You are currently viewing Οι δύο ιστορικές επέτειοι του Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ
Ο Ηλίας Τομάζος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας "Παιδεία", ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Οι δύο ιστορικές επέτειοι του Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ

  • Reading time:2 mins read

ΣΤΟΡΣ. ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ. Η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» διοργάνωσε συνέδριο για τις δύο ιστορικές επετείους εκατό ετών της ίδρυσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της καταστροφής της Μικράς Ασίας, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών που έχει ιδρύσει μέσα στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Το συνέδριο έγινε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών με ομιλητές την Αθηνά Κρομμύδα, πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον εκκλησιαστικό συντάκτη του «Εθνικού Κήρυκα» Θεόδωρο Καλμούκο και τον επίτιμο καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας του Ελληνικού Κολεγίου Αριστοτέλη Μιχόπουλο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ξεκίνησε με προσευχή την οποία ανέπεμψαν οι παρευρεθέντες από κοινού και με χαιρετισμό του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», Ηλία Τομάζου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, αλλά και τη θέσπιση διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε αμερικανικά σχολεία του Κονέκτικατ.

Ο εκκλησιαστικός συντάκτης του “Εθνικού Κήρυκα” ομιλεί στο συνέδριο της “Παιδείας” στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”

Ο κ. Τομάζος στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου αναφέρθηκε περιληπτικά στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, Γλώσσα και Πολιτισμό και τόνισε πως «πρέπει να ζήσει ο Ελληνισμός» και συμπλήρωσε «να τολμούμε και να κάνουμε μεγάλα έργα».

Σημειώνεται ότι εκτός από το κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, έχουν ανοικοδομηθεί Παρεκκλήσιο τιμώμενο εν ονόματι των Τριών Ιεραρχών, υπαίθριο θέατρο και Ελληνικό Μουσείο.

Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο καθηγητής Φώτης Παπαδημητρακόπουλος.

Το θέμα της ομιλίας της Αθηνάς Κρομμύδα, ήταν «η συμβολή του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αμερικής στην Ομογένεια». Η κυρία Κρομμύδα, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «η αποστολή του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι ιερή και οι στόχοι του μεγαλεπήβολοι. Σκοπός του είναι να προάγει, να στηρίζει και να καλλιεργεί την ελληνική γλώσσα, τον Πολιτισμό και τα Ελληνορθόδοξα ιδεώδη στην Αμερική».

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της Ελληνικής Εταιρίας “Παιδεία” στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικτατ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Σε άλλο σημείο είπε πως «το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας, δεσμεύεται, πάντα μαζί με το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας, να μελετά και να προτείνει λύσεις στα εκπαιδευτικά προβλήματα των κοινοτικών σχολείων και των μονάδων προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμού. Να στηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους με διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων, παροχή πληροφοριών διδακτικού υλικού και σύγχρονων, διαρκώς αναπτυσσόμενων διδακτικών εργαλείων, ως επίσης και να μεριμνά για τα μισθολογικά και τα ασφαλιστικά τους θέματα».

Ο εκκλησιαστικός συντάκτης του «Εθνικού Κήρυκα», Θεόδωρος Καλμούκος μίλησε για το ξεκίνημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τι σημαίνει ότι αποτελεί Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τόνισε πως «η ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής έγινε από τους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες. Κι αυτό δεν οφείλει να το ξεχνά κανείς. Την Ορθοδοξία έφεραν αρχικά Ελληνες άποικοι στη Φλόριδα και έμποροι στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη. Ηταν στη Νέα Ορλεάνη όπου ιδρύθηκε η πρώτη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος χάρη σε δωρεά του Νικολάου Μπενάκη, ο οποίος ήταν ένας από τους Ελληνες βαμβακέμπορους που είχαν εγκατασταθεί εκεί».

Αναφέρθηκε στους Αρχιεπισκόπους Αλέξανδρο, Αθηναγόρα, τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη, Μιχαήλ, Ιάκωβο, Σπυρίδωνα, Δημήτριο και στον σημερινό Ελπιδοφόρο και πολύ περιληπτικά σε κάποια σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Αρχιεπισκοπία ενός εκάστου, καθώς επίσης και στις διοικητικές διακυμάνσεις και ανακατατάξεις που σημάδεψαν την ζωή της Αρχιεπισκοπής.

Οι δύο ομιλητές του συνεδρίου κυρία Αθηνά Κρομμύδα, Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και ο επίτιμος καθηγητής των Ελληνικών του Ελληνικού Κολεγίου κ. Αριστοτέλης Μιχόπουλος.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Αναφορικά για τη σχέση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Καλμούκος ανέφερε πως «η Αρχιεπισκοπή είναι Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου που σημαίνει ότι έχει την κανονική, πνευματική και εκκλησιαστική της υπαγωγή, στην Πρωτόθρονη και Πρωτοεύθυνη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η Ιερά Σύνοδος της οποίας προεδρευόμενη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είναι η Πρωτουργός Αρχή της. Ουσιαστικά είναι τιμή και προνόμιο να ανήκει η Αρχιεπισκοπή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ο ομότιμος καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας του Ελληνικού Κολεγίου Αριστοτέλης Μιχόπουλος μίλησε για την ιστορία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού από το ξεκίνημα της στο Πάμφρετ του Κονέκτικατ μέχρι τη μεταφορά της στη Βοστώνη, με αναφορές στο βιβλίο του αειμνήστου π. Γεωργίου Πούλου».

Ανάμεσα στα άλλα είπε πως «ο Μελέτιος Μεταξάκης το 1921 αποπειράθηκε να ιδρύσει σχολή στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια στην Αστόρια, αλλά δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες. Ο Αθηναγόρας την ίδρυσε στο Πάμφρετ του Κονέκτικατ το 1937 και από εκεί μεταφέρθηκε στη Βοστώνη.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου το εσπέρας του Σαββάτου φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ παρουσίασαν εργασίες τους για την Μικρά Ασία. Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Θεόδωρος Παυλάκος ανέγνωσε ομιλία της εκπαιδευτικού Μαρίας Μυλωνά, με θέμα «Εγκατάσταση Προσφύγων στη Λακωνία μετά το 1922» η οποία δόθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα τον Ιούνιο του 2022 και στη συνέχεια στους Μολάους.

O πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιφλίδης μίλησε με θέμα «Η Ποντιακή Γενοκτονία», ενώ το χορευτικό συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου «Πόντος» παρουσίασε ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

Μηνύματα απηύθυναν η Katherine Kuegler πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου «Παιδεία», ο Νικόλαος Βλάμης αντιπρόεδρος του Πανγκριγκόριαν Νέας Αγγλίας, ο Βασίλης Καυκάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας και η Νίνα Γκατζούλη πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής.

Σημειώνεται ότι δεν έγινε τελικά το συνέδριο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας λόγω έλλειψης απαρτίας και ορίσθηκε να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου διαδικτυακά.