You are currently viewing Ο Σεβ. Φθώτιδος Συμεών στο ορεινό Νικολίτσι με τον έναν κάτοικο: το είπε και το έκανε πράξη αγάπης

Ο Σεβ. Φθώτιδος Συμεών στο ορεινό Νικολίτσι με τον έναν κάτοικο: το είπε και το έκανε πράξη αγάπης

  • Reading time:1 mins read

 

Στο απομεμακρυσμένο, ορεινό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδος, Νικολίτσι Σπερχειάδος μετέβη το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών. Στο χωριό,  στο οποίο εγκαταβιεί ένας μόνο μόνιμος κάτοικος.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, το είχε εξαγγείλει άλλωστε  στον Επιβατήριο του λόγο, κατά την ημέρα της Ιστορικής Ενθρονίσεως του:

«Εξομολογούμαι ενώπιον εκκλησίας:

Δε με ενδιαφέρουν ούτε πλειονοψηφίες ούτε μειονοψηφίες. Με ενδιαφέρουν οι πάντες. Ο κάθε ένας, η κάθε μία και όλοι μαζί. Από το θυσιαστήριο της καρδιάς μου δεν θα λείπει κανένας, διότι κανένας δεν απουσιάζει και δεν θα απουσιάζει από το Ιερό Θυσιαστήριο, από την Αγία Τράπεζα…..

Δεν θα σας  ζητήσω να έρθετε εσείς σε εμένα, αλλά από σήμερα ξεκινώ και έρχομαι εγώ σε σας. Πόρτα πόρτα, σπίτι σπίτι, στις πόλεις και στα χωριά μας……σπιθαμή προς σπιθαμή θα οργώσω τη μητρόπολή μας». και ο πατρικός του λόγος του έγινε πράξη αγάπης, από την πρώτη κιόλας Κυριακή μετά την Ενθροσνιστήρια Θεία Λειτουργία.

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νικολιτσίου, έζησε ιστορικές στιγμές. Αυτή η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε για τον αγιασμό και την ενίσχυση, του θεματοφύλακος του χωριού, του κατοίκου που κρατά αναμμένο το καντήλι στην εικόνα της Παναγίας, του ανθρώπου που είναι ο ίδιος ένα καντήλι αναμμένο για το όμορφο αυτό χωριό, που κάποτε έσφυζε από ζωή. Του κ. Μιλτιάδη Κοντοδήμου, ο οποίος αρνείται πεισματικά κάθε άνεση και μόνος, με παρέα του τον Θεό και την Παναγία μένει και φυλάει ολόκληρο χωριό.

Τον ευλαβέστατο κ. Μιλτιάδη, ο Ποιμενάρχης μας τον παρεκάλεσε, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας να ανέβει επί του Θρόνου, εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού, διότι εκείνος αυτή την ημέρα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του χωριού.

Τον Σεβασμιώτατο στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος – Γαρδικίου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Κυρίτσης, ο Εφημέριος του χωριού Περιβόλη Σπερχειάδος π. Βασίλειος Γεράνης, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Το Ιερό αναλόγιο διηκόνησαν με απλότητα και ιεροπρέπεια τοπικοί Ιεροψάλτες.

Η Ιστορική αυτή Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείαςαπό τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), μέσω της Ιστοσελίδος www.imfth.gr και  μέσω Δορυφόρου από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων του Τηλεοπτικού Συνεργείου και πρωτίστως στην αγάπη του Διευθυντού κ. Γεωργίου Σιμοπούλου, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος και ευχαρίστησε εγνωμόνως δημοσίως.

Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του ωμίλησε για το Ευαγγελικό ανάγωσμα του κατά Λουκάν Ευαγγελίου της ΙΓ Κυριακής σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«  Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, αγαπητοί και πολυσέβαστοι πατέρες, αγαπητέ μοναδικέ κάτοικε και φύλακα, αδελφέ Μιλτιάδη, εν Χριστώ αδελφοί.

Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Χριστός διαλέγεται με έναν άνθρωπο καλών προθέσεων, θετικά διακείμενο προς τον Χριστό και τον ονομάζει διδάσκαλε αγαθέ και ήθελε να πλησιάσει τον Χριστό και την αιώνιο ζωή,  όπως όμως την φανταζόταν στο μυαλό του και ξεκινά ένας διάλογος ανάμεσα σε αυτόν και τον Χριστό.

Θέτει το ερώτημα: πως μπορώ να κερδίσω την αιώνια ζωή;  Ερώτημα που απασχολεί κάθε άνθρωπο, γιατί ταυτίζεται με την αιώνα ευτυχία, με την αιώνια χαρά.

Ποιος δεν ονειρεύεται οι καλές στιγμές του να είναι αιωνιότητα;  Ο Χριστός αρχικά ξεκινώντας τον διάλογο μαζί του είναι σαν να συνδιαλέγεται με τον κάθε άνθρωπο. Το να τηρεί κάποιος  τις εντολές τις κλασικές δεν είναι κάποια ιδιαίτερη αρετή,  είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να ζήσει με τους άλλους. Δεν μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις πάνω στην εκμετάλλευση και την απάτη. Ο νέος χαίρεται αρχικά ότι τηρεί τις εντολές εκ νεότητός του. Ήταν ένα καλό παιδί, αλλά δεν αρκεί όμως αυτό μόνο για την αιώνιο ζωή.  Ο Χριστός προχωρά παραπάνω.

