You are currently viewing Ο ξεχωριστός Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών και το όπισθεν ολοταχώς!!

Ο ξεχωριστός Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών και το όπισθεν ολοταχώς!!

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

Είναι αλήθεια ότι από την ημέρα της εκλογής του Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών και εν συνεχεία από τη μέρα της ενθρόνισής του, όλα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ένας ξεχωριστός Ιεράρχης, ο οποίος θα κάνει τη διαφορά και θα ανεβάσει το θερμόμετρο της Εκκλησίας μας στην επαρχία που του έλαχε!
Νέος, χαμογελαστός, προσηνής, άμεσος και ευγενικός έχει όλα εκείνα τα ταλέντα που μπορούν να τον κατατάξουν σε επίσκοπο που έχει ανάγκη η εποχή μας , η νεολαία μας και ο λαός μας.Νέοι και γέροι τον έχουν πλαισιώσει με αγάπη και όλοι θεωρούν εαυτούς ευλογημένους για την επιλογή της Εκκλησίας μας να τους στείλει ως Πατέρα και Ποιμενάρχη τον Συμεών.

Τρεις Μητροπολίτες ενθρονίστηκαν πρόσφατα σε κοντινά χρονικά διαστήματα ( Λήμνου, Καλαβρύτων και Φθιώτιδος) και όμως ο Σεβ. Φθιώτιδος λες και μονοπωλεί την επικαιρότητα. Δεν κινούνται οι άλλοι; Δεν επισκέπτονται το ποίμνιό τους; Γιατί δεν έχουμε τον ίδιο καταιγισμό δημοσιότητας και προβολής που έχουμε για τον Σεβ. Φθιώτιδος;
Η απάντηση είναι απλή: ο Συμεών έδειξε από την ενθρόνισή του ότι θα κάνει τη διαφορά. Από την πλατεία Λαμίας στην αντιφώνησή του προς τον Δήμαρχο της πόλεως που τον υποδέχθηκε, ανέβασε τον πήχυ και έκανε πολλούς να λένε ότι προτίμησε να κάνει το ντεμπούτο του ως Μητροπολίτης με στοιχεία που θύμιζαν περισσότερο Χριστόδουλο παρά Ιερώνυμο-παρά τους πόδας του οποίου υπηρέτησε και δικό του ανάστημα είναι.
Επίσης είναι ολοφάνερο ότι ο Σεβ. Φθιώτιδος βρήκε οργανωμένο γραφείο με καλούς συνεργάτες, ειδικά στον τομέα επικοινωνίας, που ξέρουν να κινούν τα νήματα.
Όλες οι εκκλησιαστικές ιστοσελίδες και όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, προβάλλουν ειδήσεις οι οποίες αναφέρονται στο πλούσιο ποιμαντικό έργο που ήδη άρχισε να αναπτύσσει ο δραστήριος Ιεράρχης στην επαρχία του.
Δεν περνά μέρα που να μην σταλεί κάποιο δελτίο Τύπου με λειτουργίες, χοροστασίες, επισκέψεις,παρουσίες κλπ του αεικίνητου Συμεών ο οποίος κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει τις καρδιές του ποιμνίου του και να κάνει τη διαφορά.

Η υποδοχή που έχει η παρουσία του και η προβολή του σε όλα τα ΜΜΕ θυμίζει ημέρες Χριστοδούλου, τότε που όλοι ασχολούνταν μαζί του και τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα, σε ότι και αν έκανε. Αλλά για να σε ακολουθούν τα ΜΜΕ πρέπει να κινείσαι να μην είσαι αδρανής ή βραδυφλεγής και ο Συμεών μόνο αυτό δεν είναι.

Απο την πρώτη ημέρα της ενθρόνισής του ο Συμεών φρόντισε να καταστήσει σαφές:

Θέλω να ενθρονιστώ πρωτίστως στις καρδιές σας! Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα έχω αποτύχει, τους είπε.

