You are currently viewing Οσα είπαν ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στους Μητροπολίτες της Αμερικής- Γ ´ μέρος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υποδέχεται με ασπασμόν τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον Ναό του Αγίου Νικολάου. Διακρίνεται ο προϊστάμενος του Ναού π. Ανδρέας Βυθούλκας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Οσα είπαν ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στους Μητροπολίτες της Αμερικής- Γ ´ μέρος

  • Reading time:3 mins read
Του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Δημοσιεύουμε σήμερα το τέταρτο και τελευταίο μέρος της απόρρητης έκθεσης από τη συνάντηση ιεραρχών της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, με τα όσα είπαν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην έκθεση αναγράφονται τα εξής: «Εν συνεχεία, τον λόγον έλαβεν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος, ο οποίος υπεγράμμισε την ανάγκην οικοδομήσεως πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και των μελών της Επαρχιακής Συνόδου και εις ουδεμία περίπτωσιν να μη δοθή η εντύπωσις ότι υφίσταται διάστασις μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών.

Αναφερόμενος δε εις την Μικτήν Επιτροπήν αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της οποίας Πρόεδρος ωρίσθη συνοδικώς, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ υπενθύμισεν ότι τόσον η απόφασις της Επαρχιακής Συνόδου, όσον και η κατευθυντήριος αρχή της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος ήτο να γίνη ουχί ολική, αλλά μερική μόνον αναθεώρησις ωρισμένων διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος.

Διά τον λόγον αυτόν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος εζήτησε να μην υπάρξη πίεσις ολοκληρώσεως του όλου εγχειρήματος εντός τριμήνου, αλλά να δοθή χρόνος, προκειμένου να εξελιχθή η όλη διαδικασία εν πνεύματι ηρεμίας, νηφαλιότητος και, προ παντός αληθούς διαλόγου, προκειμένου να υπάρξη αποτέλεσμα, το οποίον να ικανοποιή πάντας. Συνέστησε δε την, πάση θυσία, αποφυγήν καλλιεργείας ή συντηρήσεως κλίματος αυτοκεφαλίας, ενώ, ειδικώς περί της προτάσεως της τριπλής μνημονεύσεως, επεσήμανεν ότι οι Καθηγηταί εν Ελλάδι και αλλαχού την αξιολογούν ως αντικανονικήν».

Μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πλαισιώνουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

 

 

Παρέμβαση Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου

«Εις το σημείον αυτό, τον λόγον έλαβεν ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος επανέλαβε την αναγκαιότητα συγκλήσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου με μόνον θέμα συζητήσεως την πρότασιν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, προκειμένου να αναλυθή διεξοδικώς και να κατανοηθή η πρότασίς του περί αναθεωρήσεως του ισχύοντος Συντάγματος, προς αποφυγήν δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων».

Αυτά είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Εις την καταληκτήριον τοποθέτησίν της η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης υπεγράμμισεν ότι ήκουσεν άπαντας μετ’ ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και ιδιαζούσης εκτιμήσεως προς το πρόσωπον και την γνώμην ενός εκάστου, εξέφρασε δε την χαράν και την ευαρέσκειάν της διά την τακτικήν σύγκλησιν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, επισημάνασα ότι η σχετική διάταξις εις το ισχύον Σύνταγμα περί δις του έτους δίδει το ελάχιστον. Εν συνεχεία η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης επανέλαβε το τρίπτυχον μετά του οποίου ήρχισε την εισαγωγικήν τοποθέτσίν της (ειρήνη, ενότης, εμπιστοσύνη) υπενθυμήσασα το Βιβλικόν ότι ‘η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον’, διερωτήθη δε μήπως θα ήτο σκόπιμος η αδρανοποίησις της Μικτής Επιτροπής.

Ακολούθως, η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης διετύπωσε τας κάτωθι θέσεις περί των τριών εκτεθεισών προτάσεων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

α) Περί της καθιερώσεως υποχρεωτικού ορίου αποχωρήσεως των Αρχιερέων από της ενεργού υπηρεσίας εξέφρασε τας ευχαριστίας Αυτής διά την τοποθέτησιν της πλειονότητος των παρευρισκομένων ότι τούτο τυγχάνει ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητος της Μητρός Εκκλησίας, υπενθύμισε δε ότι οι θείοι και ιεροί Κανόνες ομιλούν περί ισοβιότητος των Αρχιερέων εις τας Επαρχίας των. Δεν παρέλειψεν, όμως να διευκρινίση ότι εις την περίπτωσιν διαπιστώσεως αδυναμίας συγκεκριμένου Αρχιερέως να ανταποκριθή εις τα καθήκοντά του επί ζημία του ιδίου και της Επαρχίας του, η Μήτηρ Εκκλησία έχει την πρόνοιαν να λαμβάνη τα κατάλληλα μέτρα και να δίδη την προσήκουσαν λύσιν.

β) Περί της πολλαπλής μνημονεύσεως διετύπωσε την έντονον ανησυχίαν της εις την περίπτωσιν καθιερώσεως της εις το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς ως ετόνισε, ότι είναι λίαν πιθανόν η νέα αυτή πρακτική εν Η.Π.Α. να καταστή προϊόν καταχρήσεως και εκμεταλλεύσεως και να δημιουργηθούν σοβαραί περιπλοκαί ιδίως εις τας «Νέας Χώρας», όπου πέραν της διπλής μνημονεύσεως του ονόματος του Πατριάρχου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπάρχει έντονος η τάσις καθιερώσεως και εις τα Πατριαρχικά Σταυροπήγια πέραν της μνημονεύσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου ως κυριάρχου και του οικείου Επισκόπου και του ονόματος του Μητροπολίτου εντός της Επαρχίας του οποίου ευρίσκεται η Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή.

γ) Περί του συστήματος διοικητικής διαρθρώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπεγράμμισε την θέσιν της ότι το ισχύον διοικητικόν σύστημα εμπεριέχει μίαν αντικανονικότητα εις την σύλληψίν του, καθώς εντός μιας ενιαίας Αρχιεπισκοπής δημιουργεί εν ενεργεία Μητροπόλεις, ωσάν, λόγου χάριν, εντός του εδάφους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας να δημιουργούντο εν ενεργεία Μητροπόλεις Χαϊδελβέργης, Μονάχου, κ.λπ., όπερ κανονικώς απαράδεκτον. Δια τον λόγον αυτόν η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης ανέθεσεν εις την Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον να εξετάση εντός τριετούς περιόδου το ζήτημα αυτό και να υποβάλη εν συνεχεία τη Αγία και Ιερά Συνόδω κοινώς και κανονικώς αποδεκτήν πρότασιν.

Εις το σημείον αυτό, τον λόγον έλαβεν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος εξέφρασε τας βαθυτάτας ευχαριστίας του προς την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα διά την τοποθέτησίν της, ετόνισε δε ότι εφόσον υφίσταται καθαρά Πατριαρχική εντολή, ο ίδιος αποσύρει οριστικώς τας προτάσεις του περί καθιερώσεως ορίου ηλικίας αποχωρήσεως των Αρχιερέων εκ της ενεργού δράσεως και της πολλαπλής μνημονεύσεως και υπεσχέθη να φέρη το ζήτημα της διοικητικής διαρθρώσεως της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εις την Επαρχιακήν Σύνοδον προς μελέτην και εύρεσιν κοινώς αποδεκτής λύσεως.

Τέλος, εις ερώτησιν του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, εάν δύναται να συνεχίση τας περιοδείας του προς ενημέρωσιν του ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί της προτάσεώς του επί της αναθεωρήσεως του Συντάγματος, τόσον ο Μητροπολίτης Σικάγου όσον και ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου ετόνισαν την ανάγκην διαμορφώσεως κοινής θέσεως επί του ζητήματος αυτού εν πρώτοις εντός της Επαρχιακής Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξήγησεν ότι η παρουσίασις της προτάσεώς του θα συνοδεύεται πάντοτε υπό της διευκρινίσεως ότι πρόκειται περί προσωπικής, ιδικής του, προτάσεως και ουχί προτάσεως της Επαρχιακής Συνόδου, η δε Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότητα επευλόγησε σχετικώς».