνη κι η οικογένεια.

Όσοι με βλέπετε κι όσοι με ακούτε έναν απλό παπά, απλότατο παπά, ο οποίος είμαι υπηρέτης σας … από παιδί … μη γνωρίζεστε αυτά τα οποία συμβαίνουν, διότι λίγοι θα απομείνουν κοντά στο Χριστό.

Κι από τους ιερείς, κι από τους αρχιερείς κι από εσάς κι από τις οικογένειάς σας.

Λίγοι, όσοι πνευματικά βάλουν μέσα τους, μέσα στην καρδιά τους, μέσα στο αίμα τους, μέσα στο πνεύμα τους, τον Χριστό πραγματικά κι όχι ψεύτικα, αισθάνονται περήφανοι, αισθάνονται ανεξάρτητοι, αισθάνονται δυναμικοί, δεν φοβούνται, ούτε ασθένειες, ούτε τίποτα, γιατί ξέρουμε ότι ήρθαμε εδώ να ζήσουμε προσωρινά.

Κι όταν λοιπόν ξέρεις ότι θα πεθάνεις, ξέρεις ότι θα αρρωστήσεις γιατί ο άνθρωπος φέρνει τις ασθένειες, τότε είσαι έτοιμος για τα πάντα.

Ό,τι θα συμβεί θα τα δεχθείς.

Εχθές, επειδή δεν οδηγώ πια κάτω, με πήγανε σε ένα γηροκομείο. Να πάω να κοινωνήσω την κα Μαρία … κι όταν μπήκα μέσα, ήταν Ελληνικό, εδώ στο Oakleigh κοντά …

Με βλέπουν που πέρασα με το ράσο, με άνοια, ανήμπορες, γυναίκες, γριές, γέροι και νέοι ακόμα, «παπα-Λευτέρη, παπα-Λευτέρη» και με αγκαλιάζανε.

Κι έκλαιγα μαζί τους…

Και είδα την πραγματικότητα της ζωής, που την έχω δει πολλές φορές, εκεί στα γηροκομεία.

Και λέω στον εαυτό μου αύριο μπορεί να είσαι εσύ εδώ μέσα.

Τους αγκάλιασα, τους διάβασα, τους μίλησα κι έδωσα συγχαρητήρια σε αυτήν την οικογένεια, που έχουν το ωραίο αυτό νοσοκομείο για τους γερόντους…

Κι έρχομαι και λέω στον εαυτό μου, προχθές είδαμε εδώ με τους γέροντες το έργο του Αγίου Νεκταρίου …
Advertisement

Ευχόμενος σε όλους σας τις ευχαριστίες του Θεού και της Παναγιάς και του Χριστού μας και τις ευχαριστίες του παπα-Λευτέρη, του ανάξιου…

Διότι είδα ότι οι κόποι μου δεν πήγανε χαμένοι…

Έχετε μέσα σας -κι ας βρίζετε καμία φορά, και βρίζετε κι εμένα μαζί- έχετε μέσα σας το Θεό και θέλετε εμείς που φοράμε το ράσο να σας δείξουμε τον δρόμο τον σωστό που τον χάνετε μέσα σε αυτήν την παλιοζωή που ζούμε, μέσα σε αυτήν την κτηνώδη ζωή που ζούμε … που δεν υπάρχει ηθική, που δεν υπάρχει τίποτα όρθιο.

Προσέξτε παιδιά μου, με τις οικογένειες σας, με τα παιδιά σας,

Συγχαρητήρια, διότι βράζει το καζάνι. Όποιου το καζάνι βράζει έχει μέσα του πιστεύω. Και βράζει το καζάνι σας, το είδα και το δικό μου βράζει…

Χρόνια σας πολλά.

Καλή χρονιά.

Καλό μήνα.

Ο Θεός να είναι πάντα μαζί σας και η Παναγιά μας που γιορτάζουμε τα γενέθλιά της».

ΠΗΓΗ: neoskosmos.com/Φώτο: Κώστας Ντεβές