You are currently viewing Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος κατά την 19η επέτειο από της εκλογής του στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο οποίος είναι ο δεύτερος τη τάξει στην Ορθόδοξη Εκκλησία έπειτα από τον Πρώτον τον  Οικουμενικό κ. Βαρθολομαίο, παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη του Νέου Ετους στον «Εθνικό Κήρυκα», μιλώντας για το μήνυμα των Αγίων Ημερών του Δωδεκαημέρου, τους αγώνες και τις αγωνίες της Ιεραποστολής, καθότι ο Μακαριότατος Θεόδωρος είναι ο κατ’ εξοχήν Πατριάρχης της Ιεραποστολής.

Βλάστημα της περήφανης Κρήτης, τον χαρακτηρίζει μία έμφυτη ανθρωπινότητα, ευθύτητα και προσήνεια, ενώ τολμά και οραματίζεται και πραγματώνει μεγάλα έργα χωρίς να διαθέτει ταμεία και μόνιμα κεφάλαια, αλλά πίστη δυνατή η οποία τελικά οικοδομεί και πραγματώνει τα όνειρά του, όπως αναφέρονται στη συνέντευξη.

Διαβάζει ανελλιπώς τον «Ε.Κ.» για τον οποίον, είπε, πως «θέλω να ξέρετε ότι η εφημερίδα σας , ο ‘Εθνικός Κήρυκας’, είναι μια σταλαγματιά κουράγιου σ’ έναν απόδημο οδοιπόρο της ζωής και της ιεραποστολής».

Από τον εγκάρδιο εναγκαλισμό του Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ιδού η στιχομυθία μας:

«Εθνικός Κήρυκας»: Μακαριότατε, περνούμε Αγιες Ημέρες, τι σημαίνει η ένσαρκη παρουσία του Θεού ανάμεσά μας που γιορτάσαμε πριν μερικές μέρες;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Σημαίνει ότι μας δίνει ένα κουράγιο εσωτερικό μέσα στην απελπισία και τη μελαγχολία που ζούμε λόγω, όπως έλεγα προχτές που κόβαμε την Βασιλόπιτα με τη φτωχική μου άλλα τόσο ευλογημένη παροικία, ότι τα πρώτα – πρώτα χρόνια ο Θεός στέλνει τις πληγές του Φαραώ. Η πρώτη είναι ο κορωνοϊός, μετά αυτό που είναι στη γειτονιά μας η ρήξη στη Μέση Ανατολή και η τρίτη ο πόλεμος στην Ουκρανία που, όπως ξέρετε, έχω μία μεγάλη ευαισθησία μιας που έζησα δέκα ολόκληρα χρόνια κοντά σ’ αυτόν τον όμορφο λαό. Ετσι λοιπόν πληγώνομαι και νοιώθω και μια απογοήτευση, αλλάζει κι ο χρόνος και ήλθε άλλος χρόνος, προστίθεται τώρα και η μεγάλη ακρίβεια. Βλέπω παντού ότι οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι, αισθάνονται ένα άγχος, πληγώνονται εσωτερικά τι θα φέρει το αύριο, γι’ αυτό σαν άνθρωποι του Θεού που καθίσαμε στα έδρανα της Θεολογίας κι εγώ κι εσείς να πάρουμε λίγα λόγια από την υμνολογία της Εκκλησίας «δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός».

«Ε.Κ.»: Ποια ήταν η τελευταία σας ιεραποστολική περιοδεία;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Βρέθηκα πριν από τα Χριστούγεννα κοντά στους ανθρώπους μας στο Μπορούντι. Κι αυτό που πλήγωσε και χαροποίησε την καρδιά μου ήταν όταν βρέθηκα έξω από την Κοσουμπούρα που έζησε μία τόσο ακμάζουσα κοινότητα των Ελλήνων. Τώρα είναι περίπου εξήντα άτομα. Πήγα σε μία περιοχή με πέντε χιλιάδες παιδιά που είναι από την πόλεμο μεταξύ Ρουάντας και Μπουρούντι. Ρώτησα τι μπορώ να σας προσφέρω και μου είπαν «πατέρα μας  μια αγελάδα για να παίρνουμε το γάλα για να μπορούν τα αδελφάκια μας που δεν το έχουν να επιβιώσουν». Κι έτσι κάθισα σ’ ένα βράχο κι έβλεπα τα προσωπάκια τους και να ελέγχομαι και να λέγω τι κάνει η ανθρωπότητα γι’ αυτά τα παιδιά, για τα παιδιά της Ουκρανίας, της Γάζας, της Αφρικής;

«Ε.Κ.»: Τι είναι το Κέντρο του Καϊρου που ετοιμάζετε;

