You are currently viewing Ο Ταλίπ Αταλάι για τις εικόνες και τα ιερά κειμήλια που κρατούν οι Τουρκοκύπριοι: ”Η παράδοση των εικόνων είναι πολιτική απόφαση”

Ο Ταλίπ Αταλάι για τις εικόνες και τα ιερά κειμήλια που κρατούν οι Τουρκοκύπριοι: ”Η παράδοση των εικόνων είναι πολιτική απόφαση”

  • Reading time:1 mins read

Τη στήριξή του στην παράδοση όποιων θρησκευτικών εικόνων βρίσκονται στα χέρια της τ/κ πλευράς εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο «υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων» Ταλίπ Αταλάι, με την προϋπόθεση να υπάρξει επί του θέματος πολιτική απόφαση.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ο κ. Αταλάι είπε ότι «η παράδοση των εικόνων είναι πολιτική απόφαση και αν υπάρξει τέτοια απόφαση και αν θέλουμε να δείξουμε αλληλοσεβασμό τότε εμείς (ως «υπουργείο» θρησκευτικών υποθέσεων) θα στηρίξουμε την απόφαση».

Η «Χαβαντίς» αναφέρεται σε χαμένες εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται κλειδωμένα στα αμπάρια του κάστρου της Κερύνειας μετά το 1974 και δημοσιοποιεί φωτογραφίες από τον χώρο όπου φυλάττονται, σημειώνοντας ότι μπορεί να βρίσκονται σε τύπου ράφια αλλά έχουν αφεθεί στη σκόνη και χωρίς συντήρηση να σαπίσουν.

Η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφίες από διάφορες εικόνες, όπως μια χρυσή του Αποστόλου Ανδρέα του 1886 από το ομώνυμο μοναστηριού, από το μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας, εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα από το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά, σταυρούς, λιβανιστήρια και κηροπήγια από διάφορες εκκλησίες στα κατεχόμενα.

Το ρεπορτάζ υπογράφουν οι Οντάτς Ντουζγκιούν και Μετέ Χάταϊ, που γράφουν ότι πέτυχαν να δουν και να δημοσιεύσουν φωτογραφίες χιλιάδων χαμένων εικόνων για τις οποίες από το 1974 Τουρκία και ψευδοκράτος κατηγορούνται για λεηλασία και καταλήστευση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυπριακή Εκκλησία υποστηρίζει ότι οι εικόνες και τα κειμήλια που έχουν λεηλατηθεί από τις εκκλησίες στα κατεχόμενα και έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό για παράνομη πώληση είναι 20.000 συνολικά.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τοιχογραφίες και υψηλής αξίας θρησκευτικά αντικείμενα. Σημειώνεται δε ότι η ε/κ πλευρά διατηρεί το θέμα σχεδόν πάντα στην επικαιρότητα διεθνώς, αλλά και σε πολιτιστικούς κύκλους ζητώντας την τιμωρία της Τουρκίας και την επιστροφή των αντικειμένων.

Για το θέμα των χαμένων εικόνων που προτάσσει η κυπριακή Εκκλησία, οι δημοσιογράφοι της Χαβαντίς γράφουν ότι αρμόδιοι της Τουρκίας και του ψευδοκράτους υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλα χαμένα, αφού πολλές εικόνες και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα βρίσκονται εκτεθειμένα σε πέντε διαφορετικά μουσεία στα κατεχόμενα, αλλά και σε διάφορες εκκλησίες που λειτουργούν και ως μουσεία, όπως το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, η εκκλησία της Παναγίας θεοτόκου στο Τρίκωμο, ο Άγιος Μάμας στη Μόρφου, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στην Κερύνεια και ο Αγιος Ιωάννης στα Βαρώσια.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το 1981-1982 κάποιες εικόνες που φυλάττονταν στο κάστρο της Κερύνειας εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο της Κων/πολης, με τους δημοσιογράφους να επισημαίνουν ότι οι συνθήκες διαφύλαξης των εικόνων και αντικειμένων είναι διάτρητες και τα φυλαγμένα στο κάστρο είναι έρμαια σε λαθρέμπορους αρχαιοκάπηλους.

Κάνει δε εκτενή αναφορά στον Αϊντίν Ντικμέν και τις υποθέσεις που έχει ανοίξει η Κυπριακή Δημοκρατία και ποιες κέρδισε εναντίον του.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος