You are currently viewing Ο προϊστάμενος της Αγίας Τριάδος Σικάγου π. Νικόλαος Ιωνάς, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα», για τον πλειστηριασμό κτιρίων του ναού λόγω δανείων

Ο προϊστάμενος της Αγίας Τριάδος Σικάγου π. Νικόλαος Ιωνάς, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα», για τον πλειστηριασμό κτιρίων του ναού λόγω δανείων

  • Reading time:1 mins read

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο π. Νικόλαος Ιωνάς τον τελευταίο ενάμισι χρόνο που διορίστηκε στην ιστορική κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Σικάγου έχει βρεθεί «στο μάτι του κυκλώνα», αφού όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», ο ναός, το σχολικό κτίριο και ολόκληρο το συγκρότημα της ιστορικής κοινότητας των 121 ετών θα βγουν σε δημοπρασία από την τράπεζα MB Financial Bank στις 14 Δεκεμβρίου.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Ε.Κ.» εξήγησε τα διαμειφθέντα και πώς έφτασαν τα πράγματα έως εδώ. Είπε πως «το θέμα ηγέρθη με την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία η οποία ήταν το πρώην σχολείο “Σωκράτης” το οποίο συνυπήρχε με την εκκλησία επί πολλά χρόνια. Στις αρχές του 2000 λόγω του χαμηλού αριθμού εγγραφών η ενορία μαζί με το σχολείο απεφάσισαν να μετακομίσουν το σχολείο και αγόρασαν μία ακίνητη περιουσία στο Deerfield του Ιλινόις. Δυστυχώς, με την πάροδο των ετών το σχολείο δεν μπορούσε να καταβάλλει τις πληρωμές του δανείου της υποθήκης και τις ανέλαβε η Εκκλησία όσο μπορούσε, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσε περισσότερο. Κι έτσι η Εκκλησία έπρεπε να αποπέμψει το σχολείο από το κτίριο και τώρα το πρόβλημα είναι ότι η τράπεζα ζητά τα χρήματά της ενώ δεν έχουν γίνει πληρωμές κατά τα τελευταία δύο χρόνια».

Στην ερώτηση για πόσα χρήματα μιλούμε, είπε, «μέχρι 6 εκατομμύρια δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι το σχολείο ήταν ο δανειστής και η εκκλησία ο εγγυητής, αλλά δυστυχώς η τράπεζα για οποιοδήποτε λόγο πήρε το μέρος του σχολείου και προτίμησε να δει να κλείνει η εκκλησία κι όχι το σχολείο».

Διευκρίνισε πως «αυτό συνέβη πολύ πριν έλθω στην κοινότητα, αλλά στον ενάμισι χρόνο που είμαι εδώ κάναμε μία έκκληση να συναντηθούμε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Στέλιος Ανδρεάκης με την υποστήριξή του βέβαια με την άλλη πλευρά».

Επισήμανε πως «πρέπει να σας πω πως έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, αλλά από τότε η εκκλησία έχει προσπαθήσει να κάνει το σωστό. Ο κ. Δημήτρης Λογοθέτης και δεν κρίνουμε διόλου τον χαρακτήρα του, απλώς παραθέτω τα τεκμήρια, εκείνη την εποχή δυστυχώς ήταν πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου και συνάμα πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και η κοινότητα δεν επαγρυπνούσε να το δει αυτό και να διερωτηθεί. Τώρα που η εκκλησία στριμώχθηκε στη γωνία, στο τέλος του καλοκαιριού υποβάλλαμε μήνυση εναντίον της Ακαδημίας και του κ. Λογοθέτη».