Η αιώνιος ζωή δεν έχει να κάνει με το αυτονόητο. Όποιος θέλει να ζήσει με τον Χριστό καλείται σε κάτι παραπάνω. «Πούλησε τα υπάρχοντά σου» του λέει και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς και ακολούθησέ με. Η αιώνια ζωή δεν είναι μια αρνητική κατάσταση του τι να μην κάνεις αλλά και μια θετική πρόταση ζωής που σου λέει αν δεν έχεις δύναμη να απαλλαγείς από κάθε γήινο,  από καθετί που σε κρατά εγκλωβισμένο στη γη και δεν μπορείς να ατενίσεις τον ουρανό.

Ο νέος έφυγε περίλυπος γιατί ήταν εγκλωβισμένος στα αποκτήματά του. Ουσιαστικά η αιώνια ζωή που ήθελε δεν ήταν μια αιώνια χαρά και ευτυχία αλλά αιώνια διατήρηση του πλούτου. Όπως αισθάνονται οι περισσότεροι πλούσιοι αυτού του κόσμου που είναι αγκιστρωμένοι στα γήινα. Αυτός ο πλούτος δεν έχει μόνο υλικό χαρακτήρα αλλά και βαθύτερη έννοια. Μπορεί πλούτος να είναι οτιδήποτε που μας κρατά εγκλωβισμένους στη γη, ανελεύθερους και αδύναμους να γευτούμε την ελευθερία του ουρανού. Ο Θεός θέλει να δημιουργήσουμε  μαζί του σχέση ελευθερίας. Ο Χριστός λέει στον καθένα από εμάς όλα αυτά που κάνεις καλά είναι.

Είσαι όμως πραγματικά ελεύθερος,  να εγκαταλείψεις τα πάντα και να με ακολουθήσεις; Αυτό θέλει ο Χριστός. Να είμαστε έτοιμοι, απαγκιστρωμένοι και ελεύθεροι να ατενίσουμε τον ουρανό. Να αφήσουμε την ύπαρξή μας να αφεθεί στο θέλημα του Θεού και να πούμε  αυτό που λέμε στο «Πάτερ ημών» , Γεννηθήτω το θέλημά σου στη ζωή μου και όχι το δικό μου». Αμήν

Προ της απολύσεως τον Ποιμενάρχη μας προεσφώνησαν καλωσορίζοντάς τον: Ο Δήμαρχος Σπερχειάδος – Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο οποίος και του εχάρισε ως δώρο μία πέννα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Νικολιτσίου κ. Ιωάννης Ζήσιμος, ο οποίος του εδώρισε ένα Βιβλίο με την Ένδοξη Ιστορία του χωριού, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικολτσίου κ. Αγγελική Κοντοδήμου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος π. Δημήτριος Κυρίτσης, ο οποίος του εχάρισε μία ανθοδέσμη και φυσικά με εμφανή την συγκίνηση ωμίλησε και καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο ο κ. Κοντοδήμος, ο οποίος με λόγια εγνωμοσύνης, τιμής και χαράς τον ευχαρίστησε για την ευλογημένη και ενισχυτική παρουσία του στο χωριό.

Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε τους λόγους των προαναφερθέντων, εκφράζοντας την συγκίνησή του και ως αντίδωρο αγάπης και προσευχής, έδωκε ως ευλογία στον κ. Μιλτιάδη μία εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μία εικόνα συμβολική και ταυτισμένη μ’ εκείνον λέγοντας:

«Θέλω  να εκφράσω τη χαρά μου που τελώ την πρώτη Κυριακάτικη  Θεία Λειτουργία μετά τη Ενθρόνισή μου,   σε αυτό το ευλογημένο χωριό της πατρίδος μας. Η Παναγία έτσι θέλησε. Η επιλογή έγινε τυχαία. Το ανακοίνωσα για πρώτη φορά στον Ενθρονιστήριο λόγο μου και ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα, στα πέρατα της οικουμένης μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και τα ευχαριστώ όλα ανεξαιρέτως που και σήμερα είναι κοντά μας και με έχουν αγκαλιάσει και έχουν αγκαλιάσει το έργο μας. Όταν πηγαίνω σε ένα μικρό χωριό αισθάνομαι σα να πηγαίνω να πάρω την ευχή των παππούδων μου από το δικό μου μικρό χωριό. Μεγάλωσα στην Δυτική Μακεδονία. Εκ πατρός κατάγομαι από ένα μικρό χωριό που το χώμα του είναι ποτισμένο από το αίμα Ηρώων και Αγωνιστών του ένδοξου Μακαδενικού Αγώνα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο προπάππος μου, καπετάνιος Αστέριος Βολιώτης. Έτσι νομίζω και εγώ σήμερα,  ότι κάνω ένα δώρο στους δικούς μου ανθρώπους.