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος αγκαλιάζει με στοργή και φροντίδα τα παιδιά του Κονγκό. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Πατριάρχης Θεόδωρος: Είναι το Κέντρο Ελληνισμού που βρίσκεται στα σκαριά στη νέα πόλη του Καϊρου που θα στεγάσει δέκα οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, θα είναι η ωραιότερη μπορώ να πω και μεγαλύτερη πρωτεύουσα του κόσμου. Εκεί λοιπόν σ’  ένα πολύ κεντρικό σημείο ο ίδιος ο Πρόεδρος, χτες ήλθε επισήμως η άδεια, μου έδωσε επτά στρέμματα λέγοντάς μου: Πατέρα των Ορθοδόξων της Αφρικανικής Ηπείρου πάρε αυτά και θα γίνει ναός εις τιμή του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος Πατριάρχου Αλεξανδρείας κι ένα μεγάλο Κέντρο Ελληνισμού όπου θα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και στα παρακείμενα κτίρια τα παιδιά θα μαθαίνουν μία τέχνη από την έρημο που θα έρχονται από όλες τις φυλές και να ξέρουν ότι η Μεσόγειος είναι ένα μετερίζι συμφιλίωσης των λαών.

Θα είναι προσφορά της οικογένειας Σιαϊρι που ανήκουν στην Κοπτική Εκκλησία, πολύ πλούσιοι, μπορώ να πω οι πρώτοι σ’ όλο τον κόσμο της Μέσης Ανατολής κι είναι προσφορά αγάπης στη μνήμη του πατέρα τους. Ο μεν ένας αδελφός δραστηριοποιείται στη Μύκονο, ο δε άλλος στη Σχοινούσα.

«Ε.Κ.»: Πού προγραμματίζετε την επόμενη ιεραποστολική σας περιοδεία;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Σε μία εβδομάδα αναχωρώ για τη Νιγηρία. Εκεί εργάσθηκε επί 28 χρόνια ένας εξαίρετος ιεράρχης, ο Αλέξανδρος, ο οποίος εκοιμήθη. Η Νιγηρία είναι ένας γίγαντας και θα επισκεφθώ τα διπλανά κράτη Τόγκο και Πενί, γαλλόφωνα. Στις 15 Φεβρουαρίου συνέρχεται η Ιερά μας Σύνοδος στον Αγιο Γεώργιο στο Κάιρο, έτσι με πολλή προσευχή μαζί με τους αδελφούς μας αρχιερείς, να δώσουμε τους νέους αρχιερείς, να δούμε την πορεία μας. Να δούμε ξανά το θέμα της εισβολής της Ρωσικής Εκκλησίας στα σπλάχνα, προς τις ενορίες μας, προς τα ιερά και τα όσια μας.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι μερικά από τα ζώπυρα ερωτήματα που απασχολούν την καρδιά σας;

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος χοροστατεί στον αρχιερατικό θρόνο και μαζί ένα μικρό παιδί κρατά την ράβδο του. Φωτογραφία: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Πατριάρχης Θεόδωρος: Πηγαίνοντας τώρα στην Αφρική με πονάνε πάρα πολύ οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους. Βλέπω ότι η Κίνα, η Τουρκία δραστηριοποιούνται πάρα πολύ και πληγώνομαι γιατί πρέπει και η δική μας πατρίδα, η Εκκλησία μας, να δώσουμε περισσότερη προσοχή και σ’ αυτή την ήπειρο του μέλλοντος, την ξεχασμένη και εκμεταλλευομένη.

Αλλο ένα θέμα που με απασχολεί και ας το εξομολογούμαι είναι η συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο. Εχουμε μείνει τόσο λίγοι, που είναι ένα ερώτημα μέσα στην καρδιά μου που δεν ξέρω πώς θα επιλυθεί. Το μεγάλο κακό έγινε με την αναχώρηση του Ελληνισμού από την Νειλοχώρα, όταν αναχώρησαν 290 με 300 χιλιάδες και δεν ξαναγύρισαν έστω εκατό ή πενήντα χιλιάδες, θα ήταν για μας μία τονωτική ένεση. Δόξα και ελπίδα μας έχουμε το Αραβόφωνο ποίμνιο. Τώρα ετοιμάζουμε στη Νέα Δαμνιέτη το νέο Κέντρο της Μέσης Ανατολής. Στην αγαπημένη μου Κρήτη μου έδωσαν έξω από το Ηράκλειο, η Ενορία του Αγίου Τίτου, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, μία μεγάλη έκταση για κατασκηνώσεις, να φτιάξω ένα κέντρο που θα καταπολεμάει τον καρκίνο και τα μάτια μου θα είναι τα πιο ευτυχισμένα όταν δω τα παιδιά να πηγαίνουν εκεί να σώζονται και να μην πεθαίνουν.

«Ε.Κ.»: Τι πιστεύετε για την Ομογένεια της Αμερικής;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Για μένα είστε η αναπνοή μου. Σας γνώρισα, θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ανοίξατε την αγκαλιά σας και ακούσατε έναν απόδημο ιεραπόστολο Πατριάρχη.