Μία εξαιρετική βραδιά γεμάτη μνήμες, δυνατές συγκινήσεις, γεμάτες θάλασσα και αλμύρα, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 17/8 στην πλατεία του Αφανή Ναύτη του Βροντάδου, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών του Βροντάδου, αφιερωμένης στους ναυτικούς του Βροντάδου, σε όσους ζουν αλλά και σε όσους έφυγαν και δεν γύρισαν ποτέ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με Τρισάγιο που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος και συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο πλαισίωσε την προβολή ενός εντυπωσιακού βίντεο που περιελάμβανε διηγήσεις 25 ναυτικών του Βροντάδου.
Στο πλαίσιο της ίδιας βραδιάς πρωτοκυκλοφόρησε και διατέθηκε στο κοινό το βιβλίο, ναυτικού περιεχομένου, του οποίου την επιμέλεια έκδοσης είχε ο πρώην Δήμαρχος Ομηρούπολης Αριστείδης Ζαννίκος, με τη συγγραφική συνδρομή περίπου πενήντα (50) Βρονταδουσίων, ναυτικών και στεριανών, “ζώντων τε και κεκοιμημένων” με τίτλο “ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΟΙ ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ”.
Στις 200 και πλέον σελίδες του, “στολισμένες” με 190 περίπου φωτογραφίες, ο αναγνώστης θα διαβάσει ιστορικά στοιχεία περί της σχέσης Βροντάδου-Εμπορικής Ναυτιλίας γραμμένα από τους:
– Μακαριστό παπά Μάρκο Βασιλάκη, τους συντ/χους εκπαιδευτικούς κ. Γεώργιο Καλλίτση και κ. Ιάκωβο Μπριλή, τον Δ/ντή του ΕΠΑΛ Βροντάδου κ. Μιχαήλ Τσατσαρώνη και τη νομικό κ. Δέσποινα Ηλ. Μπαχά, η οποία είχε γράψει ένα ενδιαφέρον κείμενο όταν ήταν μαθήτρια Λυκείου.
Στις σελίδες του βιβλίου, πέρα από τους Βρονταδούσικους Εφοπλιστικούς Οίκους και τα Ταφικά Μνημεία που σχετίζονται μ΄αυτούς, είναι καταχωρημένα περί τα 700 ονόματα Βρονταδουσίων ναυτικών, που άλλοι εξ αυτών χάθηκαν σε ναυάγια κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή μετά από αυτόν, άλλοι σώθηκαν όντας “τυχεροί”, ενώ άλλοι έκαναν λαμπρή ναυτική καριέρα ως απόφοιτοι του Ναυτικού Λυκείου Βροντάδου, της Σχολής Πλοιάρχων Οινουσσών και των Σχολών Μηχανικών και Ασυρματιστών Χίου.
Ξεχωριστά κεφάλαια αναφέρονται α) στο ιστορικό φιλοτέχνησης και στα αποκαλυπτήρια του “ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ” την 17ην Αυγούστου 1958, β) στο ιστορικό ίδρυσης των “Σωματείων Συντ/χων Ναυτικών Βροντάδου”, γ) της Σχολής Μηχανικών Χίου, δ) του Ναυτικού Μουσείου Χίου και ε) του Ναυτικού Γυμνασίου-Λυκείου Βροντάδου, ενώ δεν λείπουν τα ηθογραφικά, λαογραφικά και κοινωνιολογικά στοιχεία που σχετίζονται με το ναυτικό επάγγελμα και τους ναυτικούς.
Ένα ιδιαίτερο, συγκινητικό και μεγάλου ενδιαφέροντος κεφάλαιο, αποτελούν οι διηγήσεις δεκάδων ναυτικών, μεγάλης ηλικίας, που διηγούνται τραγικά περιστατικά ή και ευτράπελα γεγονότα από την προσωπική ναυτική τους εμπειρία. Τα κείμενα αυτά, πλαισιώνουν και άλλα, αποβιωσάντων Βρονταδουσίων που γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια και παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.
Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική και πρόθυμη χορηγία του “Ιδρύματος Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα” (Ναυτικό Μουσείο Χίου), τα δε συγγραφικά δικαιώματα, ο Αριστείδης Ζαννίκος, τα έχει παραχωρήσει πλήρως στο «Σωματείο Συντ/χων Ναυτικών Βροντάδου» το οποίο και θα διαθέσει το βιβλίο στο κοινό.
ΠΗΓΗ:politischios.gr