You are currently viewing Οι Νεομάρτυρες του Γένους: μια μνημειώδης έκδοση της Αποστολικής Διακονίας, του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου

Οι Νεομάρτυρες του Γένους: μια μνημειώδης έκδοση της Αποστολικής Διακονίας, του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου

  • Reading time:1 mins read
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Η πανδημία άλλαξε την ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τις συνήθειές μας.
Η φετεινή χρονιά ωστόσο, δεν θα μας μείνει αξέχαστη μονάχα εξ αιτίας του κορονοϊού…
Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Και η επέτειος αυτή μολονότι δεν εορτάστηκε όπως τις άξιζε ομόρφυνε την καθημερινότητα μας και μας έφερε στο νου μνήμες που είχαμε ανάγκη για να αναπτερώσουμε το ηθικό μας.  Πολλές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί «προσαρμόστηκαν» στις επικρατούσες συνθήκες ενώ άλλες πραγματοποιήθηκαν, χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία.
Σε κάθε χώρο, με κάθε τρόπο, γραπτά, οπτικά, εικαστικά, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, διαδικτυακά, διά ζώσης, απ’ άκρου είς άκρο της Ελληνικής γης, τιμήθηκαν με κάθε πρόσφορο τρόπο οι πρόγονοί μας που έδωσαν την ζωή τους στους αγώνες του Γένους και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Λευτεριάς.
Ιδιαίτερη και σημαντική ήταν η προσφορά κάποιων εύψυχων και ευγενών ψυχών που θυσιάστηκαν για του Χριστού την πίστη.
Με την στάση ζωής τους, το αδούλωτο πνεύμα, το γενναίο φρόνημα, την ομολογία της πίστης τους και τέλος με αυτό το ίδιο το αίμα τους, υπέγραψαν την διατήρηση της αυτοσυνειδησίας των Ρωμιών, την αναχαίτιση του οθωμανικού ζυγού, την αναπτέρωση του πατριωτικού συναισθήματος. Το επίλεκτο αυτό Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, είναι οι Νεομάρτυρες.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου.
Μία καλαίσθητη έκδοση, ένα επίτομο μνημειώδες έργο πίστης, εκκλησιαστικής και εθνικής ιστορίας, αλλά και πολιτισμικής κληρονομιάς προσέφερε στον λαό μας, ο αεικίνητος, αγωνιστικός και δραστήριος Ιεράρχης  της Εκκλησίας μας, ο και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, του οποίου το έργο και η προσφορά από τα χρόνια που προΐσταται της Αποστολικής Διακονίας θα μείνει στην ιστορία. Ποτέ άλλοτε η ΑΔ δεν παρουσίασε τέτοιο έργο παρά τα χρόνια που την διοικεί ο Αγαθάγγελος. Ο Μακαριστός Χριστόδουλος ήξερε να επιλέγει τους σωστούς ανθρώπους για κάθε πόστο. Η λειτουργία της ανάθεσης καθηκόντων έλεγε είναι μια πολύπλοκη διαδικασία από την οποία εξαρτώνται πολλά. Και ο Αγαθάγγελος απέδειξε πως άξιζε της εμπιστοσύνης του και μπράβο και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που τον διατήρησε σε αυτή την θέση έστω και αν τον «ξέχασε» εκεί
δεδομένου ότι ο Αγαθάγγελος θα έπρεπε να είχε εκλεγεί ήδη  Μητροπολίτης σε μια καλή επαρχία. Δεν μπορεί να είναι μερικοί χθεσινοί κληρικοί σε Μητροπολιτικές έδρες  και ο Αγαθάγγελος να περιμένει ακόμη το τραίνο. Γνωρίζουμε ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχει σύστημα αξιολόγησης αλλά προωθούνται αυτοί που υποστηρίζονται από συγκεκριμένα κέντρα της Ιεραρχίας αλλά κάποια στιγμή αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι πληγές που αφήνει πίσω του είναι μεγάλες.
Το βιβλίο που παρουσιάζουμε  εκδόθηκε από την Αποστολική Διακονία υπό τον τίτλο  «Οι Νεομάρτυρες του Γένους» και αυτό έγινε   σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο τόμος είναι αφιερωμένος  «στον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας, των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την ελπίδα και την προσδοκία να διδαχθούμε όλοι από τους χριστοφόρους Νεομάρτυρες της πίστεως» όπως σημειώνει ο σεβαστός συγγραφέας.
Ένα έργο ιερό, ένα νεομαρτυρολόγιο της πίστης και του έθνους, στο οποίο ο Άγιος  Φαναρίου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια «να συμπεριληφθούν λεξικογραφικά όλοι οι επώνυμοι Νεομάρτυρες» με την ελπίδα και προσδοκία –όπως σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου- «η στρατευομένη Εκκλησία και ο ευσεβής λαός μας να διδαχθούν από τους χριστοφόρους Μάρτυρες της πίστεως, οι οποίοι αγωνίσθηκαν νικηφόρα, ομολόγησαν το Όνομα του Τριαδικού Θεού και έλαβαν από τον αγωνοθέτη Τριαδικό Θεό το στεφάνι της αφθαρσίας».
Ο βίος του κάθε Αγίου Νεομάρτυρα είναι σύντομος και εύληπτος. Σε κάθε συναξάρι εικονίζεται ο Νεομάρτυρας και σημειώνεται η ημερομηνία της εορτής του. Ένα επίτομο έργο 430 και πλέον σελίδων που περιλαμβάνει 260 Αγίους. Μία έκδοση  χωρίς προηγούμενο που θα βοηθήσει και θα φωτίσει  όσους ενδιαφέρονται να μάθουν  για τους νεομάρτυρεςτου αγώνα της εθνικής παλλιγενεσίας.
Ευχαριστούμε ταπεινά τον Άγιο Φαναρίου για το νέο του ψυχοφελές και εθνοφελές πόνημα και ευχόμαστε να συνεχίσει για πολλά χρόνια να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία και στο Γένος, απ’ όποιο μετερίζι κι αν κληθεί.Και καλό είναι να το αποκτήσουμε όλοι το βιβλίο αυτό! Έχουμε πολλά να μάθουμε και να διδαχθούμε!