Τη χαρά του για την αναγέννηση, μετά από μισό αιώνα, της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο εξέφρασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στο τέλος του εσπερινού, που ακολούθησε τα θυρανοίξια του ριζικά ανακαινισμένου ναού του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, όπου γεννήθηκε ο προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και βαπτίσθηκε στον ναό αυτό.
Παρουσία των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου της Ίμβρου των διευθυντών των δυο σχολείων Παρασκευής Μπερμπέρη και Ιωακείμ Καμπουρόπουλου και των άλλων εκπαιδευτικών ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην διπλή «άνοιξη της Ίμβρου» όχι μόνο από πλευράς της φύσεως, η οποία οργιάζει αυτή την εποχή, αλλά και από απόψεως του μέλλοντος της Ίμβρου. Όπως σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «ύστερα από μισό αιώνα βλέπουμε να ξαναλειτουργούν τα σχολεία μας να έχουμε ελληνική παιδεία, Ομογενειακή παιδεία στον τόπο μας ο οποίος και από αυτής της πλευράς, της παιδείας και των γραμμάτων, τόσο πολύ αδικήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ξεχωριστή θέση που έχει στην καρδιά του η Ίμβρος, την οποία λατρεύει πάρα πολύ λέγοντας ότι «αυτά τα εικοσιπέντε χρόνια της ταπεινής Πατριαρχίας μου επήγα σε πάρα πολλά μέρη λόγω των απαιτήσεων του αξιώματός μου και λόγω, αν επιτρέπετε, των πρωτοβουλιών, που θέλησα να αναλάβω… αλλά όλα αυτά τα χρόνια όπου και αν πήγα όπου και αν γύρισα ο νους μου ήταν εδώ, στην Ίμβρο, την οποία έχω μέσα στην καρδιά μου διαρκώς… Θυμούμαι τα λόγια του μεγάλου νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη: “Σε όλους τους τόπους και αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ”. Πάντοτε με συγκινεί αυτό το νησί, αυτό το ταπεινό χωριό, αυτή η απλή και απέριττη εκκλησία μας, μέσα στην οποία εισήλθα στη χριστιανική μας Εκκλησία”.
Έκανε αναδρομή στην πορεία των ανακαινιστικών εργασιών που έλαβαν χώρα μετά τον μεγάλο σεισμό του 2014 που πλήγωσε το κτίριο του ναού λέγοντας «Η ευτυχία μου είναι διπλή διότι ήλθα ακριβώς για τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου πλέον ναού του χωριού μας. Επισκέφθηκα την εκκλησία όταν έγιναν οι ζημιές από τον σεισμό, την επισκέφθηκα όταν συνεχίζονταν τα έργα, τα οποία κράτησαν αρκετούς μήνες, και ευχαριστώ από καρδίας τον Άγιο Ίμβρου και Τενέδου για την πρωτοβουλία που πήρε για το ότι παρηκολούθησε το έργο από την αρχή ως το τέλος».
Παρουσιάζοντας στο εκκλησίασμα τον υψηλό επισκέπτη, Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την παρουσία του βορειοελλαδίτη Ιεράρχη λέγοντας τα εξής: «Η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι δεν ήλθα μόνος για τα θυρανοίξια της Εκκλησίας μας, ήλθα με τον αδελφό Άγιο Σερρών και Νιγρίτης, ο οποίος πέρυσι με υπεδέχθη εν πολλή τιμή και πολλή αδελφική αγάπη, στη Θεόσωστον επαρχία του. Ετίμησε εμένα και εν τω προσώπω μου την Μητέρα Εκκλησία, εις την οποία ανήκει και εκείνος ως Ιεράρχης των Νέων Χωρών, μιας Μητροπόλεως του Θρόνου που εβρίσκεται εις τας Νέας Χώρας, όπως λέγονται οι Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος. Και τούτω είσθε Άγιε αδελφέ, Ιεράρχης τού Οικουμενικού Θρόνου καί ασφαλώς είναι τιμή για εσάς αυτό και είσθε και Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συναποτελείται από τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Βόρειον Ελλάδα. Είναι τόσο απλά τα πράγματα και διερωτώμαι γιατί παρεισφρύουν πολλές φορές τόσες παρεξηγήσεις και χαλούν οι καρδιές. Είναι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από αιώνων αυτές οι Μητροπόλεις, όχι τώρα, όχι από χθες. Και από το 1928 με τη γνωστή Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη η διοίκησή των εξεχωρήθη επιτροπικώς εις την Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ελλάδος η οποία επαναλαμβάνω ως Νομικόν πρόσωπον, ως θεσμός ως πραγματικότητα αποτελείται από αυτά τα δύο μέρη και κανείς δεν μπορεί να τα αρνηθεί. Εάν λοιπόν όλοι τιμάμε τις υπογραφές μας και σεβόμεθα συμφωνίες που έχουν γίνει δεν θα υπάρχει καμία παρεξήγηση και καμία δυσαρέσκεια από καμία πλευρά. Εγώ το λέγω και το επαναλαμβάνω ότι η επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας είναι να έχει άριστες σχέσεις και δημιουργική συνεργασία για το καλό όλης της Ορθοδοξίας με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδας.
Δεν αποβλέπουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο σε τίποτε περισσότερο και τίποτε ολιγότερο. Με αυτό το πνεύμα σας βλέπουμε σας αγκαλιάζουμε, σας υποδεχόμεθα. Ευχαριστούμε γιατί τιμάτε τον μικρό μας τόπο και εγώ προσωπικά, αδελφικά σας συγχαίρω για το πάρα πολύ δημιουργικό έργο που επιτελείτε όλα αυτά τα χρόνια στη Θεόσωστο Μητρόπολή σας στην οποία σας έταξε η πρόνοια του Θεού. Ο ζήλος σας, η εργατικότης σας, τα είδα από κοντά, πέρυσι που ήλθα. Ο δυναμισμός της ηλικίας σας, τα μαθήματα που πήρατε από τον γέροντά σας, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρόν Χριστόδουλον, ο οποίος διακρίνετο για τον δυναμισμό του και για την εργατικότητα του την ανεξάντλητη. Όλα αυτά τα εφόδια σας κάνουν να προσφέρετε μία θαυμαστή υπηρεσία στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, μία από τις Μητροπόλεις του Πατριαρχείου μας στη Βόρειο Ελλάδα και είδα και πόσο αγαπητός είσθε από τον κλήρο και το λαό σας, με τον οποίο συναναστράφηκα επί αρκετές ημέρες χάριν στην αδελφική σας πρόσκληση και είδα και το κοινωνικό έργον το οποίον επιτελείτε υπό τας σημερινάς δυσκόλους συνθήκας».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον παριστάμενο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελο Σέκερη, ο οποίος είχε μεταβεί με την οικογένειά του στην Ίμβο, συγχαίροντας τον Πρέσβη για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα θέματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.
Συνεχάρη ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, ο οποίος κατά τα δεκατέσσερα χρόνια της ποιμαντορίας του προέβη σε πολλά ανακαινιστικά έργα, σε εκκλησίες αλλά και σε ερειπωμένα εξωκκλήσια.
ΠΗΓΗ:Νικόλαος Μαγγίνας