You are currently viewing Πανήγυρις Αγίου Φιλοθέου Κοκκίνου στην Πατρίδα Βεροίας

Πανήγυρις Αγίου Φιλοθέου Κοκκίνου στην Πατρίδα Βεροίας

  • Reading time:1 mins read

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου φιλοθέου Κοκκίνου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος στην Πατρίδα Βεροίας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση των πιστών ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως που μετέφερε ο Σεβασμιώτατος από την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου

«Φίλος φερωνύμως του Θεού, ως θεοειδής Ιεράρχης, πέλεις Φιλόθεε».

Εορτάζουμε σήμερα, αδελφοί μου, τη μνήμη ενός μεγάλου ιεράρχου της Εκκλησίας, ενός μεγάλου θεολόγου και πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του αγίου Φιλοθέου του Κοκκίνου, φίλου και συνεκδήμου του άλλου μεγάλου θεολόγου και ιεράρχου, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Φίλος όντως του Θεού, όπως το δηλώνει και το όνομά του, ο άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος, γιατί από τη νεότητά του αφοσιώθηκε στον Θεό και την Εκκλησία του, αφιέρωσε όλη την ύπαρξή του στη λατρεία, την άσκηση, τη νοερά προσευχή, τη μελέτη του θείου λόγου και τη διακονία της Εκκλησίας, ως μοναχός και ηγούμενος στο άγιο Όρος, ως μητροπολίτης Ηρακλείας και ως οικουμενικός πατριάρχης.

Φίλος του Θεού όμως υπήρξε και για έναν ακόμη λόγο ο άγιος Φιλόθεος, γιατί τίμησε με το έργο του, με τους βίους και τους εγκώμια που συνέγραψε, αλλά και με την τιμή που τους απέδωσε ως πατριάρχης στους αγίους της Εκκλησίας μας, τους παλαιότερους και τους συγχρόνους του, ώστε να ισχύει και γι᾽αυτόν ο λόγος του προφητάνακτος και ψαλμωδού Δαβίδ «εμοί δε λίαν ετιμήθησαν οι φίλοι σου ο Θεός».

Διότι φίλοι του Θεού είναι οι άγιοι, και όποιος τιμά τους φίλους του Θεού, τους αγίους, τιμά τον ίδιο τον Θεό και καθιστά και τον εαυτό του φίλο του Θεού.

Η τιμή των αγίων, όπως την εξέφρασε ο άγιος Φιλόθεος, γράφοντας όχι μόνο το εγκώμιο του πολιούχου της γενετείρας του, του αγίου Δημητρίου, αλλά και τον βίο πολλών αγίων που έζησε κοντά τους ή κοντά σε ανθρώπους που τους γνώρισαν, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο άγιος Νικόδημος ο Βεροιεύς, ο άγιος Σάββας ο Βατοπεδινός, ο άγιος Ισίδωρος, προκάτοχός του στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, δείχνει την αγάπη του και τον σεβασμό του προς αυτούς. Δείχνει έναν άνθρωπο ταπεινώσεως και αρετής, γιατί μόνο ένας άνθρωπος ταπεινός μπορεί να δεχθεί την αρετή του άλλου, του διπλανού του, του συνασκητού του, και θέλει να την προβάλλει και να την τιμήσει, όπως ακριβώς έκανε ο άγιος Φιλόθεος με τους συγχρόνους του αγίους, και ιδιαιτέρως με τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον οποίο τιμούσε ως άγιο αμέσως μετά την κοίμησή του και ως πατριάρχης αργότερα μερίμνησε για την επίσημη αγιοκατάταξή του.

Η τιμή των αγίων δείχνει όμως, αδελφοί μου, και την επιθυμία αυτού που τους τιμά να βαδίσει τον ίδιο δρόμο της εν Χριστώ ζωής, τον οποίο βάδισαν και εκείνοι, και ο οποίος οδηγεί στην αγιότητα και τη θέωση.

Και αυτό τον δρόμο βάδισε ο τιμώμενος άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος και έγινε με τη χάρη του Θεού και ο ίδιος άγιος. Έγινε άγιος, γιατί, όπως λέγουν οι πατέρες της Εκκλησίας μας, και μόνο η συναναστροφή με τους αγίους μας, και μόνο η μελέτη της ζωής τους και των ασκητικών τους κατορθωμάτων και των θαυμάτων τους μας μεταδίδει τη χάρη τους και παρακινεί και εμάς να τους μιμηθούμε και να αγωνισθούμε να επιτύχουμε και εμείς όσα επέτυχαν και εκείνοι.

Κι ακόμη η τιμή των αγίων μας κάνει οικείους προς αυτούς, μας παρακινεί να εκζητούμε τις πρεσβείες τους και μέσω αυτών να λαμβάνουμε τη χάρη του Θεού, ο οποίος τιμά όσους τιμούν τους φίλους του, δηλαδή τους αγίους.

Γι᾽ αυτό, αδελφοί μου, και εμείς εορτάζοντας και τιμώντας σήμερα τον άγιο Φιλόθεο, ας παρακινηθούμε από την αγιότητα της δικής του ζωής. Ας αγωνισθούμε και εμείς, όπως και εκείνος, με την προσευχή και με την άσκηση να καθάρουμε την ψυχή μας. Ας μάθουμε να αγαπούμε και να τιμούμε περισσότερο τους αγίους της Εκκλησίας μας και να επικαλούμεθα τις πρεσβείες τους για τα προβλήματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας. Ας τους ζητούμε τη βοήθειά μας για τον πνευματικό μας αγώνα και ας καταφεύγουμε σ᾽ αυτούς στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας έχοντας εμπιστοσύνη στις μεσιτείες τους προς τον Θεό αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα μας βοηθήσουν, γιατί οι άγιοι είναι οι εν ουρανοίς πρωτότοκοι αδελφοί μας, που ενδιαφέρονται για την πνευματική μας πορεία και πρόοδο και μας περιμένουν στον ουρανό, «ίνα μη χωρίς ημών τελειωθώσι».

Και τιμώντας τους αγίους θα έχουμε περισσότερη χάρη από τον Θεό, ο οποίος ανταποδίδει με αυτό τον τρόπο όσους τιμούν τους φίλους τους, όσους τιμούν τους εκλεκτούς δούλους του, ώστε να προάγονται και αυτοί στην εν Χριστώ ζωή και να αξιωθούν και της επουρανίου του βασιλείας, την οποία εύχομαι να χαρίσει, αδελφοί μου, ο Θεός σε όλους μας διά πρεσβειών του αγίου Φιλοθέου του Κοκκίνου.