You are currently viewing Ποιοι «μηχανεύονται» το κλείσιμο των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και γιατί;

Ποιοι «μηχανεύονται» το κλείσιμο των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και γιατί;

  • Reading time:1 mins read
 
✔️Να σκεφτούν καλά αυτοί που θα  υπογράψουν την καταδικαστική απόφαση για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, γιατί θα μείνει η υπογραφή τους με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία.

 

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Η φετεινή χρονιά ως γνωστόν είναι αφιερωμένη από την Πολιτεία και την Εκκλησία στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και όλες οι Μητροπόλεις της Ελληνικής Επικράτειας έχουν προγραμματίσει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις και μάλιστα χάρη στην βοήθεια της τεχνολογίας ελάχιστες θα ακυρωθούν λόγο της πανδημίας.
Εν μέσω λοιπόν αυτών των εορτασμών και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση πως ενδέχεται να καταργηθούν οι εκκλησιαστικές  σχολές!
Είναι τουλάχιστον ανακόλουθο, τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να σχεδιάζεται μια τόσο δραστική συρρίκνωση ή και κατάργηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, όπως επίμονα αναφέρουν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Μόνο η Ακαδημία της Κρήτης εξαιρείται από αυτό τον σχεδιασμό γιατί όπως μάθαμε  πάτησε πόδι ο Πατριάρχης και μπράβο του!
Το λυπηρό  είναι ότι αυτό που ενδέχεται να
  γίνει με τις τρεις άλλες Ακαδημίες στην Ελλάδα   με την ανοχή ή έστω την χλιαρή αντίσταση  της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν.
Και γιατί αυτό;
Έτσι τιμάμε τον «παπά και δάσκαλο μαζί», ο οποίος «μέσα στην θολόκτιστη εκκλησιά» που έπαιρνε στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς «την όψη του σχολειού» μάζευε τα σκλαβόπουλα και τα μάθαινε «γράμματα σπουδάματα του Θεού τα πράματα» (παραφράζοντας τα γνωστά ποιήματα) και κρατούσε άσβεστη την φλόγα για την πολυπόθητη Λευτεριά;
Αν ζούσε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι βέβαιο ότι θα ίδρυε και νέες εκκλησιαστικές σχολές και δεν θα συναινούσε στο σφράγισμα τους, τιμώντας με αυτό τον τρόπο όλους τους παπαδασκάλους, καλογέρους, διδασκάλους του Γένους, μοναχές που πολέμησαν μαζί με τον λαό πότε με το κοντύλι και πότε με το καρυοφύλλι.
Πώς είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς την κατάργηση αυτών των σχολών -και ποιός το σκέφτηκε, το συνέλαβε τελικά και θέλει να το επιβάλλει- όταν τόσο κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, όσο και την εποχή που ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος είχαν ιδρυθεί ονομαστές σχολές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως η Αθωνιάδα και η Πατμιάδα; Δηλαδή μιλάμε για πιο σκοτεινή εποχή από την εποχή των 400 χρόνων σκλαβιάς!
Όπως μαθαίνουμε, το ζήτημα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί, ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, στην προσεχή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 20/4/2021.Ήδη όπως πληροφορούμεθα έγιναν συναντήσεις Συνοδικών Ιεραρχών με παράγοντες του Υπ. Παιδείας.
Συζήτησαν, μάθαμε   το νομοσχέδιο για την Μέση Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και της διετούς επιμορφωτικής σχολής υποψηφίων κληρικών. Στη συνάντηση αυτή δεν ετέθη ζήτημα Ανωτάτων Ακαδημιών.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η όλη διαδικασία τελείται εν κρυπτώ, χωρίς να έχει δοθεί κανένα σχετικό επίσημο κείμενο, ούτε από το υπουργείο Παιδείας, ούτε από την Ιερά Σύνοδο. Δεν θα έπρεπε μια τόσο σημαντική απόφαση που θέλει να βάλει ταφόπλακα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, δηλαδή καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα κατάρτισης των υποψηφίων κληρικών –όσων δεν φοιτούν στις Θεολογικές Σχολές- να τύχει ευρύτερης ενημέρωσης και κριτικής από τους ίδιους υποψηφίους κληρικούς ή γενικότερα από το ποίμνιο; Διότι το ποίμνιο «τιμωρείται» τελικά, αφού ή θα έχει κληρικούς ΠΕ (μεγάλες ενορίες και συνήθως στις πόλεις) ή απλά κληρικούς ΔΕ ή και ΥΕ!
Και όλα αυτά θα γίνουν βάσει «απεφασίσαμεν και διαττάσομεν»; Δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα τα σχετικά κείμενα προς προβληματισμό και  διαβούλευση;
Και για τα ιστορικά κτίρια δεν θα ληφθεί καμία μέριμνα; Μιλάμε για αγιασμένα κτίρια από τον ιδρώτα των δασκάλων που για αιώνες σμίλεψαν ψυχές, καλλιέργησαν ήθος, διέπλασαν χαρακτήρες και έμαθαν τα ελληνικά γράμματα στα ελληνόπουλα. Δεν είναι διατηρητέα; Δεν είναι ιστορικά; Δεν χρήζουν περιποίησης, ανακαίνισης, φροντίδας; Δεν είναι μέρος του πολιτισμού μας;
Και κάτι τελευταίο. Οι εκκλησιαστικές σχολές διεύρυναν τους εισαχθέντες και στο γυναικείο φύλο. Έτσι πέραν της αποφοίτησης υποψηφίων κληρικών, περιλαμβάνονται και λαϊκά στελέχη, άνδρες και γυναίκες, που θα αποτελέσουν το μέλλον της διοίκησης της Εκκλησίας. Και με την απόφαση αυτή θα μπει και εδώ ένας περιορισμός.
Ευχόμαστε οι ιθύνοντες και κυρίως η Υπ. Παιδείας κ. Κεραμέως,  να το σκεφτούν καλά πριν υπογράψουν μια τόσο καταδικαστική απόφαση για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, γιατί θα μείνει η υπογραφή τους με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία.

Οι τρεις Ακαδημίες: Βελλά, Αθηνών και Θεσσαλονίκης