You are currently viewing Οι Τρεις Ιεράρχες- Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Αλεξανδρή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Οι Τρεις Ιεράρχες- Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Αλεξανδρή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

  • Reading time:1 mins read

Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Αλεξανδρή
Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020

Η Εκκλησία μας εορτάζει στις 30 Ιανουαρίου την μνήμη των Τριών Ιεραρχών Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης Χρυσόστομος, που είναι οι άγιοι, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιέρωσε ο Αλέξιος Κομνηνός, το 1100 μ.χ. όχι μόνο για να τιμηθούν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, αλλά και για να σταματήσουν οι διαμάχες και οι φιλονικίες μεταξύ των πιστών σχετικά με το ποιός από τους τρείς Αγίους είναι ο ποιό σπουδαίος και ο πιο μεγάλος.

Έξι αιώνες αργότερα το 1826μ.χ., ο Δημήτριος Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος, καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και τα Γράμματα. Ιδιαίτερα για εμάς που ζούμε στον Απόδημο Ελληνισμό και προσπαθούμε μέσα από σωρεία προβλημάτων να κρατήσουμε τη δάδα της Ελληνικής γλώσσας αναμμένη, οι Τρείς Ιεράρχαι αποτελούν για εμάς τους Τρείς Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος, γιατί και οι τρεις έδειξαν προσήλωση στην Χριστιανική Θρησκεία και η ζωή τους ήταν γεμάτη από σκληρούς αγώνες για αυτή.

Τα συγγράμματά τους, έργα δογματικά, ερμηνευτικοί λόγοι κατηχητικοί-ασκητικοί, επιστολές, Θείες Λειτουργίες αλλά και οι Ομιλίες τους και η προφορική τους διδασκαλία έδωσαν δόξα και αίγλη στη Χριστιανική Παιδεία. Άριστοι γνώστες της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και Σοφίας συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές και πρόσφεραν τις βάσεις στη διαμόρφωση της Ελληνο-Χριστιανικής Παιδείας και του Ελληνο-Χριστιανικού πολιτισμού.

Οι Τρείς Ιεράρχες είναι τα πρότυπα για όλους εμάς που υπηρετούμε την Ελληνική Παιδεία, στα παιδιά μας που μεγαλώνουν μέσα σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, σε ένα μωσαϊκό ιδεών και πολιτισμών. Όμως οι Τρείς Ιεράρχες είναι πάντα επίκαιροι και μας δίνουν λύσεις σε όλα τα θέματα και τους προβληματισμούς μας.

Η Ελληνική παιδεία είναι ένθεη παιδεία. Δηλαδή παιδεία που έχει μέσα της τον Θεό. Ιδιαίτερα εμείς που βρισκόμαστε στην Αγγλία ή σε όποια άλλη χώρα αν δεν προσέξουμε το ζήτημα αυτό θα αδικήσουμε πολύ τους εαυτούς μας. Θα αδικήσουμε την Ελληνική παιδεία που πρέπει να είναι Ελληνορθόδοξη Παιδεία.

Οι Τρείς Ιεράρχες είναι φωτεινό παράδειγμα. Έζησαν σε δύσκολους καιρούς, πέθαναν σε εξορίες, στις δοκιμασίες, στη φτώχεια, στην εγκατάλειψη, όμως δεν φοβήθηκαν γιατί δεν εγκατέλειψαν τον Θεό και δεν τους εγκατέλειψε ο Θεός. Δεν εγκατέλειψαν τον λαό και δεν τους εγκατέλειψε ο λαός.

Έζησαν και ζουν και θα ζουν στην αιώνια παρουσία του Θεού και στην ζώσα παρουσία της Αγίας μας Εκκλησίας. Είναι οι πυξίδες που μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε αν θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε τη δικαίωση με την χαρά και την ευλογία που χαρίζει πλούσια η αγάπη του Θεού σε όλους μας. Αμήν.