You are currently viewing Ο Σύλλογος Επιστημόνων Χαλανδρίου:«Ξύπνησε» μνήμες Κωνσταντινούπολης

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Χαλανδρίου:«Ξύπνησε» μνήμες Κωνσταντινούπολης

  • Reading time:3 mins read

Κατάμεστο το θέατρο Ρεματιάς στην εκδήλωση για την επέτειο της Άλωσης, με συνδιοργανώτρια τη νεανική εστία του ναού Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου

Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στα 571 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης οργάνωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης», στις 6 Ιουνίου, στο Θέατρο Ρεματιάς. «Δώσαμε φέτος το ραντεβού μας, για να τιμήσουμε –όπως πρέπει– τη θλιβερή επέτειο της 29ης Μαΐου 1453», ανέφεραν οι διοργανωτές, προσθέτοντας: «Παρά την περιστασιακή άστατη βροχή, το θέατρο παρέμεινε κατάμεστο από συνδημότες μας, που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσα σε κλίμα συγκίνησης».

Τη βραδιά άνοιξε η εισαγωγική ομιλία του μέλους του ΔΣ Βασιλείου Παπαβρόντου, διευθυντή του Πειραματικού Διαπολιτισμικού Σχολείου Αλσούπολης και τέως προϊσταμένου στη διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α). Ακολούθησε, όπως σημείωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Χαλανδρίου, «φλογερός» χαιρετισμός από τον πρόεδρό του Ηλία Ντάβαρη, ενώ την εκδήλωση ευλόγησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Θεσπιών Παύλος ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομαΤη σειρά πήρε η συνδιοργανώτρια Νεανική Εστία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου, η χορωδία της οποίας -υπό τη διεύθυνση του εφημέριου Λάμπρου Ανδρεάκη- «ταξίδεψε» μουσικά στην Κωνσταντινούπολη με τραγούδια και μοιρολόγια της Άλωσης και προσφυγιάς. Το κοινό ακολούθως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθήλωσε με τον λόγο του ο κεντρικός ομιλητής και γνωστός γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν αριστεία σε τρεις Χαλανδραίους επιστήμονες, τους ιατρούς Ανδρέα Καραμπίνη, Σταμάτη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Πατσιλινάκο. Οι τελευταίοι, όπως σημείωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων, εκτός της ήδη πολυετούς προσφοράς τους, διαπρέπουν έως σήμερα σε υψηλές θέσεις στους τομείς της καρδιολογίας – καρδιοχειρουργικής, εντατικής θεραπείας και μεταμοσχεύσεων.

Ακολούθησε μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γοήτευσαν το κοινό και ερμήνευσαν οι: Jeannine, Βαγγέλης Μαραζάκης, Πάνος Μπλέτζας, Βαγγέλης Μολές και Πάνος Πετράκης. Στα πλήκτρα ήταν ο Χάρης Μπούτσικας, που είχε και την ενορχήστρωση και στα όργανα οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου, Μαρίνος Γαλατσινός, Δημήτρης Κωσταβασίλης, που τραγούδησε και ένα τραγούδι, και Φώτης Μαυρίδης.

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και πλήθοςΤους χορούς απέδωσαν η ομάδα «Κανελόριζα» της Νεανικής Εστίας Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου υπό τη διεύθυνση του χοροδιδασκάλου Στέφανου Σίνη και το αντίστοιχο σύνολο της Ενορίας του Αγ. Ελευθερίου Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση του χοροδιδασκάλου Αλέξανδρου Σγουρίδη. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Μεγάρου Μουσικής Φαίη Οικονομίδη, ενώ το κοινό συμμετείχε στα τραγούδια για την Πόλη, τη Μικρασία και τους καημούς της προσφυγιάς.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι εξής: Α. Κουρουπάκη, βουλευτής «ΝΙΚΗ», οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Κρανίδης, Χ. Κιάκος, ανώτατοι δικαστικοί, Α. Βαρελάς, πρέσβης ε.τ., ανώτατοι αξιωματικοί Ενόπλων Δυνάμεων και ΕΛΑΣ, Μ. Ζηλεμένου (Πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας») και άλλοι καθηγητές ΑΕΙ και ΕΜΠ, Ε. Παπακώστας, ιστορικός – καθηγητής – συγγραφέας, Δ. Αντωνόπουλος, καθηγητής – γυμνασιάρχης, Κ. Παπασπήλιος, συγγραφέας – τ. αντιδήμαρχος Βριλησσίων, Β. Κουμάντου, food blogger, εκδότρια – ερευνήτρια.

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα και πλήθοςΕπίσης παρέστησαν οι: Ε. Τσελεμπίδου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Επιμορφωτικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Η Αναγέννηση» Πατήματος Χαλανδρίου, Α. Ανδρέικου, πρόεδρος, Μ. Φαραντάκη, αντιπρόεδρος και τα λοιπά μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εστίας Χαλανδρίου, Δ. Μπαβαβέα από τη Γυναικεία Παρέμβαση Χαλανδρίου, Κ. Χατζηδάκης και Δ. Χιωτακάκος, πολιτευτές, και οι ηθοποιοί θεάτρου και κινηματογράφου Γ. Ηλιοπούλου και Ε. Πίκουλα.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων ευχαρίστησε τον Δήμο Χαλανδρίου και όλους όσοι συνετέλεσαν αφιλοκερδώς στην επιτυχία της εκδήλωσης.