You are currently viewing Οσα έγιναν στη Σύνοδο του Φαναρίου για τον Αρχ/δρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο
Παλαιότερη σύνθεση της Συνόδου του Φαναρίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Οσα έγιναν στη Σύνοδο του Φαναρίου για τον Αρχ/δρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το θέμα που κυριάρχησε στην πρόσφατη Σύνοδο του Φαναρίου ήταν του Μεγάλου Αρχιμανδρίτη Αγαθαγγέλου Σίσκου, για τον οποίον, όπως αποκάλυψε πρώτος ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 21 Απριλίου 2023, οι τουρκικές Αρχές τον συνέλαβαν τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 17 Απριλίου, για κλοπή ρολογιού τσέπης μεγάλης αξίας, το οποίο είχε κατασκευασθεί για συλλεκτική συλλογή το 1800 για λογαριασμό των Ανακτόρων. Μπήκε στη φυλακή από την οποία ωστόσο αποφυλακίσθηκε με παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τον οποίον ο Πατριάρχης έβαλε σε αργία επ’ αόριστο.

Το πρώτο θέμα που έθεσε ο Πατριάρχης την πρώτη μέρα της Συνόδου ήταν αυτό και μάλιστα θα μπορούσε να λεχθεί ότι ολόκληρη σχεδόν η συνεδρίαση καθ’ όλη την ημέρα εξαντλήθηκε με αυτό το θέμα. Ο Πατριάρχης φέρεται να είπε πως το θέμα μας αφορά όλους μας, δεν είναι μόνο θέμα του Πατριάρχου, αλλά του Πατριαρχείου και το φέρω ενώπιόν σας.

Ξεκίνησε μία ομοβροντία από τους συνοδικούς πάρεδρους εναντίον του Μεγάλου Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου στην οποία πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος τόνισε ότι έχει γίνει μεγάλος διασυρμός του Πατριαρχείου παντού και σκανδαλισμός του κόσμου και εισηγήθηκε την αποπομπή του. Ακολούθησε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος στην ίδια γραμμή με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, αλλά και οι άλλοι ιεράρχες επισήμαναν ότι το θέμα έχει πάρει τέτοια δημοσιότητα που θίγεται ο θεσμός του Οικουμενικού Θρόνου και σκανδαλίζεται ο λαός.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Μητροπολίτης Προύσσης Ιωακείμ καταγόμενος εκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκανε απεγνωσμένη προσπάθεια να υπεραμυνθεί του Μεγάλου Αρχιμανδρίτη Αγαθαγγέλου, φτάνοντας μέχρι του σημείου να πει πως το δημοσίευσαν γιατί ήθελαν να κάνουν κακό στο Πατριαρχείο. Αρχιερείς του απάντησαν πως όταν κάποιος έχει δημόσιο λειτούργημα πρέπει να ξέρει ότι οι πράξεις του έχουν επιπτώσεις στον θεσμό που εκπροσωπεί, ενώ άλλοι ρώτησαν: αναιτίως το δημοσίευσαν;

Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελος Σίσκος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”.

Ειρήσθω εν παρόδω υπάρχουν κάποιοι εντός και εκτός Φαναρίου οι οποίοι έκαναν προσπάθεια να υπερασπισθούν τον Μέγα Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο και οι οποίοι είχαν πει στον Πατριάρχη ότι από λάθος και εκ παραδρομής ο Αγαθάγγελος ανάμεσα στα είδη που αγόρασε από το χρυσοχοείο-παλαιοπωλείο έβαλε και το ρολόι. Αυτό μάλιστα προσπάθησαν να διοχετεύσουν και σε Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδας, μερικά εκ των οποίων το υιοθέτησαν.

Τελικά αποφασίσθηκε η αποπομπή του Μεγάλου Αρχιμανδρίτη από το Φανάρι αφού του αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες. Στάλθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να διαμένει εκεί. Δεν κατέστη γνωστό πού θα πάει να ιερατεύσει από εδώ και στο εξής. Αποκαλύπτουμε ότι του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα επί δίμηνο.

Επισημαίνουμε ότι το ανακοινωθέν το συνέταξε ο ίδιος ο Πατριάρχης και το οποίο όπως δημοσιεύσαμε την Τρίτη 25 Απριλίου αναφέρει τα εξής: «Συνήλθε σήμερον, 25ην Απριλίου 2023, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ενώπιον της οποίας ο Πατριάρχης έθεσε το ανακύψαν θέμα του Αρχειοφύλακος Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου.

Μετ’ ανταλλαγήν απόψεων και ληφθείσης υπ’ όψιν της ως εκ των συμβεβηκότων δυσφημήσεως του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απεφασίσθη όπως τεθή τέρμα εις την εν Φαναρίω διακονίαν του ως άνω κληρικού.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Την Ιερά Σύνοδο της τρέχουσας συνοδικής περιόδου απαρτίζουν οι εξής ιεράρχες: Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Σάρδεων κ. Ευάγγελος, Ρόδου κ. Κύριλλος, Γουίνιπεγκ κ. Ιλαρίων, Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος,  Πισιδίας κ. Ιώβ, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, Προύσης κ. Ιωακείμ και Γαλλίας κ. Δημήτριος.

Search this website Type then hit enter to search