Στις ενθρονίσεις τους οι Μητροπολίτες συνηθίζουν να λένε πολλά και μεγάλα λόγια, τα οποία μερικές φορές μπορεί και να τα λένε προς εντυπωσιασμό. Άλλωστε ποιός θα θυμάται τον ενθρονιστήριο μετά από μερικά χρόνια;
Αλλά ο Συμεών απέδειξε εξ αρχής ότι εννοεί αυτά που λέει και θέλει να τα πραγματοποιήσει.
Όλα δείχνουν ότι ο Συμεών έχει κερδίσει ήδη το ποίμνιό του τουλάχιστον αυτό με το οποίο μέχρι τώρα έχει συναντηθεί και συνεργασθεί!
Είναι τυχαίο που μικροί μαθητές των σχολείων τον σταματούν με το αυτοκίνητο για να του πουν εσύ είσαι ο… «πατήρ Συμεών» ;; Ναι έτσι τον αποκαλούν τα παιδιά της επαρχίας του και έτσι τα κέρδισε ως πατέρας! Και έτσι τον ψάχνουν και τον αναζητούν. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι ο Συμεών διαδέχθηκε τον εξίσου αγαπητό και σεβαστό Νικόλαο αλλά ήταν εντελώς διαφορετικός ως άνθρωπος αλλά και ως ποιμενάρχης. Κλεισμένος στον εαυτό του ο Νικόλαος, χωρίς πολλές κοινωνικές σχέσεις και απόλυτα καταπιεστικός προς τον ιερό κλήρο, έδινε προς τα έξω την εντύπωση του μοναχικού και απρόσιτου ανθρώπου και έτσι ήταν!

Είναι φυσικό, λοιπόν , όλη αυτή η υποδοχή και προβολή που γίνεται στο νέο Μητροπολίτη να εγείρει ψιθύρους, φθόνο και ζήλεια! Έτσι είμαστε οι άνθρωποι. Αμέσως βρίσκουμε αφορμές για να αρχίσουμε να λέμε και να πλήττουμε έναν Ιεράρχη. Και προτιμούμε να καμαρώνουμε νεοεθρονιζόμενους Ιεράρχες οι οποίοι προτού καλά -καλά γνωρίσουν την επαρχία τους, αρχίζουν τα ταξίδια ανά την επικράτεια για ονομαστήρια και πανηγύρεις και εκτός αυτής για Ιεραποστολές . Με αυτούς δεν ασχολείται η πλειοψηφία των Ιεραρχών διότι τους συμφέρει αυτή η νοοτροπία αφού αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και χειρότερα από τα δικά τους! Τα καλύτερα ζηλεύουν και φθονούν.
Και ο Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών σε αντίθεση με τους παραπάνω στο μήνα μέσα από την ενθρόνισή του έχει γυρίσει όλη την επαρχία του! Και κάθε μέρα παρίσταται σε δύο και τρεις και τέσσερις εκδηλώσεις. Και αυτό το κάνει με αγάπη. Αλλά αυτό οι άλλοι όχι μόνο δεν το καταλαβαίνουν αλλά το φθονούν και το μάχονται!
Γιαυτό θα πρέπει τόσο ο Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών, όσο και οι συνεργάτες του να μειώσουν λίγο τον καταιγισμό ειδήσεων που αποστέλλουν και να επιβάλλουν ένα είδος επικοινωνιακής παρασκιάς, ακολουθώντας εναλλάξ την τακτική 1 προς 3 , που σημαίνει ότι από τα τρία γεγονότα- ειδήσεις που έχουμε θα στέλνουμε μόνο το ένα προς πάντας και μετά πάροδο λογικού χρόνου και αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα που τεχνιέντως ξεσηκώθηκαν θα ακολουθήσουν την τακτική 3 προς 1,που σημαίνει ότι στέλνουμε τα πάντα προς όλους.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συνήθιζε να λέγει σε τέτοιες περιπτώσεις και όταν νοιώσουμε ότι χάνουμε το μέτρο είναι το ..όπισθεν ολοταχώς!!
Μέχρι να κατακαθίσει η σκόνη που σηκώθηκε!
Αυτό πάντως που μας έχει κάνει εντύπωση είναι ότι αυτοί που σήμερα «ζηλεύουν» και συζητούν αρνητικά τον Σεβ. Φθιώτιδος για όλη αυτή την υπερκινητικότητα είναι δυστυχώς κάποιοι ατάλαντοι, αυτοί που τόσα χρόνια στις Μητροπόλεις των δεν έχουν βάλει ούτε μία πινελιά!
Στο τέλος θα τους κρίνει όλους ο χρόνος, το ποίμνιό τους και ο Θεός.