Διευκρίνισε πως «η Ακαδημία δεν ανήκει πλέον στην εκκλησία, είναι ξεχωριστός οργανισμός», ενώ όταν ρωτήσαμε για το σχολείο «Σωκράτης», είπε πως «η εκκλησία ορίζει τον τίτλο οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον τίτλο ‘Σχολείο Σωκράτης’, είναι γνωστή για μερικά χρόνια τώρα ως Ελληνοαμερικανική Ακαδημία».ionas1

Ο π. Νικόλαος τόνισε πως «ναι μεν είναι ξεχωριστή νομική οντότητα, αλλά εμείς ως Εκκλησία μείναμε με το δάνειο αν και εκείνοι είναι οι δανειστές κι εμείς οι εγγυητές. Προτείναμε να συναντηθούμε ο πρόεδρος κ. Ανδρεάκης, εγώ και ο κ. Λογοθέτης χωρίς την παρουσία δικηγόρων και να λύσουμε το ζήτημα. Θέλαμε να παρουσιάσουμε στον κ. Λογοθέτη τη λύση να μας επιτραπεί να πουλήσουμε το σχολικό κτίριο στο Deerfield, το οποίο εξακολουθεί να ανήκει στην Εκκλησία στην καλύτερη δυνατότερη τιμή αλλά δυστυχώς ο κ. Λογοθέτης δεν ήθελε να συναντηθεί μαζί μας».

Είχαμε προσφορές για να το πουλήσουμε, αλλά απέτυχαν την τελευταία στιγμή. Η Ακαδημία δεν είναι πλέον εκεί, μετακόμισε σε άλλη τοποθεσία, αναγκαστήκαμε να τους κάνουμε έξωση πριν από δύο χρόνια όταν δεν μπορούσαν να κάνουν καμία πληρωμή και σήμερα νοικιάζουν άλλο κτίριο. Το κτίριο στο οποίο ήταν η Ακαδημία είναι εκείνο για το οποίο δανειστήκαμε χρήματα να το αγοράσουμε».

Οταν τον ρωτήσαμε γιατί οι προσπάθειες για την πώληση απέτυχαν την τελευταία στιγμή, είπε, πως, «απλώς έχομε υποψίες, νομίζουμε πως άνθρωποι που ίδρυσαν την Ακαδημία χρησιμοποίησαν την επιρροή τους. Υπάρχει μία διάδοση ότι η Ακαδημία θα ήθελε να αγοράσει και πάλι την περιουσία σε πολύ χαμηλότερη τιμή».

Σύμφωνα με τον π. Νικόλαο «κατά το τρέχον έτος η κοινότητα συγκροτείται από 175 οικογένειες που την υποστηρίζουν οικονομικά».

Στην ερώτηση «με 175 οικογένειες και με τόσα προβλήματα γιατί η κοινότητα έχει δύο έμμισθους ιερείς, εσάς και τον π. Γεώργιο Καλούδη»; ο π. Νικόλαος είπε ότι «ο π. Γεώργιος Καλούδης δέχθηκε να πάρει μείωση του μισθού του, κι εγώ επίσης συμφώνησα σε πολύ χαμηλότερο μισθό από αυτόν που συνιστά η μισθολογική κλίμακα της Αρχιεπισκοπής και δεν με ενοχλεί αυτό. Αν είχα άλλο τρόπο επιβίωσης δεν θα έπαιρνα μισθό».

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται που ο ναός και τα κτίρια θα βγουν σε πλειστηριασμό στις 14 Δεκεμβρίου, είπε: «Αυτό με σκοτώνει κυριολεκτικά και οι ενορίτες μας που είναι τόσο καλοί άνθρωποι νιώθουν μεγάλο πόνο, δραματική η κατάσταση».

Στην ερώτηση πού στέκονται η Μητρόπολη και ο νέος Μητροπολίτης Ναθαναήλ, είπε ότι «ο Μητροπολίτης θέλει να τελειώσει το θέμα και ασχολήθηκε από την πρώτη στιγμή που ήλθε. Ηθελε να πάμε σε διαπραγμάτευση (mediation) και πήγαμε δύο φορές παρουσία δικαστή, αλλά δεν βγήκε τίποτε. Ο Μητροπολίτης διόρισε μία επιτροπή και θα συναντηθούμε την άλλη εβδομάδα».

Στην ερώτηση «ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ κάλεσε εσάς, το κοινοτικό συμβούλιο, τον κ. Λογοθέτη, την Ακαδημία στη Μητρόπολη σε μία κοινή σύσκεψη;», ο π. Νικόλαος απάντησε «όχι».