Και ξεκινώ την πορεία μου που είναι μια πορεία αγάπης και συμπόρευσης,  με στόχο να βρούμε το Χριστό στη ζωή μας. Αυτό είναι το έργο του Επισκόπου, το έργο της Εκκλησίας, να φανερώνει το Χριστό στη ζωή του κόσμου. Θα μεταβώ σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη όπου υπάρχει ανθρώπινη ύπαρξη,  για να διακηρύξω ότι ο Χριστός είναι η μόνη αγάπη, η μόνη αλήθεια  αυτού του κόσμου. Να σας προτρέψω να διατηρήσετε το δεσμό με τα πάτρια εδάφη. Η πατρίδα του καθενός είναι η Γαλιλαία του. Έστω και αν οι συνθήκες τα έφεραν έτσι και ξενιτευόμεθα,  γιατί κάθε γη είναι πατρίδα για όποιον έχει πατρίδα τον ουρανό,  την Βασιλεία του Θεού. Αλλά και το ιδιαίτερο λιμάνι του καθενός δεν παύει να αποτελεί την εστία που δίνει νόημα και προοπτική και σφυρηλατεί αρχές και αξίες.

Σας συγχαίρω και σας επαινώ που ήρθατε σήμερα εδώ και  τιμήσατε εμένα και τη συνοδεία μου και  τον Πρωτοσύγκελο,  ο οποίος με ακολούθησε για να διακονήσει την αγάπη του Χριστού μέσα στον κόσμο. Και τους πατέρες που τα ετοίμασαν όλα και όλους που είναι κοντά μας μέσα από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Θέλω να κάνω και εγώ ένα ταπεινό δώρο στο Μιλτιάδη. Επειδή θεωρώ ότι,  είναι φύλακας άγγελος του χωριού, μετά τη Θεία Λειτουργία που είναι το σημαντικότερο, θέλω να σου χαρίσω τον Αρχάγγελο για να σε εμπνέει και να φυλάττεις το χωριό και την ευλογημένη παράδοση του τόπου και κάτι ακόμα για να είναι προνομιούχος,  του δίνω το προσωπικό μου τηλέφωνο για να επικοινωνήσεις μαζί μου όποτε θέλεις και έχεις ανάγκη και να επικοινωνούμε άμεσα και να με αισθάνεσαι οικείο και φίλο. Έτσι θέλω να με αισθάνεται ο καθένας σας, Πατέρα, αδελφό, συνοδοιπόρο και άνθρωπο που μπορεί να τον ακούσει και  τον καταλάβει. Να είστε όλοι ευλογημένοι».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ευσεβείς κυρίες της Σπερχειάδος και της Λαμίας, προσέφεραν πλούσιο νηστίσιμο κέρασμα με πίτες και παραδοσιακά γλυκά στην πλατεία του χωριού, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους.

Το ορεινό Νικολίτσι ετίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πιστοί από την Σπερχειάδα, την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος και την πόλη της Λαμίας. Μεταξύ αυτών: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης – Σπερχειάδος κ. Γεώργιος Χαντζής συνοδευόμενος από του Αντιδημάρχους κ. Παναγιώτη Κοντογιώργο και κ. Ανδρέα Παπασάρα και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Σπερχειάδος κ. Νικόλαος Τζιβελέκας, Νικολιτσίου κ. Ιωάννης Ζήσιμος, Περιβολίου κα Γρηγορία Τζώρτσου, ο τ. Δήμαρχος Μακρακώμης- Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου, ο Διοικητής του Α.Τ. Σπερχειάδος κ. Γεώργιος Σταθοκώστας και η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Νικολιτσιωτών κ. Αγγελική Κοντοδήμου.

Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια μετέβη στο Γοργοπόταμο, στο Μνημείο Ηρώων, προσκείμενου να συμμετάσχει στην 77η Επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των πεσόντων αγωνιστών του έπους του 1940 και της Εθνικής αντίστασης και στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Εύχομαι αυτός εδώ ο Ιστορικός τόπος, εκτός από τόπος μνήμης, να καταστεί και τόπος διδαχής για όλους μας. Διδαχής για Εθνική ομοψυχία».

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν: ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ. Χρήστος Οικονόμου.

Την κεντρική ομιλία εξεφώησε ο Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, κ. Δημήτριος Παλαιολογόπουλος.

Τέλος, ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των πεσόντων Ηρώων και στην συνέχεια ο Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ –ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας», κ. Δημήτριος Γερογιάννης ανέγνωσε το ψήφισματου Συνδέσμου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ την Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς. ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ιωάννης Σαρακιώτης,  ο π. Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του «Ελλάδα ο άλλος δρόμος», κ. Νότης Μαριάς η Ηγεσία Του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Μεταξύ των παρευρισκομένων παρέστησαν και απόγονοι των Βρετανών σαμποτέρ, οι οποίοι  υποστήριξαν το εγχείρημα των Ελλήνων αντιστασιακών.

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Video: Star Κεντρικής Ελλάδος

 

https://www.youtube.com/watch?v=EwbOluVH0uchttps://www.youtube.com/watch?v=_yQTNIBM0ro